Вівторок, 07 травня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Що треба знати про місцеві вибори-2015?

Що треба знати про місцеві вибори-2015?
На це запитання нашому виданню відповідає начальник Світловодського Міськрайонного управління юстиції Наталія Бащук.
^ Реклама ^

Україна є демократичною, правовою державою, в якій визнається і діє принцип верховенства права; права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави; утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави, яка відповідає перед людиною за свою діяльність; органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених Конституцією України межах і відповідно до законів України; Конституція України має найвищу юридичну силу; закони України та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй.

Однією із засад конституційного ладу в Україні є те, що носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ, який здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Самою поширеною формою народовладдя є вибори. Громадянам гарантується право брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування; вибори народних депутатів України є вільними і відбуваються на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування. Після проведення виборів громадяни формують органи публічної влади., які забезпечують реалізацію Конституції та законів України У загальному вигляді вибори можна визначити як волевиявлення народу з метою формування органів державної влади або місцевого самоврядування шляхом голосування. За умов демократичного суспільства вибори за своєю суттю - це прояв реальної волі народу, процес виявлення й здійснення такої волі. За умов саме демократичного суспільства існує постійний і самостійний напрям у його діяльності - періодичне формування власних владних структур, які б задовольняли інтереси й прагнення кожного члена суспільства, а також раціональне існування всього суспільства загалом.

Вибори на сьогодні є ключовою процедурою у формуванні вищих органів державної влади та представницьких інститутів місцевого самоврядування. Саме на виборах обирається Президент України, шляхом виборів формується вищий законодавчий орган влади – Верховна Рада України, на виборах приймається рішення членами територіальної громади щодо того, кому бути головною посадовою особою села, селища, міста, та кому бути депутатом місцевої ради. Таким чином, приходячи на виборчу дільницю, кожен громадянин прямо чи опосередковано долучається до створення системи публічної влади – державного управління та місцевого самоврядування – Української держави. Якщо ж зважити, що кожен орган публічної влади володіє власною компетенцією у прийнятті рішень, то вибори – це канал, через який громадянин бере опосередковано участь в управлінні державними справами та вирішенні питань місцевого значення. Отже, вибори в Україні - це передбачена Конституцією та законами України форма прямого народовладдя, яка є волевиявленням народу шляхом таємного голосування щодо формування конституційного якісного й кількісного складу представницьких органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Правове регулювання процесу виборів в чинній Конституції України дано в розділі 3 Конституції, який носить назву "Вибори". Статтею 69 передбачено, що народне волевиявлення здійснюється через вибори, референдум та інші форми безпосередньої демократії. Право голосу на виборах і референдумах мають громадяни України, які досягли на день їх проведення вісімнадцяти років. Не мають права голосу громадяни, яких визнано судом недієздатними. Це загальні норми, передбачені Конституцією України.

Особливості місцевих виборів

Відповідно до Закону України "Про місцеві вибори", реалізація якого відбудеться 25 жовтня 2015 року право голосу на виборах депутатів сільської, селищної, міської ради, виборах сільського, селищного, міського голови, районної ради мають громадяни України, які досягли на день виборів 18 років, належать до відповідних територіальних громад на території цього району, міста та проживають в межах відповідного територіального виборчого округу.

Право голосу на виборах депутатів обласної ради мають громадяни України, які мають право голосу відповідно до статті 70 Конституції України та проживають на території відповідних районів, міст обласного значення, що входять до складу цієї області в межах відповідного територіального виборчого округу.

Право голосу на виборах депутатів районної у місті ради мають громадяни України, які мають право голосу відповідно до статті 70 Конституції України, належать до територіальної громади відповідного міста та проживають на території відповідного району в місті в межах відповідного територіального виборчого округу.

Документом, який посвідчує особу, підтверджує громадянство та засвідчує місце проживання виборця на місцевих виборах, є:
  1. паспорт громадянина України;
  2. тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України).

Належність громадянина до відповідної територіальної громади та проживання його на відповідній території визначається його зареєстрованим місцем проживання. Підставою реалізації виборцем свого права голосу на місцевих виборах є його включення до списку виборців на виборчій дільниці.

Військовослужбовці строкової служби, громадяни України, які проживають за кордоном, а також особи, визнані судом недієздатними, та громадяни України, які за вироком суду перебувають у місцях позбавлення волі, вважаються такими, що не належать до жодної територіальної громади та не мають права голосу на місцевих виборах.

