П’ятниця, 29 березня 2024
Блоги Віталій Коваленко

Чоловіки і жінки: такі схожі і такі різні!

Усі ми – і чоловіки, і жінки створені за образом та подобою Господа: "Бог на Свій образ людину створив, на образ Божий її Він створив, як чоловіка та жінку створив їх" (Буття 1:27).


І усі ми – і чоловіки, і жінки, однаково важливі для нашого Творця:

"…немає ні чоловіка ані жінки, бо всі ви одно у Христі Ісусі" (Послання до Галатів 3:28).

І все ж, чоловіки й жінки мають суттєві відмінності – і фізичні, і психологічні. Саме ці відмінності приваблюють нас один в одному, змушують захоплюватися та закохуватися. Але в той же час ці самі відмінності ускладнюють спільне життя подружжя, викликаючи непорозуміння і конфлікти. Аби уникнути проблем у спілкуванні, перш за все, варто визначитися: у чому ж полягають основні відмінності чоловіка і жінки?

По-перше, у фізичній силі. Чоловік з самого початку створювався Господом фізично сильнішим за жінку. Це дозволяло йому виконувати складну і важку фізичну роботу, витримувати серйозні фізичні навантаження, бути годувальником і захисником родини. Організм чоловіка пристосований до тяжких, але нетривалих за часом навантажень, після яких йому необхідний перепочинок. Періоди активності у нього чергуються з періодом відновлення. Про це свідчить і рівень тестостерону – головного чоловічого гормону, який надвечір суттєво знижується. Тож, навіть після не дуже складного робочого дня, чоловік потребує відпочинку.

У той же час жінка від самого початку була пристосована до більш тривалих, але не надто важких навантажень, адже її головне призначення – виховання і догляд за дітьми, а ця робота потребує постійної уваги, терпіння і витримки. Це не означає, що жінка не втомлюється – як і чоловікові, їй також потрібен відпочинок, але вона дійсно більш витриваліша, хоча і слабша фізично.

Ще одна важлива відмінність чоловіків і жінок – потреба у спілкуванні. Для жінки спілкування необхідне, немов повітря. У неї існує потреба обговорити все – і проблеми, і тривоги, і радісні події, і плани на майбутнє... Вона просто не може жити без спілкування! Причому, доволі часто їй необхідно просто поділитися своїми думками, і для неї важливо, щоб її вислухали. При цьому навіть не обов’язково допомагати порадою чи дією – доволі часто, просто проговорюючи ситуацію, жінка сама знаходить відповіді на питання, що її хвилюють. Головне для неї – увага і можливість висловитись.

Чоловіки, навпаки, здебільшого не схильні до порожніх розмов. Сенс будь-якого спілкування для них полягає у конкретному результаті. Спілкування просто заради спілкування – не для них. Вони готові допомогти, дати якусь пораду, якщо ви звертаєтеся до них, але порожньої балаканини терпіти не можуть. Як, втім, і незрозумілих натяків та загальних зауважень. Чоловіки доволі прямі у своїх словах і діях. Хочете щось від чоловіка – скажіть йому про це прямо, без узагальнень і натяків. Але, звісно не наказним тоном – чоловік терпіти не можуть тиску, особливо з боку жінки, від якої очікують тепла, ніжності і підтримки. А ще – вдячності і визнання.

Для чоловіка дуже важливо знати, що його поважають, до його думки прислухаються, з його рішеннями погоджуються, у його сили щиро вірять, а ще – дійсно цінують те, що він робить для родини. Тому похвала, добре слово подяки за допомогу по дому, фінансове забезпечення родини зовсім не буде зайвим. Навпаки, таке визнання буде спонукати чоловіка до прагнення зробити ще більше.

Звісно, потребують подяки і жінки. У тому числі за ту роботу, яка вважається суто жіночою, і на яку жінки щодня витрачають чимало часу, енергії і сил. А ще для жінок важливе піклування з боку чоловіка, компліменти щодо зовнішності і…обійми! Жінці важливо відчувати себе коханою і захищеною. Коли коханий чоловік обіймає її, говорить ніжні слова, виявляє інтерес до її думок і хвилювань, в організмі у жінки виробляється гормон окситоцин, який позитивно впливає на її емоційний стан, сприяє приливу ніжності і теплих почуттів. Без цього жінка почуває себе нещасною.

Як усі ці відмінності і особливості чоловіків і жінок проявляються у повсякденному житті подружжя?

Розглянемо конкретний приклад: втомлений після робочого дня чоловік повертається додому. Прагнучи відпочити і відновити свої сили, він бере в руки газету чи телевізійний пульт, і буквально відключається на деякий час від усього зовнішнього. У цей момент він не хоче ані слухати, ані говорити. Жінка, яка чекала свого чоловіка, можливо, цілий день, намагається привернути його увагу і розповісти йому все, що сталося у його відсутність, поділитися своїми думками і хвилюваннями. І, якщо чоловік не реагує на її звернення – починає спочатку засмучуватися, потім дратуватися і, врешті, звинувачувати чоловіка у його байдужості і неувазі до неї.

Аби уникнути конфлікту у такій ситуації, подружжю необхідно проявити любов, терпіння і повагу до почуттів один одного.

Чоловікові, навіть дуже втомленому, неважко пригорнути свою кохану жінку, поцілувати її і пояснити, що він втомився і просто не в змозі розмовляти, але залюбки вислухає її, коли трохи перепочине. А жінці, в свою чергу, варто проявити мудрість і не навантажувати свого чоловіка проблемами, навіть дуже важливими, поки він не поїсть і не відпочине. Пам’ятаєте, як у народних казках: спочатку парубка треба напоїти, нагодувати, а потім вже і розмову вести. З голодним і втомленим чоловіком просто немає сенсу вирішувати важливі питання – результат все одно буде негативним. Чи потрібно це жінці? Тільки якщо її гординя і намагання настояти на своєму перемагають над мудрістю і прагненням створити в домі атмосферу любові і розуміння.

Звісно, чоловік не повинен зловживати своєю природною потребою у відпочинку, і не проводити весь вільний час лежачи перед телевізором. У нього також є свої обов’язки перед родиною – дружиною, дітьми. У наш час практично всі жінки працюють, тож, непогано, якщо частина хатніх справ буде розподілена між усіма членами родини. Чудово, якщо в родині є традиція і спільного виконання хатніх обов’язків, і спільного дозвілля.

Так, чоловіки і жінки різні, але всі ми вступаємо до шлюбу, аби бути щасливими і коханими, а не для того, щоб сваритися і повсякчас з’ясовувати стосунки. Тож, варто розуміти потреби один одного і намагатися зробити спільне життя якомога приємнішим і комфортним. Компроміс, терпіння і розуміння мають стати основою побудови міцних і щасливих стосунків у родині.

Зоряна Колісник

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top