Четвер, 18 квітня 2024
Корисна інформація

Централізоване чи індивідуальне опалення у квартирах: думки розійшлися

Централізоване чи індивідуальне опалення у квартирах: думки розійшлисяТема встановлення світловодцями у квартирах багатоповерхівок індивідуального опалення піднімалася в ЗМІ неодноразово. Цього разу тему запропонували обговорити члени Громадської ради та її голова Володимир Павлов.
У листі до редакції члени Громадської ради виступають виключно за збереження централізованого опалення та закликають світловодців не розбалансовувати системи теплопостачання. Вони також цитують міністра ЖКГ України, який сказав: "Міністерство дотримується позиції щодо необхідності збереження централізованого опалення і тому, не заперечуючи проти індивідуального опалення, ми вважаємо, що воно повинно застосовуватися там, де це дійсно необхідно з технічного боку". Це – державна політика із забезпечення населення теплом, вважають у Громадській раді.


"Неодноразово мешканці нашого міста попереджалися про те, що самовільне встановлення у квартирах систем індивідуального опалення веде до розбалансування централізованого теплопостачання, – сказано у листі, – та підвищення тарифів для тих, хто не може встановити таку систему, а це – малозабезпечені, літні люди, пенсіонери, а також дитячі садочки, медичні заклади, школи тощо.

Станом на вересень 2009 року відключення від централізованої системи теплопостачання близько 10% квартир призвело до підвищення тарифів на 36-40 копійок за 1 квадратний метр житлової площі. І це не остання цифра: якщо відключення триватимуть, то це призведе не лише до значного збільшення тарифу, а й до непередбачуваних наслідків. Міністр ЖКГ, на базі досліджень, проведених вченими, виділяє основні мінуси установки індивідуального опалення в квартирах багатоповерхових будинків:

– постійне погіршення технічного стану будинку, в якому розбалансована система теплозабезпечення через нерівномірність теплового балансу;

- невиправдані та економічно необґрунтовані затрати: при централізованому теплопостачанні в опалювальний період ми платимо 1 тис. грн. за однокімнатну квартиру і до 2-3 за дві і більше. Установка коштує 25 тис. грн., і окупиться вона за 6-8 років, при цьому строк служби газового котла не перевищує 6-10 років і знову треба буде ставити новий. Де ж тут економія?

- вибухонебезпека та отруєння газом;

- непередбачена аварій-ність систем індивідуального опалення, адже в Україні немає доступної та розгалуженої сервісної системи обслуговування приватного теплового обладнання.

2 квітня 2009 року КМУ прийняв розпорядження №440 "Про схвалення Концепції Державної цільової програми модернізації комунальної теплоенергетики" в якому сказано, що метою Програми є комплексна модернізація комунальної галузі. Але вона повинні базуватися на регіональних програмах, які, у свою чергу, складаються на основі схем теплозабезпечення міст. Схема теплопостачання – базовий документ будь-якої програми, наявність схеми – вимога закону. Рішенням сесії міської ради від 22.04.2008 року №847 затверджена "Оптимізована енерго- та екологоефективна схема розвитку системи теплопостачання м. Світловодська на період до 2015 року" Схемою передбачається удосконалення структури централізованого теплопостачання з врахуванням модернізації джерел теплової енергії.

В практичній реалізації цієї схеми повинні бути зацікавлені, перш за все, міська рада та її виконавчий комітет. Певно, прийшов час запитати у представників влади, депутатів та тих, на кого покладено контроль за виконанням рішень сесії з оптимізації системи теплопостачання міста, що зроблено. І якщо нічого не робиться, то чому?

Пропонуємо керівництву міста зупинити неконтрольоване встановлення індивідуального опалення, вимагати від УЕГГ, СП "Світловодськпобут" УЖКГ привести у відповідність до вимог нормативних актів та прийнятої схеми теплопостачання уже встановлене індивідуальне опалення"

Лист коментує Сергій ЄРЕМЕНКО, депутат міської ради, затверджений сесією міської ради на посаду заступника міського голови з житлово-комунальних питань:
Централізоване чи індивідуальне опалення у квартирах: думки розійшлися– Я, як депутат міської ради, а також як працівник виконавчого комітету, вважаю своїм обов’язком постійно представляти інтереси всієї територіальної громади, приймати рішення на їхню користь. І депутати, і працівники виконавчої влади мають стояти саме на варті прав та інтересів громадян.

Кожна людина прагне комфортних умов проживання (в даному випадку я маю на увазі тепло в квартирах і гаряче водопостачання) і це природно. Якщо їй цього не може надати у повному обсязі підприємство-постачальник, то людина шукає інші варіанти, що забезпечать її вимоги щодо якості і вартості послуг. Одним з таких варіантів є встановлення індивідуального опалення, що одночасно забезпечує людину гарячим водопостачанням впродовж всього року. До того ж, Закон України "Про захист прав споживачів" "...забезпечує споживачам захист їх прав, надає можливість вільного вибору продукції..."

