Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Ще до редиски… Новина з фото

Ще до редиски…
Ще принаймні тижні зо два і на вулицях масово почнуть торгувати редискою, яка вважається першою (за строками) городиною. Та перед нею "на колінах" у лоточників з’являються пучки черемші…
^ Реклама ^

Дикий часник, медвежа (або заяча) цибуля — ще й так називають цю рослину, яка росте сама-по-собі — а ні на якихось там городах. А значить — не запаскуджена різними добривами та іншої сільськогосподарською хімією. Від того й покупці налітають на неї у прагненні відновити втрачений за зиму вітамінний баланс своїх організмів. А потім їдять її, незважаючи на пекучість і не вельми приємний для багатьох аромат, у значних кількостях, думаючи на кшталт: чим більше з’їм — тим більше користі. А насправді, це доволі хибне для здоров’я уявлення, говорить лікар-терапевт Світловодської ЦРЛ Ганна Левченко. Так, дійсно, черемша дуже корисна для організму людини, особливо, виснаженим зимовим авітамінозом. Одного лиш вітаміну С у неї більше, ніж у визнаного рекордсмена його місткості — лимону. А ще вона розширяє кровоносні судини, активізує продукування шлункового соку та жовчі, підвищує апетит, здатна знижувати артеріальний тиск та, взагалі, дезінфікує травно-кишковий тракт.

А ще вона є… отруйною — особливо для людей із захворюваннями печінки та підшлункової залози та страждаючими на закрепи. Та й абсолютно здоровим людям, застерігає лікарка, черемшу поїдати пучками небезпечно і радить дотримуватись поміркованості — не більше 10-15 грамів на день.

Не оминула пані Левченко нагадати, що купувати черемшу бажано у людей, у порядності яких ви не сумніваєтесь — адже ця рослина може проростати в екологічно-забруднених місцинах, напитуючись із землі аж ніяк не корисними речовинами. Або ж збирати самому — подалі від смітників, виробничих площ та підозрілих поруйнованих споруд.

А от держінспектор з охорони навколишнього природного середовища Костянтин Рибачук усім без виключення не радить… їсти черемшу. Навіть, більш того, "ганяє" і штрафує нещадно (більш, ніж тисячу гривень за пучок) усіх, хто нею торгує. Звісно, це він робить не заради здоров’я громадян, а тому, що ця рослина на наших теренах є первоцвітом (як проліски, наприклад), який, за масового на нього попитом, може незворотньо зникнути з вітчизняного довкілля. Тому-то й занесена черемша до "Червоної книги України"

"Звісно, всі ми любимо нашу рідну природу, а ще більше — наші власні організми. І як тоді у такому випадку досягти паритету? — спитали ми Рибачука. — Любити природу мало — її ще треба плекати й берегти, — відповів еколог. — Тож, якщо досягти на "на терезах" сумління жаданого паритету — вам буде достатньо вживати часник, цибулю (бажано, зелену) і лимон, в яких все корисне для організму знаходиться практично в однакових із черемшею пропорціях".

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top