Вівторок, 23 квітня 2024
Кіровоградщина

Сергій Ларін: "31 жовтня проголосуйте не за базік та політиканів"

Сергій Ларін: "31 жовтня проголосуйте не за базік та політиканів"Повернувшись з короткої відпустки, губернатор Кіровоградщини Сергій Ларін знову "взявся за своє " — тобто за роботу.
З тою ж активністю, що й раніше, не даючи розслабитися підлеглим. В той же час, у журналістів до керівника області встигло накопичитися чимало запитань — причому не тільки як до голови ОДА, але і як до фахівця в питаннях організації та проведення виборів. Адже чергові, та ще й за новою системою — вже майже от-от. Незважаючи на зайнятість, Сергій Миколайович знайшов час на ці питання відповісти...


– Все менше часу залишається до заявленої дати презентації програми розвитку області "Центральний регіон — 2015". Розкажіть, що вже робиться в рамках підготовки програми, наповнюється вона конкретикою, чи буде готова вчасно?

– Ми вже почали детально працювати над проектом, і, впевнений, вкладемося в намічені терміни — комплексна програма розвитку області "Центральний регіон — 2015" буде представлена громадськості на початку жовтня. До речі, багато жителів області зайняли дуже активну позицію, і сьогодні поштою та за телефонами "Гарячої лінії губернатора" ми отримуємо масу конкретних пропозицій. Причому вони поступають як від фахівців — керівників сільськогосподарських під-приємств, гуманітарної сфери і т.п., так і від пересічних громадян. Звичайно, рівень цих пропозицій дуже різний, але для нас головне — знати, розв'язання яких реальних проблем жителі різних районів, міст і сіл Кіровоградщини очікують в першу чергу, і сьогодні у нас вже складається детальна "картинка". Крім вже намічених нами кроків у стратегічних напрямках, ми отримуємо інформацію про те, які шляхи вирішення більш локальних, специфічних проблем бачать жителі різних територій, представники різних галузей. Наприклад, підприємці, що займаються розведенням риби, говорять про те, що потрібно створити спеціалізовану торговельну мережу з усім необхідним обладнанням, начальник відділу освіти однієї з РДА наводить ряд аргументів на користь обов'язкової диспансеризації учнів середніх шкіл, і так далі.

Збори з обговорення програми проводяться і в первинних організаціях Партії регіонів по всій області, люди виходять із слушними, і головне, дуже конкретними пропозиціями: від найбільш необхідних місцевим громадам ремонтів – доріг, водопроводів і т.д., до зміни графіка роботи всіляких установ на більш зручний для громадян.

Для нас це дуже важливо – ми бачимо, що люди довіряють обласній влади, вірять, що ми дійсно можемо допомогти у вирішенні наболілих питань, що в основному дісталися їм і нам у спадок від попередників. І ми цю довіру постараємося виправдати. До речі, у багатьох напрямках, намічених програмою, дещо вдалося зробити вже сьогодні.

Так, 2 мільйони гривень з обласного бюджету вдалося знайти на капітальний ремонт доріг у Знам'янці, за результатами візиту в регіон міністра транспорту Костянтина Єфименка відновлено залізничне сполучення за маршрутом Гайворон – Вінниця, вже газифіковано кілька населених пунктів в Олександрійському та Долинському районах, ведеться лінія газопроводу в Новоархангельський район. До кінця місяця відновлять роботу 2 шляхопроводи, які не ремонтувалися роками, вже виділені гроші на ремонт злітно-посадочної смуги Кіровоградського аеропорту. Тобто ми не тільки плануємо.

– До речі, про попередників, про яких ви згадали – в більшості місцевих рад Кіровоградщини керують, як і раніше, саме вони. І будуть керувати аж до виборів 31 жовтня, які вже починають ставати темою номер один в інформаційному просторі України. Як представник державної влади, як ви можете оцінити готовність області до цих виборів?

