Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
Актуально Здоров'я

Або не хворіти, або померти...

Або не хворіти, або померти...Буквально перед таким вибором стояла не одна тисяча пенсіонерів (і не тільки, адже хворіють і працюючі, і безробітні, і діти), коли вони побачили нові ціни на медикаменти, що виросли в 2-3 рази. На це відреагували представники Громадської ради, надрукувавши у газеті «Світловодськ вечірній» (№№9-10) звернення до керівників місцевих фармацевтичних фірм, точніше, тих, хто продає ліки. 5 лютого питання обговорювали.
Отож, 5 лютого відбулося пленарне засідання Громадської ради, в якому взяли участь перший заступник міського голови Юрій Лукинський, депутати міської ради, представники партійних осередків, медики, власники фірм, що продають медикаменти. Питання, що обговорювалося цього разу, більш ніж актуальне – «Про стан забезпечення медикаментами населення міста».
^ Реклама ^

У вступному слові голова Громадської ради Володимир Павлов висловив занепокоєння ситуацією із забезпеченням світловодців медикаментами та цінами на них. Особливо його турбує доля 17 000 світловодських пенсіонерів, 90% з яких не можуть купити собі ліки за новими цінами.

Обговорення теми тривало 2 години: було оприлюднено чимало цифр, лунали різноманітні припущення, ставилися цікаві запитання та вирували емоції.

Про забезпечення лікарні медикаментами присутнім повідомила в.о. головного лікаря Л.Омельченко, яка зауважила: у 2000 р. на медикаменти у кошторисі ЦРЛ було передбачено і затверджено 862,5 тис. грн., в т.ч. на один ліжко-день – 2,95 грн. (для інвалідів ВВв – 4 грн.), на одне стоматологічне відвідування – 20 коп., один виклик швидкої допомоги – 3 грн. і т.д. На 2009 р. (розрахунки робилися у червні 2008 р.) на придбання медикаментів необхідно було виділити 17 млн. 743,5 тис. грн., в кошторисі ж ЦРЛ передбачено 691,4 тис. грн., на 1 ліжко-день закладено 1 грн. (для інвалідів ВВв – 5 грн.), виклик швидкої допомоги – 3 грн., на безкоштовні медикаменти – 53,8 тис. грн. До речі, на вакцину передбачено 9,5 тис. грн., хоча тільки на туберкулін необхідно 17 тис. грн., а на нього закладено лише 6 тис. грн.

Зовсім не передбачено коштів на призовників, на дизінфікуючі засоби тощо. Ціни на медикаменти, за словами Лідії Володимирівни, виросли в 2,5-3 рази. Якщо раніше на одного онкохворого на місяць витрачалося до 2 тис. грн., то зараз на 2 тижні необхідно близько 5 тис. грн.

«Ще один факт: минулого року тендер на поставку медикаментів виграла одна з харківських фірм, що продавала ліки дорожче, ніж вони коштували в наших аптеках, – говорить Л.Омельченко, – а ми змушені були купувати ліки тільки у них. Велике прохання до влади: допомогти нашим фармацевтичним фірмам взяти участь у тендері». Під час розмови з’ясувалося, що за участь у тендері спочатку треба було перерахувати величезну суму грошей до Києва, і якщо фірма тендер не виграє – гроші їй ніхто не повертає. Тож наші власники аптек навіть не брали участі у тендері.

На запитання присутніх, чому у лікарні мінімальна послуга коштує чималих грошей, Лідія Володимирівна зауважила: при нульовому фінансуванні це не дивно. До того ж, часто на утриманні саме медиків знаходяться бомжі, бездомні, за яких ніхто не платить і копійки, і медики, крім надання лікарської допомоги, одягають їх, обробляють проти вошей, навіть допомагають оформляти паспорти, звісно, за кошти з добровільних внесків. Зараз, скажімо, в травматології 2 таких пацієнти. А ще – у лікарні утримуються 5 покинутих дітей віком від 3 місяців до 3 років.

Як засвідчили присутні, у нашому місті великі проблеми мають хворі, які лікуються психотропними засобами – їх можна отримати лише за спеціальним «рожевим» рецептом у Кіровограді. Як їм бути, адже це – знущання з людей? Відповідаючи на це запитання, В.Омельченко повідомила: у приймальні Ю.Котенка секретар збирає ці «рожеві» рецепти від хворих і щосереди їх (разом з залишеними пацієнтами грошима) відправляє до Кіровограду. Тож, щочетверга замовлені ліки можна забрати. Н.Захаренко, голова профспілки медиків, запропонувала владі і громаді виступити більш активно, аби у нашому місті з’явилася державна аптека, у якій продавалися б психотропні препарати.

Досить детально ситуацію у фармації окреслив Л.Брагинський. Його думки – у публікації «Люди, извините, мы ничего не можем сделать!».

На зібранні лікарям закидали, що вони, виписуючи рецепт, нав’язують певну фірму, у якій слід купити ліки; фармацевтам – надмірне прагнення до прибутків: коли долар зростав, то й ціни зростали, а коли він трохи зменшувався, фармацевти не реагували.

Отож, зібрання вирішило: лікарям замість дорожчих імпортних ліків пропонувати хворим вітчизняні аналоги, які, як правило, дешевші, до того ж, у таку скруту варто підтримати вітчизняного товаровиробника.

Проводні фармацевтичні бізнесмени (Каспров, Брагинський) готові опікуватися певною частиною світловодців, продаючи медикаменти за певною системою знижок.

Тетяна ЗИМА,
Богдан ДРОЗДОВ (фото).

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top