Вівторок, 30 квітня 2024

^ Реклама ^
Події

Іван Стороженко: «Мрії збуваються» Новина з фото

Іван Стороженко: «Мрії збуваються»

Нещодавно наш земляк Іван Сергійович Стороженко, воєнний історик, доктор історичних наук, головний науковий співробітник історичного факультету, заслужений науковий співробітник національного університету ім. О. Гончара, відзначив своє 85-річчя.
^ Реклама ^

Народився Іван Стороженко на Ревівці, школу закінчив у 1947 році. Навчався у Кременчуцькому машинобудівному технікумі, вищу освіту здобув у Київському вищому інженерному радіотехнічному училищі протиповітряної оборони.

У 1976 році після завершення 26-річної служби в армії він у військовому званні підполковника-інженера звільнився у запас і прийшов до Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара, щоб влаштуватися на роботу з єдиною метою — реалізувати свою юнацьку мрію: провести наукову розробку історії воєнного мистецтва України козацького періоду.

Сьогодні Іван Сергійович широко відомий своєю науковою діяльністю. Він очолював археологічні експедиції, видав низку науково-популярних праць та книг, присвячених історії українського козацтва. Великої популярності серед наукових кіл набули його монографії "Битва на Жовтих Водах" та "Богдан Хмельницький і Запорозька Січ кінця 16-середини 17 століть" (у двох томах). До речі, остання монографія визнана найбільш професійним дослідженням козацтва як військового феномена і відзначена грамотою всеукраїнського форуму видавців у Львові, дипломом переможниці у Дніпропетровському обласному міжвузівському конкурсі на кращі наукові та навчально-методичні видання, а також нагородою імені Ярослава Мудрого академії наук вищої школи України. Згадується у книзі і Крилів, який був місцем початку руху польського війська проти Богдана Хмельницького.

У 1990 році вчений став лауреатом премії ім. Д.Яворницького, у 2001-му-лауреатом премії ім. Я.Мудрого АН ВШ України, з 2002-го він-довічний стипендіат Фонду інтелектуальної співпраці "21 століття".

У міському краєзнавчому музеї є подаровані автором монографії "Битва на Жовтих Водах. У світлі нових досліджень" та "Богдан Хмельницький і воєнне мистецтво у Визвольній війні українського народу середини 17 століття", тож студенти, учні та всі, хто цікавиться історією України, можуть з ними ознайомитися. Пишаймося нашим славним земляком,який, досліджуючи козацьку добу, зробив такий вагомий внесок в історію України.

Тетяна Ткачук,
в.о. директора міського краєзнавчого музею

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top