Субота, 18 травня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Реформування галузі охорони здоров’я: що очікує громаду Світловодська

Лист стурбованих читачів про реформу медичної галузі та її наслідки заслуговує на увагу влади. Заступник міського голови Ірина Щербина заспокоює. Але як буде насправді – побачимо.
^ Реклама ^

"Мешканці Світловодська схвильовані поширенням інформації про проведення реорганізації в медичній галузі. Згідно з цією інформацією планується закриття лікарні, яка знаходиться по вул. Павлова, де розташовані терапевтичне, неврологічне, серцево-судинне та інфекційне відділення, які життєво необхідні для населення міста.

У зв'язку з тим, що населення нашого міста – це переважно пенсіонери, які постійно хворіють і потребують медичної допомоги, ці медичні відділення завжди переповнені пацієнтами, деякі з них навіть розміщаються в коридорах через відсутність місць у палатах.

Крім того, медичні відділення хірургії, гінекології та пологовий будинок планують перемістити до м.Олександрії. На наш погляд, це абсолютно неприпустимо, адже хворого або вагітну жінку можуть і не довезти до м.Олександрії.

Такі дії, на наш погляд, призведуть до фізичного знищення і так знедолених світловодців, особливо пенсіонерів, які є найчисленішою категорією населення нашого міста.

Зважаючи на вищевказане, ми просимо редакцію газети поспілкуватись із мером та головним лікарем ЦРЛ і надрукувати їх відповіді у вашій газеті, яку читає переважна більшість населення міста. Громада повинна знати, що на неї чекає в майбутньому.

З повагою до Вас,
від імені багатьох мешканців міста,
які неодноразово звертались до мене,
голова профспілкової організації ЗЧМ
Таран Лідія Миколаївна."


Коментує лист Ірина Щербина:

– На звернення голови ППО ЗЧМ Таран Лідії Миколаївни щодо реорганізації в медичній галузі нашого міста повідомляю, що дійсно в України поступово відбувається реформування галузі охорони здоров’я, при цьому закриття лікувально-профілактичних закладів, в тому числі Світловодської ЦРЛ, не передбачається.

Постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2016 року №932 затверджено Порядок створення госпітальних округів, які утворюються з метою забезпечення гарантованого своєчасного доступу населення до послуг вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги гарантованої якості та ефективного використання бюджетних коштів. Госпітальні округи будуть створюватися Кабінетом Міністрів України в межах області, але пропозиії щодо об'єднання медичних закладів в округи надходитимуть "знизу". Об’єм надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги, що повинен забезпечуватися багатопрофільними лікарнями інтенсивного лікування першого та другого рівня, затверджується МОЗ України. В Кіровоградській області планується створити 3 госпітальні округи, лікувально-профілактичні заклади міста Світловодська увійдуть в госпітальний округ з центром в місті Олександрія, але відділення стаціонарів Світловодської ЦРЛ, у тому числі акушерсько-гінекологічне, не планується переносити в м.Олександрію. Навпаки, у зв’язку зі змінами законодавства, є можливість за погодженням з місцевою владою створювати необхідні для надання медичної допомоги населенню відділення в нашій лікарні. При функціонуванні госпітальних округів хворі зможуть безкоштовно лікуватися в будь-якій лікарні округу. У місті Світловодську буде працювати багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування другого рівня, яка забезпечуватиме надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги в умовах цілодобового стаціонару, денного стаціонару або амбулаторних умовах.

У кожному окрузі планується відкриття суддинного відділення, встановлення сучасного діагностичного обладнання, в т.ч. комп’ютерного томографа. Рішення про кількість ліжок та профіль відділень у Світловодській ЦРЛ будуть прийматися на сесіях міської та районної рад, враховуючи потреби територіальної громади.

Наступний крок – хворі будуть самостійно вибирати лікарню для отримання медичної допомоги та укладаючи відповідні угоди, що стимулюватиме надання своєчасних та якісних медичних послуг, бо від цього буде залежати фінансування медичного закладу.


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top