Ознаки місцевих виборів

Місцеві вибори є рівними. Громадяни України беруть участь у відповідних місцевих виборах на рівних засадах.

Місцеві вибори є прямими. Виборці безпосередньо обирають депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільського, селищного, міського голову, старосту шляхом голосування за кандидатів, висунутих та зареєстрованих у порядку, передбаченому цим Законом.

Місцеві вибори є вільними. Виборцям забезпечуються умови для вільного формування своєї волі та її вільного виявлення при голосуванні.

Голосування на місцевих виборах є таємним: контроль за волевиявленням виборців забороняється. Фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців у кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування забороняються і є порушенням таємниці голосування.

Кожен виборець голосує на місцевих виборах особисто. Голосування за інших осіб чи передача виборцем права голосу будь-якій іншій особі забороняється.

Виборець з особливими потребами, який не може самостійно заповнити виборчий бюлетень чи опустити його у виборчу скриньку має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою іншої особи, крім члена виборчої комісії, кандидата, уповноваженої особи місцевої організації партії, довіреної особи кандидата, офіційного спостерігача. Ця допомога не вважається голосуванням замість цього виборця.

Депутатом, сільським, селищним, міським головою, старостою може бути обраний громадянин України, який має право голосу відповідно до статті 70 Конституції України і не має судимість за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину, якщо ця судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку.

Право висування кандидатів належить громадянам України, які мають право голосу. Це право реалізується громадянами України відповідно через республіканські в Автономній Республіці Крим, обласні, районні, міські, районні у містах організації політичних партій (далі - місцеві організації партій) або шляхом самовисування відповідно до цього Закону.

Загальний склад (кількість депутатів) місцевої ради становить при чисельності виборців:
  • до 1 тисячі виборців - 12 депутатів;
  • від 1 тисячі до 3 тисяч виборців - 14 депутатів;
  • від 3 тисяч до 5 тисяч виборців - 22 депутати;
  • від 5 тисяч до 20 тисяч виборців - 26 депутатів;
  • від 20 тисяч до 50 тисяч виборців - 34 депутати;
  • від 50 тисяч до 100 тисяч виборців - 36 депутатів;
  • від 100 тисяч до 250 тисяч виборців - 42 депутати;
  • від 250 тисяч до 500 тисяч виборців - 54 депутати;
  • від 500 тисяч до 1 мільйона виборців - 64 депутати;
  • від 1 мільйона до 2 мільйонів виборців - 84 депутати;
  • понад 2 мільйони виборців - 120 депутатів.

Списки виборців

Органи ведення Державного реєстру виборців складають попередні списки виборців для звичайних виборчих дільниць відповідно до Закону України "Про Державний реєстр виборців", а також виготовляють іменні запрошення.

Виборець має право ознайомитися з попереднім списком виборців у приміщенні дільничної виборчої комісії та перевірити правильність занесених даних в органі ведення Державного реєстру виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відмітки про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися.

Особливо це стосується виборців:
  • які досягли 18-річчя, проте були відсутні у списках;
  • колишніх військовослужбовців строкової служби;
  • громадян, що повернулися з місць позбавлення волі;
  • громадян, які прибули із закордону і знялись з обліку в МЗС;
  • які під час останніх виборів у списках виборців виявили неточності в своїх персональних даних або взагалі були відсутні в них та не звернулись до відділу ведення Державного реєстру виборців особисто.

У разі звернення для уточнень при собі необхідно обов’язково мати паспорт громадянина України, а у разі зміни прізвища – документ, що підтверджує ці зміни.

Для зручності виборців службою розпорядника Реєстру виборців розроблено програмний ресурс "Особистий кабінет виборця". Для того, щоб перевірити свої персональні дані, необхідно зайти на офіційний сайт за посиланням www.drv.gov.ua, зайти на вкладку "Особистий кабінет виборця", зареєструватись, внести свої персональні дані українською мовою і відправити запит, через певний час ви отримаєте інформацію про своє включення до Державного реєстру виборців. У день голосування зміни до уточненого списку виборців не вносяться.

Громадяни України, які знаходяться у стаціонарних закладах охорони здоров’я, включаються до списків виборців на відповідній спеціальній виборчій дільниці та голосують на місцевих виборах за умови, якщо вони мають право голосу на відповідних місцевих виборах згідно із статтею 3 Закону України "Про місцеві вибори".

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top