Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
ТОП-новини Корисна інформація

Порядок оформлення субсидії знову змінено

Порядок оформлення субсидії знову змінено
Спрощений порядок оформлення житлових субсидій знову переписали. Кабмін прийняв Постанову від 26 червня 2015 року №475, якою затвердив нову форму декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії.
^ Реклама ^

Громадяни не вказуватимуть розміри своїх доходів. Отже, їх не штрафуватимуть за помилки у деклараціях. Відповідно до Постанови з 1 вересня кожна родина повторно отримає бланки заяви та оновленої декларації. Можна використовувати і чинні на сьогодні бланки цих документів. Працівники управління соціального захисту населення повинні їх приймати.То кому потрібно буде заповнити декларацію по-новому? Про основні зміни в оформленні субсидій нашій газеті розповіла Олена Балюк, начальник управління соціального захисту Світловодської міської ради.

— Олено Вікторівно, які основні зміни передбачає постанова?

— Для призначення субсидії громадяни декларуватимуть лише вид отриманого ними доходу та найменування організації, де отримують дохід.

Відомості про доходи надаватимуть структурні підрозділи з питань соціального захисту населення ДФС, Пенсійний фонд України, фонд соціального страхування, вищі навчальні заклади.

Раніше, тобто з 1 травня 2015 року, звертаючись за призначенням субсидії, громадяни змушені були зазначати у декларації розмір своїх доходів без урахування податку з доходів фізичних осіб.

— Тобто, за помилки у деклараціях людей вже не будуть штрафувати?

— Так. Скасовано норму, згідно з якою надмірно отриману з вини громадян субсидію вони повертали ними у подвійному розмірі.
Тепер, якщо громадянин приховав або свідомо подав недостовірні дані про доходи (не зазначив один із видів доходів) та майновий стан, що вплинули на встановлення права на субсидію, внаслідок чого йому була надміру перерахована сума субсидії, надання субсидії припиняється з місяця, в якому виявлено порушення. Суму субсидії, перерахованої (виплаченої) надміру внаслідок свідомого подання документів з недостовірними відомостями або неповідомлення про будь-які зміни, громадянин повертає на вимогу органу, що призначив субсидію.

— Про які зміни потрібно повідомляти орган соціального захисту?

— Якщо в сім’ї змінилися обставини, що впливають на розмір субсидії (наприклад, когось виписали з квартири, змінився перелік одержуваних від ЖКГ послуг, збільшилися доходи у кого-небудь з зареєстрованих мешканців, була здійснена купівля або оплата послуг на суму понад 50 тисяч грн.), то про це треба повідомити в органи соцзахисту впродовж місяця. Якщо сім’я, що отримує субсидію, про такі зміни не повідомить соцзахист, то, коли про це стане відомо (наприклад, надійде відповідна інформація з податкової), субсидія буде перерахована або скасована.

— За який термін враховуватимуть доходи, призначаючи субсидії? Адже і тут є зміни...

— Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на основі середньомісячного сукупного доходу осіб, а для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива - на основі річного доходу осіб за попередній календарний рік.

За бажанням громадян, субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначатиметься на основі середньомісячного (за три місяці, що передують місяцю, з якого призначають субсидію) сукупного доходу осіб, а не за шість місяців, як було з 1 травня. Але після подання довідок про доходи таких осіб за зазначений період за формами, затвердженими Мінсоцполітики.

Розмір пенсійної виплати враховуватимуть за місяць, що передує місяцю, з якого призначають субсидію.

— Які ще нововведення?

— До сукупного доходу не включатимуть: частину допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, частину допомоги при усиновленні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, одноразову винагороду жінкам, котрим присвоєно почесне звання України "Мати-героїня", сплачені особою аліменти, доходи від розміщення депозитів. А також — грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складів, які беруть безпосередню участь в АТО, допомогу громадських та благодійних організацій, допомогу на поховання, одноразову допомогу, яка надається відповідно до законодавства або за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності.

— Чи правда, що розширено права місцевих органів влади ухвалювати рішення щодо надання субсидій у спірних питаннях?

