Понеділок, 16 вересня 2024

^ Реклама ^
Віталій Коваленко Релігія

Роль чоловіка в християнській сім’ї

Ми доволі часто чуємо вислів: "Чоловік – голова сім’ї, дружина – хранителька домашнього вогнища". Але не завжди замислюємося над мудрістю і першоджерелом цього вислову. А марно, адже в ньому – визначення основних ролей і задач чоловіка і дружини в шлюбі. Ролей, закладених в нас самим Творцем, які роблять союз подружжя гармонійним і цілісним.
^ Реклама ^

Сьогодні ролі чоловіків і жінок в суспільстві суттєво змінилися – жінки відстояли свою гендерну рівність і успішно виконують роботу, яка раніше була під силу лише чоловікам. Сьогодні жінка-керівник – не рідкість, натомість можна побачити чоловіків, які ведуть домашнє господарство, виховують дітей, у той час як їх більш успішні в кар’єрі жінки заробляють гроші для родини. Картина для сьогодення зовсім не дивна. Зрозуміло, що при такому розкладі первісні ролі чоловіка і жінки кардинально змінюються. І така тенденція "обміну ролями" відслідковується і в суспільстві в цілому, і в окремо взятих родинах.

Але чи щасливішим від цього стало людство? Чи більш міцними стали родини? Чи менше наразі реєструється розлучень? Статистика говорить протилежне – кількість розлучень неминуче зростає, як і кількість самотніх людей.

Чому так відбувається? Чому кількість одиноких людей з кожним роком збільшується? Усе просто – в нашій свідомості залишилися класичні образи і жінки, і чоловіка, в той час як всі ми суттєво змінилися – і зовні і внутрішньо.

Замисліться: якого чоловіка шукає жінка? Зазвичай – мужнього, сильного, щедрого, впевненого в собі, рішучого і відповідального… Одним словом, "справжнього чоловіка"! Саме таким ми бачимо його в у фільмах, такий образ малюють нам романи, з таким чоловіком мріють створити сім’ю більшість жінок.

Але що ми бачимо в реаліях? Таких героїв у нашому житті стає дедалі все менше. Натомість бачимо інфантильних чоловіків, нездатних прийняти рішення, нездатних забезпечити родину, знайти місце в житті, самореалізуватися. Дехто з них поринає у світ комп’ютерних ігор, де кожен з них – герой, дехто починає пити, аби менше замислюватися над проблемами буття, а дехто змиряється зі своєю роллю невдахи, нездатним взяти на себе відповідальність.

Звісно, є багато достойних, сильних, мужніх чоловіків, готових брати на себе відповідальність і за долю своєї родини, і за долю своєї Батьківщини, і це дійсно радує. Але ми не можемо не бачити того, що тенденція, про яку ми говорили, на жаль, прогресує. І страждають він неї усі – і самі чоловіки, які не реалізують своє призначення, і їх жінки, які змушені виконувати роль голови родини – приймати важливі рішення, брати на себе інколи непосильний тягар наповнення родини і матеріальним, і духовним, адже доволі часто і віру в родину приносить саме жінка. Подивіться на кількісний склад прихожан будь-якої церкви. Кого ви побачите більше на службі? Так, жінок…

Чому так відбувається? Риторичне запитання, яке має багатоскладову відповідь. Тут дійсно багато причин, але як виправити ситуацію?

Перш за все – згадати, яка важлива роль була призначена чоловікові Творцем.

"Хочу також, щоб ви знали, що всякому чоловікові голова Христос, а жінці голова – чоловік, а Христу глава – Бог" (Новий Заповіт, Перше Послання св. апостола Павла до Коринтян, глава 11, 3).


Таким чином визначено головне призначення і велика відповідальність чоловіка – бути головою сім’ї, головою родини.

Саме чоловік повинен стати тією основою, тим нерушимим фундаментом, стрижнем, на якому тримається християнська сім’я – і фізично, і духовно. Саме чоловік повинен піклуватися і про матеріальний достаток, і про духовне здоров’я родини, кожного її члена.

"Якщо ж хто про своїх, особливо ж про домашніх не дбає, той відрікся від віри і гірше невірного" (1. Тим. 5, 8).


Саме на чоловіка покладена відповідальність і за сьогодення, і за майбутнє родини – і дружини, і дітей. І рівень цієї відповідальності визначає чоловіка, як голову сім’ї.

Також читаємо звернення святого апостола до жінок:

"Дружини, коріться своїм чоловікам, як Господу, бо чоловік голова дружини, як і Христос Голова Церкви, Сам Спаситель тіла! І як кориться Церква Христові, так і дружини своїм чоловікам у всьому" (Новий Заповіт, Послання до Ефесян св. апостола Павла, 22-24).


Дехто невірно трактує це послання, яке начебто принижує роль жінки і дає чоловікові повну волю над нею. Ні в якому разі не йдеться про жінку, як про рабиню, яку можна принижувати чи ображати. Навпаки, це лише підтвердження тієї відповідальної місії, яка призначена чоловікові. Любити, поважати і піклуватися про свою дружину, як про самого себе – святий обов’язок чоловіка.

"Чоловіки, любіть своїх дружин, як і Христос полюбив Церкву, і віддав за неї, щоб її освятити, очистивши купіллю води у слові. Чоловіки повинні любити своїх жінок, як свої тіла: хто любить свою жінку, себе самого любить" (Еф., 5, 25, 28).


Розуміти слабкості та особливості жіночої натури.

"Чоловіки, поводьтеся розсудливо із дружинами, як слабосильною посудиною, надаючи їм честь, як співспадкоємицям благодаті життя, щоб не спинялися ваші молитви" (1 Пет. 3,7).


Отже, Господь, надавши чоловікам головні права, поклав на них і головні турботи та труди. Але дав прекрасного помічника – дружину, яка його підтримує і надихає, створює ту саму тиху гавань, в якій чоловік, після важких випробувань, знаходить мир, любов, розуміння, тишу і спокій, аби відпочивши, з новими силами виконувати нові важливі завдання. Саме таку тиху гавань шукають чоловіки. І саме таку атмосферу мають створювати жінки. І в цьому їх важлива роль, про яку варто поговорити окремо.

Зоряна Колісник
  • Нравится
  • 0

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.


Партнери:


Top