– Про організаційні речі – формування виборчих комісій, організацію ділянок, фінансування говорити поки рано. Що ж стосується місцевих організацій політичних сил, то я можу коментувати тільки те, що стосується Партії регіонів, керівником обласної організації якої я є. Партія до виборів готова, багато в чому завдяки тому, що велика робота була проведена ще під час президентської кампанії. Вже тоді люди, які розраховують стати депутатами місцевих рад та діючі депутати від ПР в рамках програми "Депутатська піраміда" були закріплені за виборчими округами, і не припиняли в них працювати. Сьогодні вже розгортаються виборчі штаби в районах, ведеться активна робота з підготовки до виборчої кампанії.

– Якщо вже ми заговорили про вибори. Представники опозиційних сил не втомлюються критикувати прийнятий Радою і вже підписаний Президентом закон про вибори. Наскільки ви вважаєте вдалими і своєчасними прийняті зміни, дуже по різному оцінювані сьогодні і по-літиками, і всілякими експертами?

– Мені здається, що критика нового закону звучить з боку тих політичних сил, які не готові до реальної відповідальності перед виборцями, а можливо, навіть бояться такої відповідальності. Адже, новим законом, фактично ліквідовується повна політична безвідповідальність, яка панувала в країні в останні чотири роки – після введення пропорційної системи на виборах депутатів усіх рівнів. Тепер кожен виборець буде точно знати, за кого саме він голосує, і з кого йому надалі запитувати за невиконання передвиборних обіцянок. Українці знову отримали можливість голосувати за конкретних людей, що живуть поруч з ними на конкретній території, які візьмуться вирішувати, знову ж таки, конкретні злободенні проблеми. З іншого боку, відповідальність за дії тієї чи іншої обраної особи буде нести і партія, яка її висунула. І якщо депутати, мери, сільські та селищні голови не впораються з роботою, не дадуть конкретного результату, якого від них чекатимуть люди, це позначиться на іміджі партій, які їх висували, і в 2012 на виборах до парламенту виборці їм це обов'язково згадають. Крім того, новий закон дасть свого роду поштовх до розвитку партійних організацій. А то у нас сьогодні зареєстровано майже 2 сотні партій, з яких тільки кілька десятків мають відносно розвинену структуру. А набагато більше таких, весь склад яких поміститься на одному дивані, як точно сказав керівник фракції ПР у Верховній Раді Олександр Єфремов. За що, питається, можуть відповідати висуванці від таких політсил, які перед виборами збираються в блоки, а після них починають "тягнути ковдру" кожна на себе, вирішувати хто у складі блоку головний, потім ці блоки розвалюються – як, наприклад, "НУ — НС ", і відповідати за виконання взятих на себе зобов'язань вже просто немає кому, "крайніх" немає. Тепер тим по-літичним силам, які хочуть домогтися будь-якого результату на виборах, просто доведеться, як це робиться в розвинених країнах, займатися серйозним партійним будівництвом, структуруванням організацій на місцях. І це однозначно великий крок вперед від популізму і постійного "броунівського руху" в українській політиці до побудови нормальної, цивілізованої партійної системи, яка буде в змозі виконувати покладені їй функції, головна з яких – формування відповідальної, ефективної системи влади в країні. Саме тому я хочу звернутися до всіх без винятку мешканців області, незалежно від їхніх по-літичних переконань: 31 жовтня проголосуйте не за базік та політиканів, які вміють лише багато і добре говорити, а за людей, в яких ви впевнені, що можуть і будуть працювати на вирішення конкретних проблем нашої області, вашого міста, селища, села. І тоді у нас більше не буде таких ситуацій, як сьогодні в Світловодську, де вчителям не платять зарплату, не будуть дороги доводитися до такого стану, як в Знам'янці, не будуть у Кіровограді роздавати "потрібним людям" під забудову сквери, парки і дитячі спортивні майданчики. Те, якою буде завтра ваша мала батьківщина, залежить тільки від вас.

Розмовляв Андрій Гірєєв.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top