Субота, 27 квітня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Новели виконавчого провадження

Віктор Цвігун, начальник відділу державної виконавчої служби.Віктор Цвігун, начальник відділу державної виконавчої служби.Вплинути на боржника і щось у нього відібрати відтепер буде легше.
З 9 березня поточного року набула чинності нова редакція Закону України "Про виконавче провадження". У народі подейкують, новели, якими збагатився даний Закон, направлені передусім на посилення репресивності державної виконавчої служби (ДВС) — з одного боку, а з іншого — на звуження можливостей для маневрування в законодавчих "нетрях" боржника... Що і стало першим нашим запитанням до начальника відділу державної виконавчої служби Світловодського управління юстиції Віктора Цвігуна.
^ Реклама ^

— Народ, — розпочав пан Цвігун, — як завжди має рацію. От тільки його симпатії зазвичай адресовані боржникові, мовляв, він — нещасна жертва. Але ця симпатія мінлива, особливо, коли саме вам хтось щось винен. Наприклад, роботодавець, який не платить по кілька місяців зарплатню, а сам дозволяє собі відпочинок на екзотичних узбережжях...

— До речі, про екзотику, тобто, закордоння. Чи правда, що боржник буде позбавлений права виїзду за межі України?

— Так. Це один з епізодів, який наголошує на посиленні повноважень ДВС. Відтепер у законі за держвиконавцем закріплено право звернення до суду щодо тимчасового обмеження виїзду боржника, який ухиляється від виконання судового рішення, за межі України. Дана норма розповсюджується як на звичайних громадян, так і на посадовців та керівників підприємств, установ тощо.

— А доступ до баз даних конфіденційної інформації боржника, або спрощення процедури доступу до його нерухомості... Як же тоді бути з громадськими правами й свободами? І чи правда, що відтепер узаконено "стукачество" з боку стягувача, тобто, подані ним відомості про боржника стосовно його статків, наявності рухомого та нерухомого майна, місця його проживання або реєстрації і таке інше "підшиваються" до справи?

— Зустрічне запитання: а як по-іншому добитися повернення боргу, коли із заявлених боржником документів випливає, що він безхатченко без копійки за душею? А сам має кілька квартир, автівок і банківських рахунків. Між іншим, і раніше держвиконавці мали право на доступ до конфіденційних баз даних та різних реєстрів, які могли пролити світло на майновий стан боржника. Та через відсутність прямої законодавчої норми такі дозволи отримувались на підставі різних окремих порядків та положень. Це стосується і згаданого вами примусового проникнення держвиконавця до житла та на земельні ділянки боржника. Тепер, повторю, всі ці норми закріплені законодавчо (звісно, за наявності рішення суду). Як і право ДВС накладати арешт і на майно, і на банківські рахунки боржника при відкритті виконавчого провадження. До цього — лише на майно. Що ж до прав і свобод громадян, принагідно зазначу, що відповідні норми прописані і у законодавствах країн, які прийнято вважати за взірець демократичних.

— Чим іще "збагатила" нова редакція даний закон?

— Певних змін зазнала сама процедура відкриття виконавчого провадження та пред'являння виконавчого документу. Зокрема, якщо судове рішення винесено на користь кількох позивачів або проти кількох відповідачів, а також, якщо присуджене майно перебуває в кількох місцях — у виконавчому документі повинен бути вказаний лише один боржник і лише один стягувач. Іншими словами, якщо по справі йде кілька відповідачів, то й повинно бути стільки ж виконавчих документів, а не один. Пред'явлення лиш одного документу є вагомою підставою для відмови у відкритті виконавчого провадження. Також, позитивним у боротьбі із зловживаннями і безпідставними претензіями вважаю норму, за якою виконавчий документ є дійсним за умови скріплення гербовою печаткою установи, якою його видано, у разі коли законодавством передбачено наявність гербової печатки у такої установи. Дану норму я б відніс до захисту прав боржника... Також, щодо змін, варто звернути увагу на термін пред'явлення виконавчого документу до виконання — він скорочений з трьох років до одного, крім документів по адміністративним справам. Але зауважу, ця норма розповсюджується на судові рішення, прийнятті після 9 березня, тобто, з часу набуття чинності нової редакції закону... Відносно змін у процедурі виконання судового рішення, відтепер законом на боржника покладено обов'язок протягом трьох днів письмово повідомити держвиконавця про повне або часткове самостійне виконання рішення суду саме боржником. Також, відповідно до нового закону, держвиконавець зобов'язаний розпочати примусове виконання рішення на наступний робочий день після закінчення терміну, наданого боржнику для самостійного виконання рішення. Тобто, якщо раніше, починаючи виконувати рішення, держвиконавець повинен був особисто пересвідчитись, чи отримана боржником копія постанови про відкриття виконавчого провадження і чи здійснені ним дії з добровільного виконання рішення в установленому порядку. То тепер цей обов'язок перекладено на боржника.

— А правда, що у новій редакції закону скасована реалізація майна боржника через аукціон?

— Ні, реалізація арештованого майна через аукціон не скасована, проте повернулася реалізація майна боржника на комісійних умовах. Так рухоме майно, вартість якого не перевищує 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, товари побутового вжитку, а також інше рухоме майно (у разі, якщо стягувач не заперечує) реалізуються на комісійних умовах. Нерухоме ж майно, транспортні засоби, повітряні, морські та річкові судна реалізуються виключно на прилюдних торгах (аукціонах). Не реалізоване на таких торгах або на комісійних умовах протягом двох місяців майно підлягає уцінці державним виконавцем. Вона проводиться в 10-денний строк з дня визнання прилюдних торгів чи аукціону такими, що не відбулися, або закінчення двомісячного строку реалізації майна на комісійних умовах. Після чого майно може бути уцінене не більш як на 30%. У разі його нереалізації в місячний строк з дня проведення уцінки, воно повторно уцінюється в такому самому порядку, але не більш, як на 50% початкової вартості майна.

— У кожної дії є протидія! Я маю на увазі "цілісність" особи самого держвиконавця — поза сумнівів, виконання ним своїх обов'язків у відповідності до нового закону буде ще більше провокувати боржника "хапатися за вила"...

— Зверніть увагу працівник ДВС зветься державний виконавець. Тобто, він виконує рішення Держави, яка представлена судовими органами влади — а не якісь там власні примхи. А раз так, то Держава й гарантує йому та членам його сім'ї захист здоров'я, честі, гідності, житла і майна від злочинних посягань та інших протиправних дій. Опір державному виконавцю, а також заподіяння йому тілесних ушкоджень, образ, погроз, інших насильницьких дій стосовно нього та членів його сім'ї, а також знищення їхнього майна у зв'язку з виконанням своїх службових обов'язків тягнуть за собою встановлену законом відповідальність. А відповідальність ця доволі сувора. Додам також, що така сама відповідальність настає у разі вчинення зазначених правопорушень стосовно пенсіонера з числа державних виконавців та членів його сім`ї у зв'язку з виконанням ним службових обов'язків у минулому.

Віталій АСАУЛЕНКО,
Богдан ДРОЗДОВ (фото).

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top