Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
Події

Об’єднання міста Світловодська з селами? Громадська рада — «за»! Новина з фото

Об’єднання міста Світловодська з селами? Громадська рада — «за»!
28 серпня у приміщенні Центральної міської бібліотеки відбулося спільне засідання Громадської ради при Світловодському міськвиконкомі та Клубу громадського діалогу.
^ Реклама ^

Питання, яке підготував член Громадської ради і керівник цього клубу Олександр Возний, звучало якось формально, буденно і зовсім неінтригуюче: "Про хід реалізації Закону України "Про добровільне об’єднання громад".

Але потім, після цікавого і змістовного виступу редактора газети "Вісті Світловодщини" Світлани Калугіної, виявилося, що це дуже актуально і дуже потрібно усій нашій територіальній громаді. Правда, міську владу за 2 місяці до виборів це, напевне, уже не цікавило, нікого з її представників не було, якщо таким не вважати члена міськвиконкому та члена ГР Анатолія Кучугурного.

А так як нинішній міській владі все уже байдуже, то громадськість хоч для себе захотіла вияснити, що ж воно таке, оце "добровільне об’єднання громад". Тому і провели обмін думками, своєрідну "ділову гру", а що буде, коли… Для цього запросили представників громад трьох найближчих до міста сіл: Павлівки, Подорожнього і Великої Андрусівки та заступника голови райради Наталію Прудникову. І це не тому, що колись більшість мешканців цих сіл їздили на роботу на ЗЧМ, Радіозавод та Тверді сплави, у нас дійсно безліч "точок дотику", одне сміттєзвалище чого коштує!

До речі, дисциплінована і законослухняна Світловодська районна рада формально те, що від неї вимагалося, уже вирішила: проголосували "за" об’єднання всіх 12 сільрад (це 33 села) району в одну громаду. При цьому, питання було розглянуте, як запит одного із депутатів: "Районна робоча група з підготовки матеріалів до проекту Перспективного плану формування територій громад, вивчивши питання щодо перспектив проведення адміністративно-територіальної реформи, внесла пропозицію про утворення в районі Єдиної територіальної громади з адміністративним центром в м.Світловодську". На жаль, (чи на щастя?) місця самому Світловодську та Власівці в цій об’єднаній громаді не знайшлося.

В результаті майже двогодинного спілкування встановили, що у мешканців Світловодська і цих сіл чимало спільного. Причому, цього спільного більше, ніж того, що роз’єднує.

Для міста таке об’єднання представляється вельми вигідним. Наприклад, об’єднаній громаді держава повністю залишає кілька видів податків та право розпоряджатися землею. А після об’єднання на протязі 2-х років ще й виділятиме дуже значні кошти на розвиток. Та й самоврядування виходить на зовсім інший рівень: уже ніякого обласного начальства над нами не буде. Таке собі "Князівство Табурище", та ще й із майже "Магдебурзьким правом".

А ось чи вигідно це об’єднання, особливо фінансово, селам? Враховуючи, що значна частина Світловодська, в тому числі і декілька великих підприємств, до цього часу розміщена на землі, яка належить Павлівській та Подорожанській сільрадам — не дуже.

Та балачки балачками, а все-рівно створювати добровільне об’єднання громад прийдеться. Бо цей Закон можна розглядати як добровільно-примусовий: якщо до 2017 року громади самі не визначаться з об’єднанням, то це за них зробить Кабмін.

Тому, щоб підштовхнути міську владу хоч до якоїсь діяльності в цьому напрямі, ГР прийняла наступне.

Розглянувши питання щодо стану реалізації Закону України "Про добровільне об’єднання територіальних громад" на території міста Світловодська та Світловодського району, на підставі п.1 ст.5 Закону України "Про добровільне об’єднання територіальних громад" та п.15 Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 р. N 996, громадська рада вирішила:

  1. Рекомендувати Світловодському міському голові Котенку Ю. М. винести на розгляд сесії Світловодської міської ради ініціативу щодо створення Світловодської об’єднаної територіальної громади на базі міста Світловодська, селища Власівка, сільських рад Павлівки, Подорожнього та Великої Андрусівки з адміністративним центром у м.Світловодську.
  2. Направити офіційне запрошення громадам Павлівської, Подорожненської, Великоандрусівської сільських рад та Власівської селищної ради.
Об’єднання міста Світловодська з селами? Громадська рада — «за»!
Об’єднання міста Світловодська з селами? Громадська рада — «за»!
Об’єднання міста Світловодська з селами? Громадська рада — «за»!
Об’єднання міста Світловодська з селами? Громадська рада — «за»!
Об’єднання міста Світловодська з селами? Громадська рада — «за»!


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top