Неділя, 08 вересня 2024

^ Реклама ^
Події

Мурал, що символізує свободу і демократію України Новина з фото

Мурал, що символізує свободу і демократію України
У Кропивницькому 19 серпня відкрили 27-метровий мурал "Україна — це свобода". Його створив член Національної спілки художників України Олександр Брітцев, уродженець Донецька, який тривалий час жив у Харкові, а після повномасштабного вторгнення переїхав на Кіровоградщину.
^ Реклама ^

Одну з дев'ятиповерхівок на набережній обласного центру відтепер прикрашає патріотичний мурал. Розмір картини — 27 метрів у висоту та 7 метрів у ширину. Для її виконання використано 200 балонів професійної фарби марки "Монтана" різних відтінків зеленого, синього і жовтого кольорів. Художник працював над розписом один, використовуючи для підйому будівельний ліфт. Зображення — це сплетіння двох образів: американської статуї Свободи й України. Новий образ не містить жодної політичної складової, а, за задумом автора, символізує свободу і демократію, до яких прагне Україна.

Митець працює над муралами понад двадцять років. Його твори-гіганти є за кордоном, в Україні це Дніпро, Київ, Одеса, Харків, до тимчасової окупації — Донецьк. У Кропивницькому раніше бував, але нічого не створював, це перша робота тут. Ідея створити великий настінний живопис народилася у творчій співпраці з директоркою обласного музею мистецтв Тетяною Ткаченко та за підтримки міської й обласної влади.

Олександр Брітцев прокоментував подію:

"Як художник я часто їздив міс-тами, створюючи розписи, тому у мене відчуття, що вся Україна рідна, думок, що приїхав в чужий край, ніколи не виникало, хіба що жителі кожного регіону дещо відрізняються поглядами на життя. У Кропивницькому зустріли тепло. Я знаю, що тут небагато муралів, тож перехожі кропивничани принагідно дякували мені за красу, яка з’являється у такий складний час. Їм було цікаво спостерігати за моєю роботою, часто дивувалися, що одна людина так швидко створює таку велику картину. Поки у Харкові небезпечно, залишатимуся на Кіровоградщині, можливо, будуть і нові проєкти".
  • Нравится
  • 0


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.


Партнери:


Top