П’ятниця, 29 березня 2024
ТОП-новини Відео Влада

«Піду у відставку!» — неодноразово вигукував мер Козярчук на сесії міськради Новина з фото Новина з відео

«Піду у відставку!» — неодноразово вигукував мер Козярчук на сесії міськради
І все — через популізм депутатів. Довели... А ще на сесії робилась спроба "відставити" Френкеля.


29 червня чергова, 15-та, сесія міськради розпочалася з невеличкого звіту міського голови Валентина Козярчука про його поїздку до Одеси, куди його (і ще мерів трьох сотень міст) погукав прем’єр-міністр Гройсман, який сам на цей захід так і не приїхав. Але й без нього українським мерам було про що говорити стосовно розвитку своїх територій.

Після цього, запевнивши, що заради цього розвитку він працюватиме, не знаючи втоми, градоначальник доповів про суттєві податкові здобутки Світловодська за час нинішньої каденції. Так, зокрема, Світловодськ ще донедавна збирав акцизу у сумі 42 гривні на одного мешканця, у той час, як Кіровоград та Олександрія — по 175 і 135 гривень відповідно. А вже, станом на зараз, наш показник зріс до 75-ти гривень.

Далі вточнили порядок денний, зокрема: питання затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок для житлового будівництва для 70 учасників АТО було перенесено із сесійної середини на її початок та підтримано пропозицію "народного контролера" Андрія Москаленка щодо заслуховування проміжного звіту результатів перевірки управління освіти у площині харчування підопічних дитсадків. А ще секретар міськради Юрій Сапянов повідомив про зміну Олександрів у якості голів у фракції ВО "Свобода": був Попічко, став Молчанов.

Після того, як обранці оперативно задовольнили земельно-житлові прагнення наших земляків, які боронили й боронять наш схід від ватно-кремлівської пагуби, приступили (І частина відео трансляції, 36 хв. 17 с.) до розгляду питання про продовження терміну дії рішення міськради від 24 березня "Про порядок розподілу орендної плати за оренду комунального майна на напрямки її використання у 2016 р."… Начальник управління економіки Олександр Наумчик клопотав подовжити строк дії цього рішення до 1 вересня. Адже фігурант цього питання — КП "Житлосервіс-2012" все ще має заборгованість по зарплаті, яка, як пояснив Козярчук, була спричинена непрофесійним звільненням його попередником начальників двох ЖЕКів, які, скориставшись цією непрофесійністю, звернулись до суду. Суд і зобов’язав владу виплатити цим двом "страждальцям" близько 600 тис. грн. у якості зарплати, яку вони не отримали, перебуваючи у вимушеному прогулі. Звісно, ця виплата й стала причиною боргів по зарплаті іншим працівникам "Житлосервісу"… Як повідомив Наумчик, на середину травня вдалося погасити половину цієї заборгованості. І ще трішки — до вересня — вдасться виплатити її повністю, якщо, звичайно, міська рада дасть на це згоду. Дати її (згоду) закликав "партпенсіоненер" Юрій Лукинський. А от "свободівка" Тетяна Веремієнко заперечила — мов, ми не маємо чіткого уявлення і впевненості, на що саме спрямовуються кошти міського бюджету. Та все ж, міськдепівська більшість зголосилась уважити комунальників з виплатою заборгованістю по їхнім зарплатам.

А коли (43:53) сесія наблизилась до звітування по управлінню освіти, "опоблоківець" Марк Сіромаха заперечив слухання якогось проміжного звіту, винесеного "поза чергою" і якого, до того ж, не було у початковому порядку денному. На додачу, пан Марк звинуватив головуючого у системному порушенні сесійного регламенту. На що звинувачений пригрозив Сіромасі подати на нього до суду і пояснив, що перевірка ся викликала неабиякий суспільний резонанс — он лиш за сьогодні до нього телефонувало аж 15 громадян і цікавились ходом розслідування.

