Субота, 20 квітня 2024
Нам пишуть

Фальсифікація чи реальність – заборгованість за опалення МЗК? Новина з фото

Фальсифікація чи реальність – заборгованість за опалення МЗК?
Тисячі мешканців квартир у багатоповерхових будинках з індивідуальною системою опалення (ІСО) періодично отримують від СП ТОВ "Світловодськпобут" так звані "повідомлення", про все зростаючу заборгованість за послуги з опалення місць загального користування (МЗК).


У "повідомленнях" констатується, що "плата нарахована згідно Методики… на виконання п. 28 Правил …". Таке твердження є унікальним прикладом цинічного здирництва. Основна ж суть вказаного пункту Правил якраз і не дозволяє здійснювати будь-які нарахування на осіб без статусу споживача. Вказані "повідомлення" є гарним доказовим матеріалом для відшкодування у суді завданої моральної шкоди (найкраще саме в сумі вигаданих нарахувань). Відносини із надання послуг споживачеві повинні здійснюються виключно на договірних засадах (ст.20 ЗУ "Про ЖКП"). Законодавець чітко вказує (ст.16 п.1 Закону України "Про житлово-комунальні послуги") порядок надання послуг, їх якісні та кількісні показники, які мають відповідати умовам договору та вимогам законодавства. Законодавець вимагає обов'язкового досягнення згоди обох сторін з усіх істотних умов договору. Разом з тим сторони не мають права відступати від змісту Типового договору. Необхідність вичерпного змісту стосується кожного пункту договору тому, що угода має юридичну силу тільки в межах сторін, що укладають угоду! Сподіваюся, багато читачів знають, що договорів з ними немає.

А тепер про натяк на розрахунки і борги, що зазначені в папірцях від монополіста-теплопостачальника, який диктує власне розуміння законів, постанов, правил і норм. Нормативно-правові акти України ігноруються або ж переробляються на власний розсуд у своїй редакції. І можна було б спокійно спостерігати за їхніми вправами, якби те крутійство не поширювалося на мешканців міста.

Методика наголошує, що кількість теплової енергії на опалення МЗК, визначається за приладами обліку, за тепловою потужністю системи МЗК, за усередненим питомим споживанням. У "Світловодськпобуті" вирішили рахувати кількість теплової енергії на опалення за усередненим питомим споживанням. Але ж усі розрахунки повинні погоджуватися і з другою стороною. Це аксіома. При такому розрахунку не важливо є чи немає приладів обігріву в під’їздах.

І далі не менш важливий розділ із розрахунків – це застосування тарифу на теплову енергію. Законодавець виділив в окрему категорію споживачів послуг з опалення МЗК. Це знаходить підтвердження в Постановах КМ України за №630 та №869 та наявності Методики. В третьому розділі Методики прямо говориться, що тариф на теплову енергію спожитої на опалення МЗК встановлюється окремо для даної категорії споживачів. На жаль, органом місцевого самоврядування такий тариф до цього часу не встановлено. Мабуть руки не дійшли? І такий стан речей прийшовся до смаку керівникам "Світловодськпобуту". На свій розсуд до розрахунків взяли той тариф, що і для споживачів теплової енергії на опалення житлових приміщень (тариф для населення). Кожен, хто при здоровому глузді, розуміє, що вимоги до опалення житлових приміщень і опалення МЗК – це дві великі різниці!

Мої намагання достукатися до керівництва СП ТОВ "Світловодсьпобут" залишилися марними. А ось реакція другого засновника заслуговує на увагу усіх власників помешкань з ІСО. Міський голова в листі від 25.07.2013р. наголосив: "Методика на практиці показала свою недосконалість. І розраховувати вартість послуг з опалення МЗК за нею практично не реально. Ця методика майже не застосовується підприємствами-надавачами послуг з теплопостачання як на території Кіровоградської області, так і в Україні". До цього слід також додати той факт, що наказ Мінбуду України від 31.10 2006р. № 359 про застосування Методики скасовано Міністерством архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства. Про те, що Методика скасована, недвозначно говориться і в Постанові КМУ за № 869 ще від 01.06.2011р.

Слід також наголосити, що наше місто розташоване у тій кліматичній зоні, де допускається не здійснювати опалення сходових клітин. У місті є такі будинки. Співвласники будинку на правах спільної власності своїм рішенням мають право відмовитися від опалення сходових клітин. При виконанні такого заходу взагалі зникне проблема, яку вище обговорювали.

Віктор Хижняк,
мешканець будинку №22 по вул. Приморській


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top