— Так. У разі, коли обсяг споживання води, газу, електроенергії вимірюється індивідуальними засобами обліку, субсидія розраховується, виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, які фактично в ньому проживають, на підставі рішень комісій та актів обстеження матеріально-побутових умов сім'ї.

Важливо, що під час прийняття рішень у таких випадках враховують наявність документів, які підтверджують тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих, зокрема, довідок, що підтверджують місце перебування особи в іншій адміністративно-територіальній одиниці у зв'язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання, довідок про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні (будинку).

Комісії скеровуватимуть рішення надавачам послуг. На підставі рішення міської комісії, підприємства-виробники/виконавці житлово-комунальних послуг не нараховуватимуть плату за послуги на осіб, які зареєстровані, але фактично не проживають у житловому приміщенні (будинку). Така процедура значно спрощує для мешканців отримання субсидії. Для них важливо — подати органам соціального захисту документи, що підтверджують тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих.

— Чи врегульовано питання щодо визначення доходу для отримання субсидії фізичними особами-підприємцями?

— Так. Для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої групи, до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб за цей місяць. Для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку другої групи, - двох прожиткових мінімумів, для фізичних осіб-підприємців третьої групи - трьох прожиткових мінімумів.

До речі, для працездатних осіб (крім осіб, які навчаються за денною формою у загальноосвітніх, вищих навчальних закладах; осіб, призваних на строкову військову службу), середньомісячний дохід яких протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, менший від прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на такий період, у розрахунок субсидії за кожний місяць зазначеного періоду включається місячний дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб у відповідному періоді.

— Чи усім споживачам потрібно заповнювати нові бланки декларації?

— Ні, не всім, оскільки на опалювальний період тим громадянам, які зверталися до органів соціального захисту до 1 вересня 2015 року, або яким на наступний період автоматично (без звернень громадян) призначали субсидію, її перерахунок на опалювальний період проводитимуть без звернень громадян.

Якщо громадянин звернувся за призначенням субсидії у неопалювальний сезон і в цей період розмір плати за житлово-комунальні послуги у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами з урахуванням пільг, які надають відповідно до законодавства, не перевищує обсягу визначеного Кабміном обов'язкового відсотка платежу, структурний підрозділ з питань соціального захисту населення розраховує розмір субсидії на початку опалювального сезону без додаткового звернення громадянина після отримання за запитом відповідних відомостей.

Нагадаю, що субсидія розраховуватиметься: на опалювальний сезон — з 1 жовтня по 30 квітня; на неопалювальний сезон — з 1 травня по 30 вересня.

"Нульова" субсидія — це відсутність допомоги?

"Нульова" субсидія — це не відсутність допомоги. Якщо субсидія нарахована у розмірі нуль гривень, нуль копійок, то це означає, що в літній період розмір плати за комунальні послуги не перевищує розміру обов’язкового платежу, який повинен сплатити громадянин. Натомість після настання опалювального сезону і відповідно – використання більшої кількості газу, розмір субсидії автоматично буде перераховано. Відтак, власник "нульової субсидії" отримає свої пільги на оплату ЖКП лише взимку.

— Як оформити субсидію немічній людині?

— Немічна людина може оформити субсидію через свого представника. Якщо людина має певні вади здоров’я, через які не може самостійно пересуватись, допомогти в оформленні субсидій їй можуть рідні або ж працівники територіального органу соціального обслуговування, де вона повинна бути зареєстрована. Якщо людина хвора і самотня, нею опікується територіальний центр соціального обслуговування, а якщо вона не перебуває там на обліку, значить, є інші доглядальники, які можуть допомогти із субсидіями.

— Як отримати інформацію про отримання субсидії?

Про рішення в призначенні субсидії та її розміри управлінням надається повідомлення, яке можна отримати в громадській приймальні особисто або через свого представника, при наявності документу, що засвідчує особу заявника за адресою вул. Леніна, 4, каб. 23. Телефон "гарячої лінії" 2-48-39, додатковий телефон 2-74-83.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top