Врешті (48:20) голова даної перевірочної комісії, заступник мера з гуманітарних питань Ірина Щербина заступила на сесійну трибуну. Суть сього проміжного звіту звелася до наступного… Наприкінці травня до міського голови звернувся вже згадуваний Андрій Москаленко із зверненням відносно, як він вважає, незадовільної організації харчування дітей в дошкільних закладах міста. На що голова розпорядився створити комісію на чолі з пані Іриною, яка з 8 по 17 червня мала би з’ясувати, що воно там і до чого. Але начальник МУО Геннадій Френкель, зі слів звітувальниці, чинив "комісарам" всілякі перешкоди та ще й до суду на їхні дії подав, який і задовольнив його вимогу зупинити перевірку. Та попри це, йшлося у звіті, Комісією були встановлені факти недотримання вимог чинного законодавства, порушення норм харчування, завищення цін при закупівлі продуктів харчування, витрачання бюджетних коштів на непершочергові потреби. Зокрема — на виплату стимулюючих надбавок та премій працівникам бухгалтерії та методичного кабінету на загальну суму 601 тис. грн.

А ще пані Ірина повідомила новину: через ці ґешефти головного освітянина наші дітки у садочках, виявляється… голодують! Щоправда, доповідачка вточнила — так батьки дітей їй сказали. А ще батьки у якості доповнення до френкелевих злодіянь передали пані Ірині світлини з сайту МУО… І на 55 хв. 23 с. стала зрозуміла поява біля столу сесійної президії екрану — на ньому й демонструвались ті світлини, де Френкель, разом із нардепом-регіоналом Єдіним відзначає День вчителя, а тлом виступає портрет президента-втікача Януковича.

Ось тут-то і не витримали як "опоблоківці", так і "батьківщинці" — вони заявили, що Козярчук, з метою дискредитації Френкеля, нічим не гребує. На що голова, у відповідь, пригрозив ретельно перевірити і їхні бізнеси. А боронячи від нападок комісію, пан Валентин навів приклад Олександрії, де з батьків за відвідування їхніми дітьми дитячих садочків не береться жодної копійки — все за рахунок тамтешнього бюджету. На що "батьківщинець" Сергій Філоненко парирував тим, що і наш мер міг би збільшити видатки на дитяче харчування, а не дах "білого дому" ремонтувати. Ще за кілька хвилин суперечки Щербина, заявивши, що її Комісія, всупереч шаленому спротиву, продовжуватиме перевірку, закінчила своє звітування, яке обранці взяли до відома.

Але на цьому "френкелеве викривання" не закінчилось — на руках у спікера Сапянова саме на цей момент (1:14:55) з’явився лист від батьків старшокласників 9-ї школи з обуренням від намірів начальника МУО закрити 10-ті й 11-ті класи цієї альма-матер, а їхніх учнів "розкидати" по іншим школам. Пана Юрія своїми виступами підтримали ще й двійко доречно присутніх у залі ревівців, чиї, скоріш за все, онуки і є отими старшокласниками…

Добився слова і Френкель (1:19:08), який закинув, що Козярчук свою інформаційну роботу вибудовує за методою доктора Гебельса: чим зухваліша і неправдоподібна брехня — тим швидше у неї повірять. За його словами, забезпечення дітей більш якісним харчуванням було би можливим за умов суттєвого збільшення на нього видатків із міського бюджету, а не як зараз, коли ці видатки складають на одну дитину у день… 80 копійок.

"До кінця року на харчування потрібно чотири мільйона гривень. Звернення до міського голови щодо цього щоразу натикається на стандартну відповідь — грошей немає. А на ремонт даху адмінбудинку, який, фактично, вже й громаді не належить, виявляється, є!", — обурювався Френкель.


А щодо отієї 601 тисячі, буцімто, нецільових гривень, то він нагадав, що зарплата в управлінні освіти нараховується за тим же принципом, як і іншим держслужбовцям — і тим, зокрема, які працюють у міськвиконкомі. Відтак, суми на їхні зарплати куди значно більші освітянських… І на останок пан Геннадій розкрив причину свого негативного ставлення до даної Комісії: виявляється, Щербина керує нею чисто номінально, а фактично у ній усім заправляє позаштатний радник міського голови Микола Калич — виконує чітку установку свого патрона зчинити над Френкелем розправу. А стосовно скарг про свавілля по відношенню до старшокласників 9-ї школи, то він бачив лиш один, як він сказав, папірець, підписаний особистим перукарем пані Щербини. Насправді ж, з 12 випускників 10 класу цієї ревівської школи до 11-го заявки подали лиш 7, а після 9-го класу до 10-го забажали ходити лиш двійко учнів... Такої наповнюваності, згідно відповідних міністерських нормативів, явно замало, щоб розраховувати на освітянські субвенції із держбюджету, вточнив Френкель.

