Вівторок, 16 квітня 2024
Віталій Коваленко Релігія

Життя до народження…

Традиційно ми ведемо літочислення людини в моменту її народження, хоча насправді життя її починається задовго до моменту появи на цей світ – з таємничого і загадкового моменту зачаття дитини, коли сам Творець вкладає душу в крихітне тільце майбутнього малюка. Саме цей момент варто вважати початком життя людини, виникнення унікальної, неповторної особистості.


Звісно, розвиток і формування особистості дитини активно розпочнеться після народження. Але не можна недооцінювати період внутрішньоутробного розвитку, адже впродовж цілих дев’яти місяців, знаходячись в лоні матері, вона росте, розвивається, формується, зазнає неймовірних трансформацій, перетворюючись із клітини на повноцінну людину.

Так, ми не пам’ятаємо цей період нашого розвитку, але він є важливим підготовчим етапом до земного життя. Так само, як земне життя є підготовкою до Царства Небесного.

Вченими доведено, що знаходячись в лоні матері, малюк чує звуки, реагує на світло, а головне – відчуває емоції, які переживає жінка.
Тож, період вагітності – особливий час і для матусі, і для дитини. І в цей період важливо все, що переживає мама – і атмосфера в родині, і душевний стан членів сім’ї, і музика, яку слухає жінка, і книги, які вона читає, і фільми, які вона дивиться.

Годі й говорити, як негативно впливають на ненароджену дитинку шкідливі звички матері – тютюнопаління, вживання алкоголю... Часто це призводить до складних захворювань, патологій, незворотних змін у фізичному розвитку дитини. Плід негативно реагує навіть на бажання матері закурити. Жінка ще тільки думає про сигарету, а його сердечко вже починає битися прискорено. Причина в тому, що через паління плід отримує набагато менше кисню, а це викликає у нього болісні судоми.

Американські пренатальні психологи підготували таблицю усвідомлення людського плоду після четвертого місяця вагітності. Згідно з їхніми дослідженнями, майбутня дитина розрізняє смак і, як і всі діти, любить солодке і не любить гірке. Коли в навколоплідні води додавали глюкозу, плід ковтав її вдвічі більше, ніж зазвичай. А при введенні туди рідини з гірким присмаком зменшував ковтальний рефлекс. При цьому його личко зображувало гримасу, ідентичну гримасі огиди дорослої людини.

Довели вчені і реакцію плода на світло. Так, під час огляду вагітної за допомогою фетоскопу, дитинка поверталася, намагаючись сховатися від яскравого світла і щільно стуляла повіки.

Але першим формується слух дитини. Ще до чотирьох місяців плід чує музику і реагує на неї: на бравурну і гучну – активним ворушінням, на спокійну і мелодійну – заспокоєнням. Любить дитина і коли з нею розмовляють, особливо активно реагуючи на голос мами. Тому вчені радять читати малюкові віршики, казочки, співати колискові та інші спокійні пісні, регулярно розмовляти з ним, розповідати про свою любов, свої почуття по відношенню до нього. Добре, якщо до цього спілкування будуть залучатися старші брати і сестри, якщо вони вже є в родині, тоді після народження він буде розпізнавати їх голоси як рідні.

Це не означає, що дитина запам’ятає все, що ви їй говорите, але вона запам’ятає ваші інтонації, ваш емоційний стан, адже найбільше плід реагує саме на емоції і настрій матусі і її оточення. Психологи доводять, що діти, з якими доброзичливо розмовляли до народження, згодом виростають більш спокійними, урівноваженими, рідше плачуть і нервують.

Натомість постійні сварки, з’ясування стосунків, скандали і крики батьків можуть призвести навіть до викидня…

Але найболісніше плід реагує на відношення мами до нього. Дитинка відчуває, якщо для мами ця вагітність незапланована, небажана, або очікується поява на світ дитини не того полу, як хотілося б батькам… Ці відчуття того, що їй нераді, її не очікують, можуть зіпсувати життя людини в майбутньому, привести до поведінки самознищення (вживання наркотиків, алкоголю, схильність до екстремальних видів спорту) і навіть спроб суїциду.

Тож, майбутні мами повинні з усією відповідальністю поставитися до вагітності, і в цей період піклуватися про своє фізичне здоров’я – правильно харчуватися, давати організму помірні фізичні навантаження, утримувати своє тіло в чистоті, і, звісно, піклуватися про психічне здоров’я, емоційний стан і чистоту думок і помислів, бути спокійною, виваженою, у доброзичливому настрої, а головне – постійно дякувати Богу за такий величезний дарунок і молитися про успішні і легкі роди.

Не можна недооцінювати цей період в плані формування майбутньої особистості, її духовного розвитку. Мати повинна залучати дитину до церкви, до Святих Таїнств ще до її народження – відвідуючи храм, беручи участь у літургіях, сповідуючись та причащаючись. Так, дитина не буде пам’ятати цих подій, але відвідування мамою Храму, безумовно, позитивно впливатиме на настрій дитини, її емоційний стан та розвиток. Мати, пов’язана з дитиною не лише фізично, але й духовно, вводить дитину у відносини з Господом, ще до народження долучає до Творця.
Тож, найкращою молитвою для майбутньої мами стануть слова:

"Боже, дякую Тобі, що Ти благоволив мене звернутися з небуття до буття! Дякую тобі, що Ти вклав у мене Твій образ – душу безсмертну, вільну й розумну! Боже, навчи мене служити Тобі всім серцем, аби я прославила на землі ім’я Твоє святе! Амінь!".


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top