Вважаю, що сьогодні питання стоїть зовсім в іншій площині. Підприємству-монополісту з централізованого опалення у місті необхідно створювати такі умови, щоб у споживачів не виникало бажання встановлювати системи індивідуального опалення. Жити в умовах ринку – це покращувати послугу та зменшувати її вартість. Саме над цим треба працювати і надавачам послуг, і громадським організаціям міста.

Далі буду відповідати на кожен аргумент В. Павлова.

Отож, щодо негативних наслідків встановлення індивідуального опалення, серед яких розбалансування системи. Питання це досить спірне: його треба або науково обгрунтувати або не говорити взагалі. При зменшенні споживачів тепловий баланс вирівнюється в бік збільшення. Квартири, що залишилися на централізованому опалення, будуть також отримувати більше тепла.

Щодо цифр: установка коштує 15 тисяч гривень. Людина одноразово забезпечує свою родину якісним теплопостачанням та гарячою водою, сплачує за спожитий природній газ (поки що за цінами для населення, сервісне обслуговування котла). Окупність з ростом тарифів скорочується до 3-4 років, але люди йдуть на такі затрати, бо вони хочуть комфорту. Строк служби котлів складає далеко не 6-10 років. Жоден побутовий прилад тривалого призначення не розрахований менше, ніж на 25 років.

Щодо небезпечності: це питання надумане. Сьогоднішні сучасні котли мають 5 ступенів захисту, тобто вони в 5 разів безпечніші, ніж, скажімо, та ж газова плита. Тим більше, що котел не сполучений з кімнатою, в якій встановлений. Він забирає повітря з вулиці, і туди ж викидає. Рівень викидів відповідає європейським нормам: КПД котла складає 91-92%, такого КПД не може дати ні одна котельня.

Щодо сервісного обслуговування. Система сервісного обслуговування створена саме під ті котли, які ввозять в Україну. А ввозять сертифіковану продукцію. Жодних скарг від населення щодо сервісного обслуговування котла до міськвиконкому не надходило. Тим більше, що УЕГГ без договору на сервісне обслуговування газового обладнання це обладнання в експлуатацію не прийме.

Щодо оптимізованої схеми: якби Володимир Павлов хоч трішки знав про системи теплопостачання, він би написав: розроблена система заміни магістралей. Як відомо, котельні працюють на межі КПД, а от основні втрати відбуваються саме в мережах. До цього часу не замінено жодного метра мереж, не прокладено енергоефективних труб. Заходів щодо цього дуже багато.

Питання в іншому: чому Громадська рада та її очільник Володимир Павлов опікуються справами комерційної структури – монополіста у сфері послуг теплопостачання, лобіюють її інтереси, а не інтереси громадян. А саме громадяни вибрали депутатів, депутати – сформували виконавчий комітет. Ці структури, і Громадська рада та Володимир Павлов у тому числі, мають дбати у першу чергу про інтереси людей.

Те, що 10% світловодців відключилися від централізованого теплопостачання, говорить лише про одне: кожна сім’я хоче комфорту. Будь-яке підприємство, що працює в умовах вільного ринку, повинне думати, про те, як зробити свою послугу дешевшою, кращою.

Ми також запитали думку з цього приводу начальника Світловодського УЕГГ Володимира ШАПОВАЛА:
Централізоване чи індивідуальне опалення у квартирах: думки розійшлися– З приводу встановлення індивідуального опалення скажу таке: якщо роботи виконані згідно з правилами безпеки систем газопостачання україни та державних будівельних норм, то управління газового господарства не заперечує проти його встановлення.

При видачі технічних умов та розробці робочого проекту ми, по-перше, дивимося на пропускну здатність газавого стояка і тих мереж, які підходять до будинку. Адже, видаючи технічні умови та інші документи, ми відповідаємо за тиск газу, який буде безпосередньо у цих квартирах.

У місті є деякі райони та деякі будинки, в яких небажано встановлювати індивідуальне опалення. Вони або знаходяться на кінцевих точках середнього тиску, або ж там потрібно піняти підвідні труби на більш високий діаметр. Але в цілому по місту ми маємо технічні можливості для видачі технічних умов під індивідуальне опалення, і якщо споживачі дотримаються всіх вимог, ми приймаємо в експлкуатацію.

На щастя, жодного нещасного випадку на Україні, причиною якого б став котел індивідуального опалення, не зареєстровано. Сьогодні споживачеві пропонуються якісні сучасні сертифіковані котли, які мають всі дозволи на встановлення та дуже серйозну систему безпеки: датчики по газопостачанню, тиску, тяги і т.д. і т.п. Навіть якщо, скажімо, буде відсутня тяга у димоході, то такий газовий котел не включиться у систему опалення: про це він подаватиме відповідні сигнали.