Після (1:39:55) настала черга депутатських запитів. Зокрема (1:43:38), "партпенсіонер" Анатолій Кучугурний привернув увагу колег до неподобства з яким стикнулися мешканці 16-квартирного будинку по Новогеоргіївській, 1 — від 23 червня вони залишились фактично без електроенергії, бо підстанція, з якої будинок живиться струмом, знаходиться у приватній власності, хазяїн якої більше не бажає давати його (струм) на цей будинок. Ситуацію, за словами пана Анатолія, дещо врятували генератори, які у тимчасове користування надали якісь добродії-підприємці. Але їхня потужність дозволяє, хіба що, мобільні телефони підзаряджати. Тому треба негайно щось робити, закликав міськдеп. На це Козярчук зауважив, що влада не має юридичних повноважень втручатися у розбори між суб’єктами господарської діяльності. Але запевнив, що вона (влада) не покине людей напризволяще…

От і спливло дві години першої частини сесії.



Друга її частина, тривалістю ще три години, розпочалася із відповідей на депутатські запити. Зокрема, по переобладнанню 3-кімнатної квартири на Ревівці під медичну амбулаторію. Нагадаємо, спочатку це переобладнання планувалось здійснити за 780 тисяч бюджетних гривень. Козярчуку, як будівельникові за фахом, така вартість здалася зависокою. Після її перегляду зійшлися на 500 тисячах. На сьогодні засвоєно вже половину від тієї суми. Отже, роботи тривають.

Потім перейшли до фінансових питань (ІІ частина відео трансляції, з 51 хв.). Начальник фінуправління Наталія Яременко, вносячи зміни до міського бюджету на 2016 р., зокрема запропонувала 3,3 тис. зняти з реконструкції адмінбудівлі на Героїв України, 14 і направити їх на капремонт ліфта будинку на Будівельників, 12. Ще вона повідомила про те, що з держбюджету надається додаткова субвенція у 133,5 тис. грн. для забезпечення населення пільгами і субсидіями для придбання твердого та рідкого палива і скрапленого газу. А ще пані Наталія повідомила приємну новину від Держказначейства про те, що на міський бюджет спрямовується субвенція на суму у 15,4 млн. грн.

У питаннях закладів охорони здоров’я, які озвучував головлікар ЦРЛ Юрій Котенко (1:02:15), міськдепи стали грудьми проти вимоги МОЗ щодо скорочення ліжкового фонду на місцях і більшістю своєю не підтримали оце вимушене клопотання головлікаря. На що голова міста лиш поспівчував останньому, адже розраховувати на підтримку із держбюджету на утримання нескорочених ліжко-місць відтепер не варто розраховувати.

Далі (1:11:57) було підтримано клопотання заступника начальника УЖКГ Віктора Боровського щодо затвердження сесією міської Програми поводження з твердими побутовими відходами на 2016-20 рр. Агітуючи підтримати, Козярчук запевнив, що на сміттєзвалищі наразі проводяться активні роботи щодо його благоустрою. У продовження питань цього блоку (1:17:12) міськдепи дали дозвіл на передачу невеличкого гуртожитку на Героїв Чорнобиля (Комсомольська), 36 з балансу заводу "Спецзалізобетон" до комунальної власності міста. А от у питанні затвердження ставок земельного податку розгорілася дискусія (1:22:05). Так голова депутатської бюджетної комісії Лукінський запропонував незначне підвищення коефіцієнту — до 1,2% з одного відсотка. На що мер навів приклад Власівки, де цей коефіцієнт складає 7%.

