П’ятниця, 17 травня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Що таке апостиль і порядок його проставлення

Що таке апостиль і порядок його проставлення
Апостиль — це спеціальна форма засвідчення документів, призначених для пред'явлення в іноземні посольства, консульства, різні державні структури чи освітні установи. Спеціальний штамп апостиляції засвідчує дійсність підписів, статусу осіб та печаток на офіційних документах і робить ці документи чинними в усіх країнах-учасницях Гаазької конвенції.


Україна приєдналась до Гаазької Конвенції 10 січня 2002 року, Конвенція набула чинності 22 грудня 2003 року, відтак 98 держав-учасниць Конвенції, відмовилися у відносинах із Україною від вимоги повної консульської легалізації офіційних документів і перейшла на спрощену процедуру апостилювання.

При проставленні апостиля на документ міститься штамп з написом: "APOSTILLE (Convention de la Haye du 5 octobre 1961)", який є обов'язковим атрибутом цієї процедури.

З 20 листопада 2015 року значно спрощено процедуру проставлення апостиля, яка відтепер здійснюється за допомогою програмних засобів ведення Електронного реєстру апостилів, що включає в себе прийняття документів, формування та реєстрація заяви; розгляд документів, поданих для проставлення апостиля; проставлення апостиля, відмова у його проставленні; видача документів за результатом розгляду заяви.

Проставлення апостиля здійснюється за заявою будь-якої особи, яка подає відповідний документ, шляхом її особистого звернення до територіальних органів Міністерства юстиції України. Відповідно до п. 2 розділу І Порядку проставлення апостиля на офіційних документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України затвердженого наказом Міністерства юстиції України 11.11.2015 №2268/5 під терміном "територіальні органи Міністерства юстиції України" слід розуміти відділи державної реєстрації актів цивільного стану територіальних органів Міністерства юстиції України, перелік яких визначено в додатку 1 до цього Порядку. Згідно з вказаним додатком у Кіровоградській області визначено 11 таких відділів. Одним із них є відділ державної реєстрації актів цивільного стану по місту Світловодську Світловодського міськрайонного управління юстиції.

Відтепер немає потреби громадянам їхати до Києва або користуватись послугами посередників. Громадяни можуть безпосередньо звертатись до нашого відділу із документами на які необхідно проставити апостиль.

Проставлення апостиля здійснюється у термін до двох робочих днів, у випадках передбаченими чинним законодавством цей строк може бути продовжено до 20 днів. Плата за проставлення апостиля встановлена наказом Міністерства юстиції України від 18.12.2003 № 161/5 "Про розмір та порядок оплати послуг з проставляння апостиля" і для фізичних осіб складає 51 гривню за один документ.

На сьогоднішній день, за два тижні роботи вищевказаного Реєстру, відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Світловодську було прийнято 13 документів, на яких вже проставлено апостиль.

Одночасно повідомляємо, що відділ приймає для проставлення апостиля на документи актів цивільного стану, нотаріату та бізнесу. Прийом документів здійснюється з вівторка по суботу включно.

Нагадуємо графік та режим роботи відділу державної реєстрації актів цивільного стану по місту Світловодську:
ВІВТОРОК 8:30 – 17:30
СЕРЕДА 8:30 – 20:00
ЧЕТВЕР 8:30 – 17:30
П’ЯТНИЦЯ 8:30 – 17:30
СУБОТА 8:30 – 16:15
НЕДІЛЯ, ПОНЕДІЛОК — ВИХІДНИЙ
ОБІДНЯ ПЕРЕРВА — з 13:00 – 13:45
ОСТАННІЙ ЧЕТВЕР КОЖНОГО МІСЯЦЯ — САНІТАРНИЙ ДЕНЬ
ПОНЕДІЛОК З 8:30 ДО 16:15 ПРИЙОМ ВИКЛЮЧНО З ПИТАНЬ ДЕРЖАВНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ СМЕРТІ

Адреса: вул. Гагаріна, 19.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top