Дійсно, при встановленні індивідуальних котлів у багатоквартирних будинках виникає багато питань: опалення підвалів, сходів тощо, які згідно з санітарними нормами також повинні опалюватися. Це питання сьогодні нормативно не врегульоване. Міськвикноком має думати про майбутнє, думати, як буде опалюватися місто. Це питання якщо не сьогдні, то завтра точне буде актуальним.

Висловитися на цю тему ми попросили Романа Петрова, комерційного директора ТОВ СП "Світловодськпобут»:
Централізоване чи індивідуальне опалення у квартирах: думки розійшлисяЗрозуміло, чому громадськість міста піднімає це питання. Адже сьогодні в Україні є багато негативних прикладів катастрофічних наслідків масового переходу мешканців міст на індивідуальне опалення: Нова Каховка, Нікополь, Ужгород, Овруч, Біла Церква та багато інших, в яких значна частина споживачів потерпають від нестачі тепла, а в мешканців, сусіди яких встановили собі котли в багатоповерхових будинках стрімко зростає захворюваність через фільтрацію небезпечних викидів через свої легені. Наразі МінЖКГ б’є на сполох, але в багатьох містах час втрачено і виправити критичний стан із теплозабезпеченням неможливо.

Не хотілося, щоб і Світловодськ спіткала така ж доля. Тільки-но кількість відключених помешкань сягне 20%, почнеться неконтрольоване руйнування системи централізованого теплопостачання міста, собівартість виробництва тепла буде зростати так стрімко, що котельні залишиться тільки закрити. Однак, далеко не всі до того часу зможуть заплатити за встановлення індивідуального опалення. Та чи врятує й воно? Адже далі, як, наприклад, сьогодні в Ужгороді, система газопостачання та електропостачання міста почне виходити з ладу, не витримуючи різкого збільшення навантажень, газовики та енергетики почнуть масові відключення, и жоден міністр, або найрозумніший мер не зможе виправити ситуацію.

В Світловодську рішенням сесії було затверджено оптимізовану схему теплопостачання міста на період до 2015 року. Окрім підтримки депутатів цей документ був схвалений авторитетною міжнародною організацією, яка впроваджує чисельні програми технічної допомоги – Інститутом Місцевого Розвитку. Однак, в частині реалізації завдань розвитку міського теплопостачання виникають суттєві ускладнення, які стосуються, насамперед, неконтрольованого незаконного відключення споживачів від тепломереж та самоусунення відповідальних посадових осіб від цієї проблеми.

До речі, ця тема досить жваво обговорюється на Світловодському Інтернет – сайті svetlovodsk.com.ua, де присутні різні точки зору, що свідчить про небайдужість мешканців нашого міста до свого майбутнього. Багато з них вважає, що неприпустимо підвищувати рівень свого комфорту за рахунок погіршення умов проживання та стану здоров’я сусідів. Але є і гарячі прибічники встановлення "автономок" Їм буде цікаво познайомитись з офіційною точкою зору. Як повідомляє сайт fgkh.com.ua «…Министерство ЖКХ выступает против индивидуального отопления. Потому что это неправильный путь, так как индивидуальное отопление увеличивает нагрузку на теплосети. Если бы дом был запроектирован под индивидуальное отопление, то с этим не было бы проблем.

Шумиху и лоббирование вокруг этого создали люди, которые завозят котлы для индивидуального отопления. Ведь они завозят их по теневой схеме. К тому же, по мнению Александра Кучеренко, министра по вопросам ЖКХ Украины, позволить себе такое индивидуальное отопление может только 20% населения. А что делать остальным? Еще один нюанс – тариф на газ для индивидуального отопления дискриминационно низкий. Поэтому тарифы на газ для индивидуального отопления нужно поднимать в несколько раз. "Если весь дом откажется от центрального отопления, то пожалуйста, но имейте ввиду, тариф повысят в разы",- подчеркнул министр" До речі, в уряді також чудово розуміють, що неприпустимо продавати природний газ для опалення заможним людям, які користуються індивідуальним опаленням, вдвічі дешевше, ніж менш заможним мешканцям міст, які опалюються централізовано. Розуміють та обіцяють цю несправедливість виправити. Одразу після виборів. Тож чекати недовго.

Що стосується "Світловодськпобуту" то нашому підприємству місто довірило експлуатацію міської системи теплопостачання, тому ми повинні, у першу чергу, забезпечити місто теплом, по-друге, зберегти цю систему. Зі свого боку ми робимо чимало: реконструюємо котельні, модернізуємо обладнання, міняємо тепломережі, впроваджуємо нові технології, встановлюємо лічильники та всіляко покращуємо технічний стан міської системи теплозабезпечення.
Але і владі треба докладати чималих зусиль, аби у місті було тепло і затишно, і спільно із громадою міста забезпечити виконання вимог документів, що були затверджені обранцями цієї громади та передбачають підвищення рівня комфорту для всіх мешканців міста, а не тільки для "обраних" Тільки спільними зусиллями ми покращимо життя у нашому чудовому місті.

Підготувала Тетяна ЗИМА.
Фото за архіву Б.Дроздова.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top