"Тож, як ми будемо поповнювати міський бюджет такими низькими ставками?", — дивувався пан Валентин, якому (1:27:25) заперечив Філоненко: а яка, мов, буде привабливість нашої території для інвесторів, коли у нас будуть високі податки на землю?..


Врешті підтримали запропоноване Лукинським.

Ще трішки подискутувавши, перейшли (1:53:40) до питання про надання пільг щодо плати за землю державним установам на 2017 р. Наумчик нагадав, що, згідно Бюджетного кодексу, пільги надаються або всім, або нікому. До таких установ, зокрема, належить МВС, МНС, прокуратура і, навіть, залізнична станція. Та все ж було вирішено не надавати пільг нікому.

Від 2-ї години 2-ї частини сесії настала черга розгляду низки питань врегулювання архітектурно-земельних відносин, де було відмовлено (причини різні) кільком претендентам на отримання дозволу на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок — під селянське господарство, садівництво, гаражі. Потім сесія серйозно "перечепилася" на питаннях затвердження проектів землеустрою, зокрема, коли головний економіст Наумчик (2:40:20) заговорив про необхідність такого проекту для ТОВ "Вектор-Стандарт", який береться збудувати поряд з міським спорткомплексом котельню (не на газі) й обігрівати МСК і гріти воду у його басейні за цінами, удвічі нижчими за тарифи НКРЕ — чим, як своїм здобутком, неабияк хизується градоначальник. А от міськдепи деякі цьому всіляко пручалися і продовжують пручатися.

"Блін! — вигукнув на це в серцях пан Валентин, — подам у відставку!"


Після чого (22:43:59) наказав направити на нього "софіти" і звернувся до містян з заявою про те, що його благим намірам перешкоджають деякі популісти. На що, зокрема, один з них, його сусіда по президії Сапянов навів контраргументи, які стримують від безоглядної підтримки мерської ініціативи — це відсутність такого собі кадастрового номеру майбутньої будівлі, бо ся дрібничка може призвести у майбутньому до небажаних проблем. Та врешті позиція градоначальника таки взяла гору.

Ближче до фіналу (2:49:30) без зайвих суперечок було відхилено проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок на Конька, 16 і Новогеоргіївській, 50. А на сесійний "десерт" було заслухано жіночку від громади стосовно ринку "Світанок" — мов, там торговців почав ганяти з допомогою поліції хазяїн клініки Ай Ер Ес. Тамтешні лоточники цим фактом сполохані не на жарт!.. Ситуацію, не без посмішки, прокоментував Козярчук. Він пояснив, що до Світловодська з Ізраїлю приїхав такий собі Йося, який у місто вклав дуже багато грошей, включно з отією клінікою. Але його добряче "кинули на бізнес" його ж компаньйони та родичі-одновірці. Тож у страшенній ярості перебуває він. Але, заспокоїв пан Валентин, він наказав головному поліцейському Гулому і гарячкуватого Йосю вгамувати, і блоки залізобетонні, якими він загородив шлях риночників до своїх робочих місць, примусити прибрати. Бо ота ділянка, на якій бешкетує ізраїльський гість, — наша, міська земля.

«Піду у відставку!» — неодноразово вигукував мер Козярчук на сесії міськради
«Піду у відставку!» — неодноразово вигукував мер Козярчук на сесії міськради
«Піду у відставку!» — неодноразово вигукував мер Козярчук на сесії міськради
«Піду у відставку!» — неодноразово вигукував мер Козярчук на сесії міськради
«Піду у відставку!» — неодноразово вигукував мер Козярчук на сесії міськради
«Піду у відставку!» — неодноразово вигукував мер Козярчук на сесії міськради
«Піду у відставку!» — неодноразово вигукував мер Козярчук на сесії міськради
«Піду у відставку!» — неодноразово вигукував мер Козярчук на сесії міськради
«Піду у відставку!» — неодноразово вигукував мер Козярчук на сесії міськради
«Піду у відставку!» — неодноразово вигукував мер Козярчук на сесії міськради
«Піду у відставку!» — неодноразово вигукував мер Козярчук на сесії міськради


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top