Вівторок, 16 квітня 2024
Здоров'я

Дешева рибка — погана не лише юшка Новина з фото

Дешева рибка — погана не лише юшка
В’ялена риба — "смаколик", який полюбляють не лише світловодці. Любов до неї розповсюджується далеко за межі навіть нашої держави. Але наш регіон, завдяки особливості розміщення, особливо сприятливий для виготовлення та реаліації такого продукту. В тому числі в домашніх умовах.


І все б нічого, якби така риба несла лише гастрономічне задоволення. Але вона може стати причиною доволі неприємних наслідків для здоров’я. Щонайменше — викликати запалення слизової шлунку та кишківника. Як це сталося у мешканки нашого міста, яка купувала в’ялену рибу домашнього виготовлення в місці несанкціонованої торгівлі біля ТЦ "Всесвіт". В порядку епідеміологічного розслідування даного випадку Світловодським РЛВ ДУ "КОЛДЦ" було досліджено залишки купленої нею риби та виявлено БГКП (коліформи), а також перевищення норм пліснявих грибів та дріжджів. Тобто умови виготовлення, зберігання та реалізації цього продукту викликають питання. Як і будь-якого продукту, що реалізується в стихійних місцях.

Потрібно пам’ятати, що продукція домашнього виготовлення — це продукція, яка і вживається там, де виготовлена. Торгівля нею заборонена. Це стосується і в’яленої, копченої риби. Адже вона не проходить належного ветеринарно-санітарного контролю. Дотримання технології виготовлення, умови виготовлення та зберігання її сумнівні. Як і умови реалізації — стихійні місця торгівлі рибою часто обмежуються лише столами. Отже ніщо не гарантує, що навіть дуже приваблива на вид та запах рибка домашнього виготовлення не містить у собі потаємний сюрприз у вигляді глистів, кишкової палички або ботулотоксину. Останній особливо небезпечний для людини, адже без специфічного лікування може призвести до летальних наслідків.

На сьогодні Держпродспоживслужба не має важелів впливу на стихійну торгівлю, тому звертаємось до свідомості людей, які надають перевагу покупкам у таких місцях. Задумайтесь, чим може обернутись для вашого здоров’я зекономлені декілька гривень — адже сьогодні "домашні продукти" або продукти"поза магазином" далеко не завжди поступаються ціною своїм магазинним "братам". А якістю — поступаються напевно. Адже те як, де і ким вони виготовлені, в чому і як транспортувались — велике питання, на яке правдиву відповідь ви вряд чи отримаєте. Не кажучи про умови реалізації, які в стихійних місцях не сворені. Та й самі продавці не завжди вважають за необхідне дотримуватись навіть мінімально необхідних заходів гігієни. То ж чи варто так ризикувати? Є над чим замислитись.

Тетяна Кривошея,
В.о.начальника Управління Держпродспоживслужби в м.Світловодську

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top