П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Потягусики-ростусики

Потягусики-ростусикиЯк не допустити, щоби ваше чадо не пасло задніх своєю низькорослістю?
Людство росте... За останніх півстоліття його середній зріст збільшився на 2,5 сантиметра. У юнаків і юнок цей показник, зазначають вчені-ендокринологи, ще більш разючий: починаючи від 80-х років минулого століття, вони (мається на увазі європеоїдна раса) додали в середньому від трьох до п’яти сантиметрів. Що впливає на ріст дитини і що робити, коли він не такий, як хочеться? Лікар-ендокринолог дитячого відділення Світловодської ЦРЛ Ольга Безус фахово допомогла нам розібратись з цим питанням...
^ Реклама ^

— На ріст дитини, — сказала вона, — передовсім впливає спадковість – не варто очікувати, що у батьків, середній ріст яких „не дотягує” до 170 сантиметрів, виросте син чи донька "баскетбольного" зросту. Хоча й винятки бувають...

— Про баскетбол та інший спорт давайте трохи згодом... Скажіть, коли батькам потрібно починати насторожуватись?

— Дійсно, чимало батьків починають перейматися зростом дитини лише тоді, коли вона досягла підліткового віку. Тобто, тоді, коли медикам допомогти „підрости” дитину стає набагато важче, аніж після її третього року життя. Саме в цей вік батькам потрібно насторожитись, якщо дитина не підросла вище чотирьох сантиметрів... Нагадаю, найшвидше діти ростуть у перший рік життя — в середньому "додають" по 25 сантиметрів, за другий рік — від 7-ми до 13-ти сантиметрів, за третій – не менше чотирьох...

— Яких правил, чи-то дієт треба дотримуватись батькам, аби не хвилюватись за ріст дитини?

— Особливих дієт не треба. Важливо, щоб в раціоні харчування в достатній кількості були присутні молочні продукти, які, як відомо, багаті на вміст кальцію — своєрідний будматеріал здорової кісткової тканини. Кожного дня дитина має споживати фрукти й овочі, особливо, багату на бета-каротин моркву. А щоб цей мікроелемент краще засвоювався організмом дитини — моркву слід натерти і заправити сметаною або олією.

М’ясо буде не зайвим як білковий продукт та багата на вміст йоду риба, що також позитивно позначається на рості дитини. Окрім харчування треба пильнувати за фізичною активністю — відомо, краще ростуть діти, які багато часу проводять на свіжому повітрі в рухомих іграх. Стосовно занять спортом, з’ясовано, що силові його види (важка атлетика, боротьба тощо) можуть навіть загальмувати ріст дитини. Тому, коли батьки невисокого зросту — перевагу варто віддавати легкій атлетиці, баскетболу, волейболу тенісу та плаванню... А після помірної фізичної активності — міцний сон, який у всі часи був і залишається універсальним засобом як для здоров’я дитини в цілому, так і росту її зокрема.

Не так давно стало відомо, що саме уві сні організм дитини виробляє понад 70 відсотків соматотропіну, або так званого гормону росту. Не випадково ж у середньовічних цирках, діткам, з яких хотіли „виростити” низькорослих акробатів, не давали як слід висипатись. В результаті цього бузувірського методу значно гальмувався ріст дитини.

— Якщо я вас правильно зрозумів, за ріст дитини (точніше, за його відсутність) "відповідальність несе" такий собі гормон росту. Чи означає це, що вміст його в організмі кожної дитини неоднаковий? І що тоді робити, коли його бракує?

— Все вірно: одна дитина має його у достатній кількості, у іншої — дефіцит. Ще якихось 30-40 років тому останні були приречені залишитись карликами. Сьогодні ж вченим вдалося синтезувати штучний гормон росту, застосування якого дає вражаючі результати. Але курс лікування за допомогою гормонів росту тривалий і шалено дорогий. Тому він проводиться у спеціалізованих клініках та за рахунок відповідних безкоштовних (для хворого) державних Програм. У Світловодську, на щастя, за всю мою практику проблем з дитячою низькорослістю ми у такий спосіб вирішували лише тричі (і всі вони дали позитивний результат). І останнє, на чому би хотілося зосередити увагу... У медиків існує термін — психоемоційна низькорослість. Розумієте, про що я? Правильно, про родинний затишок — жодне правильне харчування, жоден спорт не дасть бажаного результату, коли всередині сім’ї напружена атмосфера. Вчені-педіатри разом з психологами не так давно з’ясували: ріст дитини призупиняється, коли їй не вистачає родинного тепла і любові. Заради виправлення ситуації вони радять батькам обіймати і цілувати своїх діток щонайменше вісім разів на добу.

Корисно знати…
Щоб визначити, яким приблизно буде зріст дитини, коли вона виросте, батькам потрібно скласти свій власний зріст у сантиметрах, потім отриману суму поділити на два і додати 6,5 (для хлопчика). Для дівчинки — ці 6,5 треба відняти.


Віталій АСАУЛЕНКО
На фото: Ольга Безус радить пильнувати за зростом дитини починаючи від 3-х років.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top