П’ятниця, 19 квітня 2024
Светловодск

Василь Попенко про останню комісію з податків

Василь Попенко... про слов’янський менталітет та про... граблі
Йдучи на зустріч з начальником Світловодської ОДПІ Василем Попенком, ми, по-правді кажучи, розраховували поговорити з головним податківцем про сьогодення очолюваної ним інспекції, про здобутки і проблеми, про тіньову економіку тощо. Ні, і про це ми, безумовно поговорили, але розпочалася наша зустріч з дещо неочікуваного ракурсу. „Вас, напевне, цікавить остання комісія виконкому по проблемним платникам податків? – спитав пан Попенко. – Та ні, - відповіли ми. – А що там було такого визначального?”. За словами нашого співрозмовника, „визначальним” зазначеної виконкомівської комісії, яка мала розглядати стан підприємств, які звітують про свою збитковість, була відсутність підготовки до її проведення, а відтак, її повна невизначеність і непрофесіоналізм. Адже відповідні служби виконкому, в процесі підготовки до комісії, мали заздалегідь провести аналіз справ на підприємствах даного кола та надати рекомендації щодо виправлення ситуації, що на них склалася. Цього, переконаний податківець, зроблено не було.


А натомість всіх „збиткових” підприємців зібрали на один час у приймальній першої заступниці міського голови Ірини Коври. Поки розмовляли з одним, решта марнувала час в тривалому очікуванні. Але й в кабінеті особливого конструктиву не відчувалося. Враження таке, говорить пан Попенко, що відповідальні працівники виконкому побудували цю зустріч навмання. Як найбільш яскравий приклад він навів розмову з керівником ВУВКГ Ніною Спільник... Після того, як у червні 2005 року на базі цього комунального підприємства було „з чистого листа” утворено КП „Світловодський міськводоканал” і передано всі виробничі фонди, а в ВУВКГ залишилися лише один директор без штату і старі борги, які нове підприємство мало поступово гасити. Принаймні, на цьому наголошувала „мирова” угода з ОДПІ. Та не так сталося, як гадалося – насамперед через те, що й сам „Світловодський міськводоканал” ледь животіє. Так от, продовжив пан Попенко, викликали „на килим” цю бідну директорку і давай її допитувати, мовляв, як твої справи і що ти робиш для виправлення ситуації. А що, взагалі, вона мала відповісти, коли її КП ніякої діяльності не здійснює і, як можна вирішувати це питання, коли міськвиконком не знає, що робиться на цьому комунальному підприємстві? – поставив кілька запитань начальник ОДПІ. Приблизно у такому ключі розмовляли з усіма іншими запрошеними. „Не так це робиться і часи вже не ті. Лише час змарнували”, - підсумував він.

Що ж до зборів і надходжень – основний показник роботи податківців – тут, продовжив Василь Попенко, спрацьовує наш слав’янський менталітет. Тобто, коли приймається закон, його виконавці починають думати не про його виконання, а про те, як його обійти.

Але в цьому, за його словами, головна провина лежить не на виконавцеві, а на законодавцеві – Верховна Рада, ухвалюючи той чи інший закон, має передбачати механізми унеможливлення його порушення і відповідальність за його невиконання. Але нардепи, більшість яких є бізнесменами, у цьому не зацікавлені у першу чергу. Перш, ніж прийняти закон, вони його приміряють до свого бізнесу. У якості прикладу пан Попенко навів закон про податок з фізичних осіб, згідно якого має утримуватися відповідний відсоток із зарплати робітника. На нього роботодавець відреагував миттєво – почалися виплати у конвертах, а самі робітники – і прибиральниця і висококваліфікований працівник – офіційно сидять на мінімальній зарплаті. А от відповідальність роботодавця за подібне порушення практично відсутня. „У такий спосіб працюють, не побоюся сказати, сто відсотків підприємств харчової промисловості, торгівлі, сфери послуг. Хоча, за великим рахунком, погоджуючись на зарплату у „конвертах”, найманий працівник позбавляє себе гідної пенсії у майбутньому. Та й нам подібна практика дошкуляє тим, що не наповнюються бюджети у повному обсязі. А це, у першу чергу, позначається на добробуті самих громадян, соціальній сфері тощо ”, - зазначив Василь Попенко.

Та попри означені ускладнення, головний податківець не міг не похвалитися досягненнями. Так, Світловодська ОДПІ займає одне з перших місць в області по наповненню Держбюджету. Ріст по податку на прибуток, у порівнянні з аналогічним періодом 2005 року становить 170%, по податку на додану вартість – 142%, по надходженням до місцевого бюджету – 120%. На жаль, щодо останнього Василь Попенко виказав песимістичний прогноз. Адже, прихований його дефіцит у 3 мільйони гривень, затверджений депутатами міськради попереднього скликання, до кінця поточного року навряд буде покритий. І він сподівається, що нинішній депутатський корпус, приймаючи бюджет-2007, зуміє не наступити на одні і ті ж граблі...

Віталій АСАУЛЕНКО


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top