Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Релігія

Хрестопоклонна неділя

Протоієрей ВіталійПротоієрей ВіталійТретя неділя Великого поста називається Хрестопоклонною. Назва бере свій початок від того, що в цей день здавна виносився хрест на поклоніння і прославлялися спокутні страждання Христа.
В нинішній день свята Церква розповідає вчення Христа про хрестоношення, котре повинен прийняти кожен, хто бажає слідувати за Господом.
^ Реклама ^

Коли хто хоче по Мені йти, та відчужиться себе, і візьме хрест свій, і по мені йде (Мр.8,34).

Що означає відчужиться себе? Це означає зректися гріха, злишити гріховне життя. Гріх, за допомогою якого здійснилося наше падіння, так окутав наше життя — єство, що став для нас, можна сказати, природним, адже ми у більшості звикли до паління, пияцтва, сквернословія, неправди, заздрощам як до нормального явища, зараз виділяються більше ті, хто не робить цього, тому зречення від гріха є зреченням від єства, а зречення від єства — ніщо інше як зречення самого себе. Вічна смерть вразивши нашу душу, стала природністю життя, потребує своєї поживи — гріха, а відтак зло має владу над людиною. Проти цієї залежності, цього духовного хворобливого стану, Господь пропонує протидію: коли хто хоче спасти душу свою, розвиваючи у ній гріх і нечистоту, той погубить її, а хто погубить душу свою заради Мене і Євангелія, зрікаючись гріха, пристрастей і всякого зла, той спасе її (Мк. 8,35). Вказуючи на весь світ, який представлений нашим очам тілесним, зі усіма його благами та красотами, Господь говорить: яка користь людині, коли матиме весь світ, а відсторонить душу свою? Адже цей світ лише короткочасна мить вічного життя, і немає предмета, який би людина могла придбати чи мати і якого б не відібрала у нас смерть. Єдине, що залишається це душа.

Що означає взяти хрест свій? Це означає з покірністю і смиренням пережити тимчасові нещастя і біди, котрі потрібні для нашого очищення і доведення достойності за тимчасове страждання отримати вічне блаженство.

Якщо ви були б від світу цього, світ би любив вас, а так як ви не від світу цього, але Я обрав вас від миру, цього ради ненавидить мир вас (Ів. 15,19). Взяти хрест свій означає великодушно переносити ті насмішки, наклепи, котрими мир осипає і завжди осипав істинних наслідників Христових. Це бо є угодним перед Богом, говорить Апостол Петро, коли хто совісті ради Божої терпить нещастя, страждає безвинно, адже першим за нас постраждав Сам Христос Син Божий. Так і ми повинні пройти як говорить писання "баню пакібитія" — процес очищення через терпіння, смирення, покаяння і, як розбійник на хресті сказати: Достойний я страждань за гріхи мої, помяни мене Господи у Царстві Твоїм (Лк. 23,41-42). І додати слова праведного Іова: благо приймаю від руки Господньої, злого чи не стерплю? Яка Божа воля, так і буде: буди ім’я Господнє благословенне на віки (Іов.2,10.1,12). Сказано: Блажен муж, що переміг спокусу: будучи спокушений прийме вінець життя (вічного), адже його обіцяв Господь всім, хто любить Його (Іак.1,12).

Взяти хрест свій означає добровільно і з готовністю підкоритися негараздам і подвигам, котрими підкоряються безсловесні веління нашої плоті. Сказано бо Апостолом Павлом: сущі в плоті, тобто хто не підкорює її своїй силі волі, Богу догодити не можуть. І тому живучи в плоті ми повинні жити не для плоті. Коли по плоті живете, помрете смертю вічною, а коли духом (силою волі) умертвляєте діяння плоті, жити будете життям вічним (Рим.8.8,12-13).

Що означає взяти не просто хрест, а саме свій хрест? Це означає, що християнин повинен з покірністю і терпінням переносити ті образи, гоніння, які саме його постигають. З мужністю і постійно боротися саме зі своїми власними пристрастями, гріховними помислами і діяннями, які бентежать душу. Звичайно є люди, котрі досягли більш високого рівня і встигають боротися не тільки зі своїм гріхом, а й з гріхами ближніх, подумки докоряючи їх чи розмірковуючи над порадами з іншими подібними собі високомудрими. Не будьте фарисеями, адже написано проклятий той, хто пересуває межу ближнього свого (Вт. 21,17). Кожен несе свій хрест по силам своїм, таємно осуджуючи ближнього не візьміть собі надміру, не нам судить — Господь осудить кожного ділами їх. Хто прийняв хрест свій, зрікшись себе, той примирився із самим собою, із обставинами свого життя, своїм положенням, той тільки може розумно і правильно слідувати за Христом.

Згадуючи страшні страждання Христові і Животворящий хрест, вільне погребіння і триденне воскресіння, славне пришестя Христове, будемо молити Його, щоб Він оградив нас силою Чесного і Животворящого хреста, укріпив наші сили і освятив наш ум і почуття, щоб нам достойно і праведно донести свій життєвий хрест до сяючих вічною славою вершин Царства Небесного. Амінь.

Протоієрей Віталій.
Фото Богдана Дроздова.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top