Як зміняться ціни на продовольство без «херсонських кавунів»?


Як зміняться ціни на продовольство без «херсонських кавунів»?


18 липня 2023
Як зміняться ціни на продовольство без «херсонських кавунів»?
Цінами на овочі та фрукті переймаються в сезон консервації у кожній родині. Та й приготувати нашу національну гордість — борщ — стало значно дорожче. Тільки за останній рік, за даними Економічної правди, вартість борщового набору зросла в 1,4 рази. Отже, який "фруктово-овочевий сезон" очікує Україну, та й взагалі до чого готувати гаманці найближчим часом? Об’єктивні причини подорожчання городини

Пригадаємо, багато років овочі та баштанні були візитівкою Херсонщини. Після визволення Херсону восени минулого року президент приїхав туди, і на запитання, чи не безпечніше було б привітати з Києва, відповів: "А як же кавуни?", нагадує ВВС.

В останньому довоєнному 2021 році Херсонщина була на першому місці за кількістю вирощених у відкритому ґрунті овочів — майже 12% від усього їх виробництва в Україні, пише видання. Також вона посідала перше місце у виробництві баклажанів, кавунів, помідорів, перцю… (Чим ще була знана область, "ВК" розповідав неодноразово. Наприклад, у номері від 17 червня цього року). Але під час окупації суттєво знизилися об’єми виробництва. А після підриву Каховської ГЕС на зміну воді для поливу полів та прибуткам прийшов брудний мул і ще більше пилових бур. Як скоро можна буде відновити сільське господарство в цьому регіоні?

"До деокупації і аналізу ґрунтів прогнозувати щось дуже важко", — каже ВВС Денис Марчук, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради.


Досі під окупацією й частина Запорізької області, яка також відома гарними врожаями овочів та фруктів. А такого часнику, як вирощували, наприклад, у Пологівському та Оріховському районах, в країні зараз взагалі немає.


Центри овочівництва "змінять прописку"

Проте, якщо минулого року альтернативою частині продукції з цих регіонів могли бути закордонні поставки, зараз аграрії країни шукають і знаходять нові можливості для вирощування.

За словами експертів зовсім скоро центр овочівництва в Україні може зміститися, пише Дзеркало тижня. Щоб бути ефективними, доводиться засвоювати нові технології.

Місця фермерів з півдня займають виробники інших областей України. Нарощує виробництво кавунів Одеська область. Оскільки у Миколаївській області працює один із найбільших у Європі виробників томатної пасти, зусилля спрямовували на максимальне розмінування регіону навесні, каже експертка у галузі сільського господарства інформаційно-аналітичного центру "АГРО ПЕРСПЕКТИВА" Лариса Гук. 

"Ще у 2022 році аграрії заходу і центральної час-тини України почали нарощувати виробництво овочів. Та звичайно в один момент у короткий термін перекрити ту пропозицію, яка йшла з півдня до повномасштабного вторгнення, важко", — розповідає Денис Марчук.


Тож надурожаїв і відповідно дуже низьких цін цього року очікувати не варто. Але до осені, на думку фахівців, ціни повинні знизитися, проте все ж таки не до довоєнного рівня.

"Київська і Вінницька область, частково Дніпропетровщина, Одещина, Закарпаття значно розширили свої посіви, розуміючи, що окупація може затягтися. Тому ми не очікуємо браку пропозиції вітчизняних виробників. І це призводитиме до зниження цін", — каже Денис Марчук.


Він наводить приклад, що імпортна цибуля була по 80 грн і 100 грн, а зараз українська в опті продається десь по 30 грн за кілограм, пише ВВС.


Дефіциту баштанних не буде

Для кавунів та динь — лише початок сезону. Спеціалісти впевнені — дефіциту баштанних не буде. Адже сьогодні їх завозять не тільки з Туреччини, а й Азербайджану, Іспанії та інших країн.

"Не відкрию великого секрету, якщо скажу, що країни такі, як Туреччина, балканські країни, окремі — Болгарія, Румунія, — посіяли дуже багато кавуна. Ми можемо очікувати дуже багато поставок з-за кордону. І, крім того, це Одеса і Миколаїв", — розповів Суспільному радник директора Львівського гуртового ринку сільськогосподарської продукції Іван Стефанишин.