Середа, 17 квітня 2024
Економіка

Начальник Світловодської ОДПІ Андрій Лапа про зміни до Податкового кодексу Новина з фото

Начальник Світловодської ОДПІ Андрій Лапа про зміни до Податкового кодексу

Знайомтеся: Лапа Андрій Дмитрович, з 4 листопада 2014 року працював в.о. начальника Світловодської ОДПІ, в кінці грудня призначений на посаду начальника.


У системі Податкової інспекції працює з 2004 року, останнє місце роботи начальник Олександрівського відділення заступник начальника Знам’янської ОДПІ. Закінчив Харківський університет внутрішніх справ. Радник державної Податкової служби 3-го рангу. Ми звернулися до Андрія Дмитровича з проханням коротко розповісти про зміни до Податкового кодексу.

Начальник Світловодської ОДПІ Андрій Лапа про зміни до Податкового кодексу

Закон України № 71-VІІІ "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)" підписаний Президентом і опублікований в "Голосі України" 31 грудня 2014 р. Таким чином, уже 1 січня 2015 року він набув чинності.
Серед основних змін, внесених цим Законом такі:

1. Внесені зміни до кількості податків та зборів.

До загальнодержавних податків належать: податок на прибуток підприємств; податок на доходи фізичних осіб; податок на додану вартість (потребує окремого роз’яснення, бо має багато важливих нюансів); акцизний податок; екологічний податок; рентна плата (саме до цього податку приєднано ще кілька); мито.

До місцевих податків належать податок на майно та єдиний податок, а до місцевих зборів — збір за місця для паркування транспортних засобів та туристичний збір.

Наразі ми проводимо роз’яснювальну роботу у сільських, районній, селищній, міській радах, бо саме місцеві ради обов’язково повинні установити єдиний податок та податок на майно (в частині транспортного податку та плати за землю). Окрім того, вони вирішують питання щодо встановлення податку на майно (в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки) та встановлення збору за місця для паркування транспортних засобів, туристичного збору. Установлення місцевих податків та зборів, не передбачених ПКУ, забороняється.


2. Податок на прибуток.

Розділ ІІІ "Податок на прибуток підприємств" викладено в новій редакції. Зокрема, уточнено, що об’єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень цього розділу.

Для платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухобліку за останній річний звітний (податковий) період не перевищує 20 млн грн, об’єкт оподаткування може визначатися без коригування фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років). Такий платник податку може прийняти рішення про незастосування коригувань фінансового результату не більше одного разу протягом безперервної сукупності років, в кожному з яких виконується цей критерій щодо розміру доходу. Про це слід зазначити у податковій звітності з цього податку, що подається за перший рік в такій безперервній сукупності років.

Якщо у платника, який прийняв рішення про незастосування коригувань фінансового результату, в будь-якому наступному році річний дохід (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухобліку за останній річний звітний (податковий) період перевищує 20 млн грн, такий платник визначає об’єкт оподаткування починаючи з такого року шляхом коригування фінансового результату до оподаткування на усі різниці.

На території, що обслуговує Світловодська ОДПІ, є близько 30 підприємств, які сплачують понад 1 мільйон авансових внесків — складової наповнення державного бюджету щодо сплати податку на прибуток з авансових внесків. Річна сума надходжень за 2014 рік становить 28746 тис. грн.
Основна ставка податку на прибуток не змінилася і становить 18%.


Начальник Світловодської ОДПІ Андрій Лапа про зміни до Податкового кодексу


3. Податок на доходи фізосіб

Встановлено такі ставки ПДФО:
- 15% — якщо база оподаткування для місячного оподатковуваного доходу не перевищує 10-кратний розмір мінімальної заробітної плати (тобто 12 180 грн);
- якщо ж база оподаткування в календарному місяці перевищує 10-кратний розмір мінімальної зарплати, то до суми такого перевищення застосовується ставка 20% (раніше було 17%).

До доходу у розмірі до 120 мінімальних зарплат буде застосовуватись ставка 15 %; понад 120 розмірів мінімальної заробітної плати — 20 %.
Також вводиться оподаткування так званих пасивних доходів, зокрема, дивідендів, процентів, роялті. Зокрема, ставки податку на пасивні доходи до бази оподаткування встановлюються у таких розмірах:
- 20% — для пасивних доходів, у тому числі нарахованих у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, що виплачуються ІСІ;
- 5% — для доходів у вигляді дивідендів по акціях та корпоративних правах, нарахованих резидентами — платниками податку на прибуток підприємств (крім доходів у вигляді дивідендів по акціях, інвестиційних сертифікатах, які виплачуються інститутами спільного інвестування).


4. Податок на додану вартість

Збільшено "поріг" обов’язкової реєстрації суб’єкта господарювання платником ПДВ до 1 млн грн ( раніше — 300 тис. грн). Окрім того, передбачено тестовий режим застосування електронної системи адміністрування ПДВ з 1 лютого до 1 липня 2015 року. У розділі ХХ "Перехідні положення" уточнено, що з 1 лютого 2015 року реєстрації в ЄРПН підлягають всі податкові накладні та Розрахунки коригування (у тому числі які не надаються покупцю, виписані за операціями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування) незалежно від розміру ПДВ в одній податковій накладній/розрахунку коригування.

У перехідному періоді до платників податків не будуть застосовувати штрафи за порушення термінів реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі.


Начальник Світловодської ОДПІ Андрій Лапа про зміни до Податкового кодексу


5. Спрощена система оподаткування

Зменшено кількість груп платників єдиного податку з 6-ти до 4-х: перша група — фізособи-підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 300 000 гривень (раніше — 150 000 грн);
друга група — фізособи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб; а обсяг доходу не перевищує 1500000 грн (раніше - 1000000 грн);
третя група — фізособи-підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юрособи — суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 20 000 000 грн;
четверта група — сільськогосподарські товаровиробники, у яких частка с/г товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75%.

Важливо зрозуміти, що платники єдиного податку третьої - шостої груп, які перебували на обліку в контролюючих органах до 1 січня 2015 року, з 1 січня 2015 року вважаються платниками єдиного податку третьої групи.

Розширено коло осіб, які зобов’язані застосовувати касові апарати. Тепер обов’язок застосування РРО поширюється також і на підприємців ІІ та ІІІ груп (фізособи) спрощеної системи, крім тих які, здійснюють діяльність на ринках та продаж товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі.


6. Військовий збір

Продовжено дію військового збору до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України. Уточнено також, що об’єктом оподаткування військовим збором є усі доходи, визначені статтею 163 ПКУ. Щодо звітності з військового збору — офіційних роз’яснень ще не було. Як тільки інформація стане доступною, ми повідомимо через ЗМІ.

Для того, щоб роз’яснювати суттєві зміни у Податковому кодексі, ми самі ретельно вивчаємо документи, навчаємося і лише потім доводимо отримані знання до платників податків. Сподіваємося на покращення системи оподаткування і полегшення в роботі, бо буде відбуватися перехід на електронний документообіг.
Загалом, на мою думку, всі ці реформи проводяться для виходу з тіні підприємств, завдяки чому дохідна частина бюджету буде наповнюватися з більшим обсягом і не буде втрат бази оподаткування.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top