П’ятниця, 19 квітня 2024
Політика

Рейтинг активності депутатів-мажоритарників від Кіровоградської області

Рейтинг активності депутатів-мажоритарників від Кіровоградської області
У 2016 році Громадянська мережа ОПОРА здійснює моніторинговий проект у 105 виборчих округах 24 областей України та міста Київ. Моніторингова кампанія передбачає щомісячний комплексний аналіз діяльності 105 народних депутатів, обраних за мажоритарною складовою, у їхніх округах. У Кіровоградській області ОПОРА аналізує діяльність народних депутатів Станіслава Березкіна, Костянтина Яриніча, Анатолія Кузьменка та Олеся Довгого.


У лютому ОПОРА присудила бали, сума яких склала базову оцінку депутата за 100-бальною шкалою, орієнтуючись на найкращий місячний результат (якому було присуджене значення у 100 балів). Рейтинг активності депутатів у їхніх округах можна дізнатися тут. Так Олесь Довгий отримав 65 балів і зайняв 27 місце, Анатолій Кузьменко — 53 бали, 37 місце, Костянтин Яриніч — 41 бал, 45 місце та Станіслав Березкін — 33 бали, 51 місце.

Щомісячні ж показники 105 депутатів за усіма критеріями моніторингу знаходяться у їхніх профайлах на сайті РАДА.

Моніторинг включає аналіз таких видів діяльності депутатів:
  • Аналіз законодавчої активності (кількість постанов, законопроектів та запитів, ініційованих депутатом, зокрема таких, які стосуються проблем його округу; відвідуваність засідань комітетів та пленарних засідань Верховної Ради України, виступи депутата тощо);
  • Аналіз активності депутата у його виборчому окрузі/області (кількість і регулярність роботи громадських приймалень депутата, проведення депутатом особистих прийомів громадян та їхня відповідність дням для роботи з виборцями відповідно до графіку Верховної Ради України, кількість візитів у округ та участь у роботі місцевих органів влади, звітування депутата про свою роботу).


Результати моніторингу ОПОРИ у лютому показали, що у сукупності 105 депутатів у лютому місяці здійснили 160 візитів у свої округи, провели 100 особистих прийомів громадян, переважна більшість яких припадала на дні роботи в комітетах, комісіях і фракціях.

У лютому лише 18 депутатів у той або інакший спосіб ґрунтовно прозвітували перед громадянами про результати своєї роботи за певний період часу, 52 зі 105 депутати частково інформували громадян про свою діяльність у соціальних мережах, під час зустрічей з громадянами. Більш активно депутати брали участь у роботі місцевих органів влади (у сукупності, 48 таких заходів) – у Погоджувальних радах і засіданнях місцевих рад районного і обласного рівня та у засіданнях і робочих зустрічах місцевих виконавчих органів влади (РДА, ОДА).

Довідково:
У 2016 році по всій Україні – у 24 областях та м. Києві Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.


Зоя Лебідь,
громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Кіровоградській області

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top