Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
Светловодск Актуально

Курортні пріоритети світловодців-2008

Курортні пріоритети світловодців-2008Крим кардинально перестав цікавити городян як місце відпочинку. У порівнянні з минулим роком, це співвідношення склало десь один до десяти...
Хочеться-не хочеться, а літо таки перетнуло свій „екватор”. А це нерідко означає, що громадяни, „підбиваючи бабки”, квапляться відправитись кудись подалі від „єдино-живої” „лєнінської” вулиці, остогидлого за рік начальства, „пахучого” моря, та іншої провінційної одноманітності. Тобто – на моря або курорти... В цій площині ми аж ніяк не могли не поцікавитись у директора провідної і найстарішої світловодської туристичної фірми «Світ-Тур» Миколи Дьоми щодо цьогорічних відпочинкових симпатій земляків.
^ Реклама ^


Особливість цього року, сказав він, полягає у тому, що Крим кардинально перестав цікавити городян як місце відпочинку: у порівнянні з минулим роком, це співвідношення склало десь один до десяти. Причин чимало. Це і те, що потенційним відпочивальникам робиться лячно від політичної нестабільності на півострові, як то: різного штабу антинатовські збіговиська та антиукраїнська істерія, фінансовані „лужковсько-затулінськими” рублями, войовничі настрої кримських татар, яким промосковські приходьки всіляко перешкоджають облаштуванню на своїй споконвічній землі тощо. Це і екологічні проблеми - одна епопея з пролитим москаликами зі свого танкера мазутом біля східного узбережжя чого варта! А головне це те, що Крим, за рівнем сервісу для відпочиваючих, „завмер” на рівні совєтського „Будинку колгоспника”. Зате ціни за цей сервіс „дихають у потилицю” цінам фешенебельних курортів у французькій Рів’єрі або на екзотичних островах десь у Тихому океані.

Сього року світловодці, якщо і відправляються на Чорне море, то не на українську його частину – до Туреччини або Болгарії та на адріатичне узбережжя Чорногорії. Також, гріх скаржитись на співвідношення „вартість-якість” і у Тунісі, що на середземноморському узбережжі Африки – Дьома туди вже відправив чимало наших городян. І скарг поки що не було.

Та, коли ми поцікавилися, чи не надто докучають йому „стихійні туроператори”, які, „окупувавши” підходи до ринку „Світанок”, зі своїх „бігбордиків” пропонують доступний відпочинок на Чорному та Азовському морях, очі нашого співрозмовника прямо спалахнули праведним гнівом. „Судіть самі, - зірвався пан Микола, - на цих „піратів” жодної управи немає! У першу чергу, цим питанням має перейматися Держдепартамент України з туризму. Одначе, він, як і Міністерство культури, якому від підпорядковується, далеченько – у столиці. Ближче – податкова. Але податківці у безсиллі розводять руками – мовляв, їх навіть оштрафувати „по-людськи” не виходить з причини, що більшість з них, як суб’єкти підприємницької діяльності ніде не зареєстровані... А обіцяний якісний відпочинок за 500-600 гривень!? Маячня! Будиночки на узбережжі ще з весни орендуються або викуплені офіційними туроператорами. Якщо і звезе оселитися у такому будиночкові, то, замість обіцяних 2-3-місних, доведеться неборакам-туристам задовольнятися 10-ти, а то і 15-місними „казармами”. Але, у більшості випадків прийдеться юрмитися у наметах, харчуватися зі спільного казанка, а природну потребу відправляти в імпровізованій вбиральні, що складається з ями поміж двох-трьох-чотирьох дерев, „зашторених” простирадлом...”

Що ж стосується інших напрямів, то сьогодні турагентство Миколи Дьоми переживає (звісно, у хорошому розумінні цього слова) своєрідний бум, (і вже, хвала Господу, - не остарбайтерів), західного направлення – Польща, Чехія, Угорщина. Навіть, чимало громадян Німеччини, чи там Франції, бажаючих відвідати саме ці колишні наші „братні країни соціалізму”, купують путівки саме у українських туроператорів (Дьомина фірма – не виняток) – так дешевше...

А от щодо зустрічного туристичного потоку у світловодському напрямкові, пан Микола констатує його повну відсутність. Ну, аж ніяк не приваблює туристів-мандрівників наше майже курортне містечко. Та і як інакше: бази та табори відпочинку на берегах Кременчуцького водосховища до тріски зруйновані, визначних місць – так собі. Ще менше гідного сервісу... Директор вважає, що без залучення інвестицій у туристичну сферу міста та без привабливого їх оподаткування, Світловодську туристів до себе „не заманити”. Втім, це вже зовсім інша історія...

Куди і з чим


Між іншим, на відміну від, так званих, стихійний туроператорів, на яких так гнівається Микола Дьома, в очолюваному ним турагентстві можна отримати і необхідну консультацію щодо підбору місця та часу відпочинку у „проекції” на стан здоров’я потенційного курортника. Безумовно, вирішальне слово залишається за медиками, але „азами” даного питання володіє і наш співрозмовник. Так от, гіпертоніки і „сердечники” мають бути особливо обачними, відправляючись улітку на південь. Категорично небажано змінювати клімат людям, які перенесли інсульт – хоча б півроку по одужанню. Такій категорії Дьома радить їхати до теплих морів восени чи взимку. Варто, також, не забувати, що „миргородська” вода здатна підвищувати артеріальний тиск. А от людям з захворюваннями шлунку та дванадцятипалої кишки, кишечника, жовчного міхура, підшлункової залози Миргород, Трускавець, інші курорти з мінеральною водою – те, що треба. Громадянам з захворюваннями органів дихання, також, небажано влітку відправлятися до Криму – для них повітря півострова матиме цілющі властивості весною та восени. Ще бронхіальна астма і бронхіт „бояться” повітря закарпатських курортів. Що ж стосується шкіри – морська вода та сонце мають на неї позитивний вплив. Однак, тут, втім, як і в усьому іншому, важливо не передозувати. І проконсультуватися з лікарем. Обов’язково.

Ян ДРОБОВИК

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top