П’ятниця, 19 квітня 2024
Сергій Гайдук Події

Про Світловодську «Полонію» («Poloniа») Новина з фото

Про Світловодську «Полонію» («Poloniа»)
2016 рік став знаковим у польсько-українських стосунках на території Світловодщини. По-перше, 400 років тому польським королем Сигізмундом ІІІ Вазою древньому місту Крилову було надано Магдебурзьке право. По-друге, науковці з Києва і Дніпра увагу громадськості Світловодщини привернули до польського кладовища (одне з колишніх новогеоргіївських) в селі Нагірному. Це спонукало представників польської громади Світловодщини (серед яких є навіть нащадки останнього короля Польщі Понятовського) об’єднатися й провести 25 вересня установчі збори з утворення громадської організації на базі культурно-просвітницького центру Світловодщини “Дніпро Світ”.


На зборах було зареєстровано 25 осіб. На збори було запрошено голову об'єднання поляків Кіровоградщини "Poloniа" імені Кароля Шимановського (другого після Шопена польського композитора, який навчався в Єлисаветграді) Олександра Полячка. Світловодців, у чиїх венах тече польська кров, на зустріч привели дещо різні мотивації: одних дійсно голос крові, звідси – бажання вчити польську мову й ближче знайомитись із польською культурою, інших – шляхи отримання карти поляка.

Про Світловодську «Полонію» («Poloniа»)

Пан Олександр розповів про діяльність Кропивницької "Полонії", яка полягає в поновленні більш тісних зв'язків між Україною й Польщею (хоча, за словами передостанньього київського консула стосунки українсько-польські “солодкі, як ніколи”) через проведення різноманітних культурних заходів здебільшого з нагоди державних польських свят (конкурсів читців, малюнків, музики, фестивалів (29 вересня – XIV музичний імені К. Шимановського), круглих столів, курсів із вивчення польської мови). Також він окреслив вимоги до оформлення карти поляка, серед яких беззаперечним є знання польської мови та підтвердження польського походження або підтвердження активної трирічної діяльності в культурно-просвітницькій польській організації. Серед переваг, які надає карта поляка, корисні для українця з польським корінням, який не хоче виїжджати до Польщі, на думку О. Полячка, є такі: 37% знижка на проїзд у потягах, безкоштовне відвідування 20 найвизначніших музеїв Польщі, безкоштовне навчання для студентів і працевлаштування на рівних умовах із поляками. Під час пленарної частини було вирішено створити Світловодський осередок об'єднання поляків Кіровоградщини "Poloniа" імені Кароля Шимановського. Головою обрано Марину Павлюк (Konelskа), заступником Олега Рудницького (Rudnickiego), секретарем Олександра Швеця (Ozanskiego). Усі учасники зборів виявили бажання стати членами цієї організації. Якщо серед світловодців ще є ті, хто хоче приєднатись, то звертайтесь безпосередньо до голови за телефоном: 067 914 94 05.

Про Світловодську «Полонію» («Poloniа»)

Провідний методист Захарівського музею історії



Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top