Субота, 20 квітня 2024
Події

Захисти своє право на працю

В лютому та березні тренери інформаційно-ресурсного центру розробили методику та провели навчальний семінар-тренінг для всіх бібліотекарів ЦМБС міста.
Проведений тренінг став ефективним для досягнення максимального ефекту при навчанні бібліотекарів, які сприятимуть подальшому поширенню знань для груп різних категорій населення. Програма тренінгу включала: блок на підвищення самооцінки, інформацію про організації, що займаються працевлаштуванням, вимоги до написання резюме, поради щодо успішного проходження співбесіди, комунікативні навички та роботу з інформацією. Значна увага приділялася практичній роботі, що присвячувалась таким темам як написання резюме, проходження співбесіди, складання і написання заяв та відпрацюванню учасниками практичних навичок і вмінь захисту своїх прав в процесі працевлаштування.


Під час тренінгу учасників готували до успішного включення кожної працездатної особи в трудову діяльність; скорочення часу перебування в статусі безробітного; підвищення ролі особистісної активності, ініціативи, здатності та готовності кожного члена суспільства до перегляду своїх життєвих орієнтирів і установок.

Стару позицію кожного громадянина: "Одна професія на все життя, професійне зростання на одному робочому місці" – замінили новою: "Професійна активність та багатофункціональність протягом життя".

Тому першочерговим ставилося завдання вивчення процесів та умов саморозвитку й саморозкриття особистості громадянина, можливостей реалізації ним свого потенціалу в процесі побудови свого життєвого та професійного шляху в умовах, що склалися.

Запропонований в практичних роботах підхід до надання психологічної підтримки громадянам (в разі втрати роботи) зорієнтований на активізацію особистісних ресурсів людини, може бути основою з формування конструктивної активності громадян на ринку праці.

Учасники тренінгу, як представники бібліотек-філій засвоїли дану методику для використання, координації та впровадження, щоб поширювати набуті знання серед населення міста та організувати й провести тренінги в усіх мікрорайонах міста.

Робота тренерів була продовжена в здійсненні моніторингів проведення тренінгів всіма бібліотеками-філіями.

Моніторинги показали, що тема виявилася актуальною та сприйнялася молоддю як необхідною і потрібною. Бібліотекарі, засвоївши надану методику, провели тренінги для учнів ПТУ, ЗОШ № 1, 5, 9, 10 та для дорослого населення.

Учасники активно обговорювали проблеми у великому колі, обмінювалися власним досвідом, взяли участь у тестуванні, практичних заняттях та ситуаційних іграх.

Це дало їм можливість добре оволодіти технікою спілкування, вміло висловлювати свої думки, опанувати процесом підготовки відповідей на певні типові запитання при співбесідах з роботодавцями та набути навичок самопрезентації.

Тетяна ГОЛОВАЧОВА,
провідний бібліограф Світловодської ЦМБС.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top