Понеділок, 06 травня 2024

^ Реклама ^
Віталій Асауленко Здоров'я

Хоч у лотерею оту єдину ампулу розігруй

Хоч у лотерею оту єдину ампулу розігруй
Бажаючим поласувати харчами з вірогідним вмістом ботулотоксинів варто поквапитись – у Світловодській ЦРЛ лишилась лиш одна ампула з "антиботулістичною" сироваткою!
^ Реклама ^

Чималий резонанс викликала інформація про те, що в київських супермаркетах торгували сушеною рибою виготовлення одного підприємця зі Світловодського району, яка стала причиною кількох отруєнь токсинами, що викликають смертельно-небезпечну хворобу – ботулізм…

Одні інформаційні джерела повідомляють про один летальний випадок через це, інші – про два. Та найгірше, що поєднує ці інформації, те, що смерть постраждалого (постраждалих) сталася не стільки через сам ботулізм, скільки через відсутність відповідної сироватки для його знезараження. І це у Києві! Що ж тоді говорити за таку клоаку, як наш Світловодськ?

… Дві виконуючі обов’язки начальниць Управління Держпродспоживслужби у Світловодську і Світловодському районі Тетяна Кривошея і Марина Шинкаренко відповідно, до який ми звернулись за коментарями з даного приводу, повідомили, що їх службами було проведене ретельне епідрозслідування підозрюваного у виготовлені "ботулістичної" риби ФОПа – вивчена його документація та відібрані зразки його продукції. Щодо документації: у Світловодську й районі його риба не реалізовувалась. А щодо зразків – вони направлені до лабораторного центру МОЗ України у Кропивницькому. І щойно звідти надійдуть результати, будуть робитися відповідні висновки.

– Чи правда, що на наших теренах ботулізм немає чим лікувати? - це ми спитали вже у головлікаря Світловодської ЦРЛ Юрія Котенка.

– На жаль, правда, – відповів він. – Зараз у нас лікується одна жінка, яка захворіла на ботулізм, вживаючи м’ясну консервацію домашнього виготовлення. На її щастя, в ЦРЛ – із старих запасів – лишалося дві ампули сироватки від ботулізму. Тож жінку вдалося врятувати. Але от ампула залишилась одна…

А коли буде новий "завоз", головлікар не береться навіть прогнозувати. Річ у тім, пояснив він, що в Україні такого препарату не виробляється. Вона (Україна) закуповувала його у Московії. Тепер, з відомих причин, не закуповує – як і будь-який інший медикамент виробництва країни-агресора. З цього приводу, додав Котенко, ЦРЛ надіслала "нагору" кілька тривожних листів, звертаючи увагу Департаменту охорони здоров’я КОДА та МОЗ України на це смертельно-небезпечне неподобство. У відповідь – нічого конкретного.


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top