Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
Сергій Гайдук Культура

«Просвіта» презентувала збірку поезій школярів «Ми не хочемо війни!»

«Просвіта» презентувала збірку поезій школярів «Ми не хочемо війни!»

Всеукраїнське товариство "Просвіта" імені Тараса Шевченка — одна з найдавніших українських громадських організацій культурно-освітянського спрямування. Була заснована в далекому 1868 році у Львові.
^ Реклама ^

Вже на початку ХХ століття поширила свою діяльність на всю територію України, Дон, Кубань і навіть Зелений Клин на Далекому Сході Росії. Пережила радянську заборону, але не зникла в забуття, щоб, наче фенікс, відродитись через 120 років спочатку в Києві, а потім і по всій Україні.

Світловодськ не залишився осторонь руху розвитку й підтримки української мови й уже в 1993 році відбулися установчі збори громадської організації, яка пізніше переросла в міське об’єднання "Просвіта". І вже через 20 років існування світловодські просвітяни, отримавши натхнення від двох поважних дат — 145-річчя Всеукраїнського товариства "Просвіта" та 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, чиє ім’я носить товариство, розпочали нову сторінку просвітницької діяльності.

Впродовж останніх трьох років було сформано й запроваджено в громадське життя світловодців певні просвітянські традиції, серед яких є і конкурси читців поезій найвидатніших українських поетів, які, як правило, є ювілярами, і земляків.

У 2015 році увага юних декламаторів була прикута до творчості К. Оверченка, Т. Шевченка, М. Рильського, Л. Костенко та власних авторських. Конкурси читців вийшли на міськрайонний рівень. Це й щорічні поїздки на дві важливі події регіональної локалізації, але Всеукраїнського рівня – фестиваль "Вересневі самоцвіти" (під Кіровоградом на хуторі Надії) та пам’ять героїв Холодноярської республіки (Черкащина). Конкурси дитячих малюнків, зокрема до Дня дитячої книги. Але найбільше досягнення – це бажання юних світловодців брати участь у просвітянських заходах і очікування наступних уже в 2016 році.

У прийдешньому році випадають ювілеї трьох титанів української поезії — Павла Тичини, Лесі Українки та Івана Франка.

Приємними трьома крапками в діяльності світловодських просвітян у 2015 році стала презентація збірки власних поезій учнів 10-ї школи, які були найбільш активними впродовж року. Збірка носить символічну назву "Ми не хочемо війни!", що особливо прикметно, бо двоє героїв, загиблих у АТО, були учнями саме цієї школи — Андрій Ільїн і Олег Хомчук.

Попри те, що "Просвіта" є організацією більш проукраїнською, просвітян вразив українсько-російський вірш Анни Панової "Один народ ми".

До презентації збірки, як і до багатьох заходів "Просвіти", долучились центральна міська бібліотека, мережі магазинів "Маркетопт" і "Рагу", рекламна агенція "ЦветОК" та Інтернет-видання "Світловодськ". Сподіваємось на плідну співпрацю й у 2016 році.

Сергій Гайдук,
Голова СМО ВУТ "Просвіта" імені Тараса Шевченка


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top