Неділя, 05 травня 2024

^ Реклама ^
Блоги Тетяна Дроздова

У нових назвах вулиць Світловодська — одне жіноче ім’я

У нових назвах вулиць Світловодська — одне жіноче ім’я
Дискримінація жінок в Україні і в маленькому місті Світловодськ зокрема, відчувається в усіх сферах життя. Для прикладу візьмемо хворобливий процес перейменування вулиць, який тривалий час готувала спеціально створена топонімічна комісія, а потім результат її наполегливої праці затвердила Світловодська міська рада.
^ Реклама ^

До комісії, склад і чисельність якої тричі змінювалася, увійшли 15 осіб, з них лише 4 жінки (26,6%), 2 з них — на останньому етапі. У міській раді представництво жінок теж невисоке: з 34 депутатів — 6 (17,6%).

В процесі роботи комісії було прийнято рішення перейменувати 49 вулиць. 40 (81,6%) з цих вулиць носили чоловічі імена (Артема, Белінського, Леніна, Котовського, Кірова…), лише 3 (0,06%) — були названі на честь жінок (Космодем’янської, Крупської, Люксембург), решта — 6 мали нейтральні назви (Піонерська, Радянська, Кіровоградська, Комсомольська…).

В результаті перемогли історики і краєзнавці. Від 6 лютого 2016 року, коли було прийнято рішення ради, назви 49-ти вулиць змінилися на нові. Відтоді молоде місто гідробудівників, металургів, електронників — Світловодськ має вулиці Гетьмана Марка Жмайла, Сотника Михайла Майбороди, Гетьмана Петра Сагайдачного та інші…

На гендерний принцип у підході до цього історичного (без перебільшення) рішення ніхто не зважав. Відтоді лише 1 (0,02%) вулиця названа на честь жінки — Нінель Бокій, українського історика та археолога, чоловічі імена отримали 23 (46,9%) вулиці, решта вулиць має нейтральні назви (Козацька, Михайлівська, Рибальська…).

Під час пленарного засідання доленосної сесії міської ради ніхто з депутатів не обурювався явною дискримінацією жінок і не намагався виправити ситуацію на краще.

Матеріал "Вулиці Світловодська перейменовані. Запам’ятовуємо нові назви" у Інтернет-виданні "Світловодськ" переглянуло 17579 відвудувачів, які залишили 18 коментарів на сайті і сотні — на сторінках видання у соцмережах.

Ось кілька з них:

"Не згоден із більшістю нових назв. Не все треба було називати іменами героїв, якщо вони не мають відношення до Світловодська. Наприклад, вулицю Леніна можна було перейменувати у вул. Центральна. Якісь вулиці у вул. Райдужна, вул. Надії, вул. будівельників ГЕС, вул. Каштанова... Це було б приємніше і легше вимовляти людям.l

Шановна топонімічна комісія! Рекомендуємо вам змінити хоча б деякі назви вулиць, бо нові назви непродумані. Наприклад, хто така Нінель Бокій? Або чому Кошевого перейменували на трислівне вул. Сотника Михайла Майбороди? Кошевой був звичайним солдатом, можна і залишити було б. Чи в нас борці із гітлерівцями вже не герої? А що значить вулиця Героїв України? Героями України (офіційно) є і Азаров, і Звягільський, і Амосов, і Бубка. Яких саме героїв? Чи може малось на увазі, що всі хто живе на колишній вулиці Леніна "герої"?) І чому кожна назва має бути прізвищем когось? Наприклад, вулиця, яка на окраїні міста, може називатись Околична, вулиця, що біля степу - Степова і т.д. І чому нема вулиці Небесної Сотні? І чому нема вулиці, названої в честь загиблого у війні світловодчанина Ільїна? Повністю не годяться назви вулиць. Кардинально міняти треба!

В голове крутится песня: ."..Пройду по Абрикосовой, сверну на Виноградную и на Тенистой улице я постою в тени. Вишневые, Грушевые, Зеленые, Прохладные — как будто в детство давнее ведут меня они..." А в какое детство меня вернет улица Бокий или Жмайла? Попроще можно было! Я ПРОТИВ ТАКИХ НАЗВАНИЙ!!!

Похоже, у этой пресловутой комиссии по переименованию по истории были сплошные двойки. Нельзя же Дзержинского и того же Кошевого ровнять под одну гребенку. И объясните мне, неграмотной, кто такая Нинель Бокий? Правильно тут пишут многие – если уж такая чесотка одолела насчет переименований, то выбирайте нейтральные и более приятные для слуха названия. Ведь когда-то наш город был городом-садом. Вот и вспомните какие деревья на каких улицах росли, хоть в названиях улиц их оставьте. А новостройки переименовывайте, учитывая пожелания людей. Все-таки это наш город!


Аналізуючі коментарі, можна сказати, що жодну людину не обурила дискримінація жінок у справі перейменування вулиць, більше того, кілька людей виступили проти найменування вулиці –— Нінель Бокій — єдиної жінки у списку.

Якби ж то більша частина українського суспільства не на словах, а на ділі підтримала широку ініціативу "Жінки — це 50% успіху України", то ми би мали широке представництво жінок у Верховній раді України, в Уряді, в обласних, міських і районних радах і адміністраціях. А так — одиниці, яким доводиться змагатися з чоловіками за рівні права у прийнятті доленосних для народу рішень.

Тож закликаю, насамперед, жінок до усвідомлення власного місця в суспільно-політичному житті міста, області, України, а усвідомивши — до реалізації своїх прав і можливостей. А допоможе нам у цьому соціальний проект "Жінки — це 50% успіху України", який виконується за підтримки Національного демократичного інституту. Це соціальний проект, спрямований на активізацію та підтримку жінок в громадському та політичному житті, врівноваження представництва жінок та чоловіків на ключових позиціях заради пришвидшення створення справді європейської моделі суспільства.

Нам треба підвищувати рівень видимості жінок Світловодщини в політичних процесах, тоді і жіночими іменами будуть називатися наші вулиці.
У нових назвах вулиць Світловодська — одне жіноче ім’я


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top