П’ятниця, 19 квітня 2024
Культура

Штрихи до портрета сучасного бібліотекаря Новина з фото

Штрихи до портрета сучасного бібліотекаря
У кожної бібліотеки знайдеться свій особливий предмет гордості. Для адміністрації Світловодської ЦМБС — це бібліотекарі. Кожен з них — яскрава творча особистість. А ще — фахівець в області інформаційних технологій, маркетолог, педагог і психолог.


Судіть самі! Їм необхідно спілкуватися з людьми різного віку, соціального статусу, з усіма — від малого до великого, і з кожним потрібно знайти спільну мову. Але ж це не так-то просто. Головне завдання, яке стоїть перед бібліотекарями Світловодської централізованої міської бібліотечної системи — працювати так, щоб відвідувачам було комфортно в стінах обителі книг і щоб їм хотілося сюди повернутися не раз. Саме вони, бібліотекарі часто стають провідниками в прекрасний світ книги, і від них залежить, чи долучиться до читання та чи інша людина.

У широкому сенсі люди цієї професії — хранителі джерел інформації. Будь то книги, диски або файли. Їм відомі секрети навігації в нескінченному інформаційному потоці, секрети класифікації, обробки і впорядкування інформації, складання бібліографічних довідників і каталогів. Вони ведуть облік виданих та повернутих матеріалів. А також організовують зберігання інформації і займаються її пошуком.

Сьогодні бібліотекарі все частіше працюють не тільки з книгами, а й з аудіо, відеоматеріалами, компакт-дисками та електронними виданнями. Вони використовують весь спектр сучасних технічних засобів, електронну пошту, технології електронної доставки документів, цифрові каталоги, інформаційно-пошукові системи Інтернету.

Наші бібліотекарі професійно створюють презентації в PowerPoint, заповнюють електронний простір web-сторінок і баз даних.

Але робота з бібліотечним фондом — це далеко не все, над чим сьогодні працюють фахівці міських бібліотек. Інший важливий напрямок їх діяльності — робота з відвідувачами бібліотеки: консультування, допомога в пошуку та виборі літератури, навчання комп’ютерній грамотності. А іще — цікаві масові заходи, тренінги, робота гуртків, зустрічі з відомими людьми Світловодська, виставки, конференції, тематичні вечори та обговорення. До речі, сценарії до цих заходів пишуть самі співробітники бібліотеки. А це вимагає від них креативного підходу і постійного розширення кругозору.

Нині наші бібліотеки є тими інформаційними ланками, які поєднують читачів і управлінські структури, роблять діяльність органів влади прозорою і відкритою для населення.

В день свята, Всеукраїнського дня бібліотек вітаю всіх працівників цього безцінного осередка людського досвіду і знань. Бажаю Вам, шановні бібліотекарі, творчої наснаги, натхнення, добра і нових успіхів у вашій благородній просвітницькій справі.

Тетяна Головачова,
директор Світловодської ЦМБС


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top