Вівторок, 19 березня 2024
Віталій Асауленко Корисна інформація

З начальником міськрайонної ДВС про аліменти Новина з фото

З начальником міськрайонної ДВС про аліменти
17 грудня у працівників Державної виконавчої служби професійне свято. А значить — не зайвий привід поспілкуватися з керівником Світловодського міськрайонного відділу цієї самої служби, підпорядкованої Мін’юсту, Анною Кириленко. А тему, яку ми обрали, викликала чималий резонанс у суспільстві — нові новели закону про стягнення аліментів…


— Пані Анно, подейкують, що зміни до означеного закону мамочки діток, яких вони — через розлучення із своїми коханими (колись) чоловіками
виховують, отримуючи від цих самих батьків аліменти, зустріли ледь не оваціями. Натомість інша сторона (аліментники), насупившись, вважають такі зміни драконівськими щодо них. Де ж істина?


— Істина, як-то кажуть, десь посередині (посміхається). А істиною тут би я назвала дітей, про яких не зайвий раз потурбувалася держава… Дійсно, ухвалений Верховною Радою 17 травня 2017 року Закон України №2037-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів" і який набув чинності 8 липня, передбачає підвищення мінімального розміру аліментів, спрощення процедури стягнення аліментів та оголошення аліментів власністю дитини.

Раніше платники аліментів, що свідомо ухилялись від утримання дітей, мали змогу використовувати процесуальні можливості щодо затягування судового процесу, наприклад, подачею зустрічного позову про оскарження батьківства. Що призводило до затягування розгляду справи і, як наслідок — порушення прав дітей на отримання аліментів. Тому зміни в законодавстві насамперед спростили механізм прийняття судового рішення щодо стягнення аліментів.

— І значно збільшили їхній розмір…

— Щодо значності — це вже кому як. Але те, що зараз мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, а не 30%, як це було раніше, то — це так. Таким чином, для дітей до 6 років прожитковий мінімум з 1 грудня становить 1492 гривні. Тож, мінімальні аліменти на користь дитини мають становити, щонайменше, 746 гривень. Для дітей у віці 6-18 років прожитковий мінімум з 1 грудня становить 1860 гривень. Відтак, мінімальні аліменти для дітей такого віку становлять на сьогодні 930 гривень.

Крім того, розмір аліментів, визначений судом або за домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, підлягатиме індексації відповідно до закону. При визначенні їхнього розміру суд враховуватиме і приховані доходи платника аліментів. Також не маловажно, що відтепер аліменти є власністю дитини, а той член сім’ї, на ім’я якого вони виплачуються, може розпоряджатися грошовими коштами виключно в інтересах дитини. При цьому неповнолітня дитина має право брати участь у розпорядженні аліментами, одержаними на її утримання.

— Ще кажуть, круто "закрутили гайки" злісним неплатникам аліментів?

— Те, що ви назвали "закрученням гайок", відобразилося на зміні порядку визначення та стягнення заборгованості по аліментах. Так, в разі виникнення заборгованості з вини платника аліментів їх одержувач має право на стягнення неустойки в розмірі 1% суми несплачених аліментів за кожен день прострочення, але не більше 100% заборгованості.

— Ваша служба є останньою інстанцією в таких ситуаціях. Якими важелями ви вповноважені користуватися по відношенню до боржників?

— Ми керуємось передовсім порядком, який визначено Законом України "Про виконавче провадження". Зокрема, стягнення на кошти, цінні папери, інше майно (майнові права), корпоративні права, майнові права інтелектуальної власності, об’єкти інтелектуальної, творчої діяльності, інше майно (майнові права) боржника, у тому числі, якщо вони перебувають в інших осіб або належать боржникові від інших осіб, або боржник володіє ними спільно з іншими особами. А ще — стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника.

Слід зазначити, що під час виконання рішень про стягнення аліментів, стягнення на майно боржника може бути здійснено лише за наявності заборгованості із сплати аліментів понад три місяці. Звернення стягнення на заробітну плату не перешкоджає зверненню стягнення на майно боржника, якщо існує непогашена заборгованість понад три місяці. Якщо стягнути аліменти в зазначеному розмірі неможливо, підприємство, установа, організація, фізична особа-підприємець, фізична особа, які проводили відрахування, нараховують боржнику заборгованість із сплати аліментів.

Після закінчення строку, передбаченого законом для стягнення аліментів, за відсутності заборгованості із сплати аліментів підприємство, установа, організація, фізична особа-підприємець, фізична особа, які проводили відрахування, повертають виконавцю постанову про стягнення аліментів з відміткою про перерахування в повному обсязі стягувачу присуджених йому сум аліментів.

— І за ґрати аліментникові "загриміти" набагато легше стало…

— Це вже вирішує суд. Але зазначу, що статтею 477 Кримінального процесуального кодексу України та статтею 71 Закону України "Про виконавче провадження" передбачено, що кримінальне провадження щодо кримінального правопорушення про ухилення від сплати аліментів на утримання дітей без обтяжуючих обставин може бути розпочато слідчим, прокурором на підставі заяви потерпілого. Тобто, за наявності заборгованості із сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за три місяці, виконавець роз’яснює стягувачу право на звернення до органів досудового розслідування із заявою (повідомленням) про вчинене кримінальне правопорушення боржником, що полягає в ухиленні від сплати аліментів.

— Тож, якщо обійдеться без "посадки", неплатник аліментів, окрім цього, матиме ще чимало інших обмежень у правах?

— Так, серед новацій — заборона на виїзд за кордон для осіб, які більше шести місяців не платять аліментів, позбавлення батьків, які ухиляються від спати аліментів, права не давати згоду на виїзд дитини за кордон, позбавлення прав керувати автомобілем, користуватися зброєю, полювати, залучення до суспільно корисних робіт до двох місяців, оплата за які направлятиметься на рахунок дитини для погашення боргу зі сплати аліментів.

— Гаразд, з цим розібралися. Дякую. Чи означає це те, що протилежна сторона, до якої, у переважній більшості, належать мужчини, через такі нововведення, почуватиметься людьми другого ґатунку, позбавленому своїх прав. Адже, не секрет, що чимало жіночок, які до народження дітей були покірніше навіть за Ґюльчатай з "Білого сонця пустелі", отримавши такого козиря, як діти, перетворюються на звичайнісіньких шантажисток, вичавлюючи із своїх нещодавно коханих чоловіків останні краплини. Бо бачте, закон повністю на їхньому боці. Чи, може, я помиляюсь?

— Помиляєтесь. Якщо закон повністю на чийомусь боці, то це — на боці дитини. І його новації мають створити дійсно ефективні правові механізми стягнення з батьків, які не виконують свого обов’язку. А стосовно наведеного вами прикладу, зазначу, що доведений у суді факт безпідставного намагання отримання аліментів з боку одного з подружжя, незалежно від того, мати вона, чи батько неповнолітньої дитини, тягне за собою відповідальність — чи то у вигляді відмови у призначенні аліментів, чи то зобов’язання повернути вже отримані аліменти, якщо такі були призначені раніше.

Тож, закликаю подружні пари виважено і відповідально підходити до такого делікатного питання, як аліменти. І в гарячці суперечок між собою завжди пам’ятати про найголовнішу свою цінність — власних дітей.


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top