П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Що треба знати про підстави державної реєстрації народження та смерті?

Що треба знати про підстави державної реєстрації народження та смерті?
Відповідно до частини четвертої статті 13 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" (далі – Закон) підставою для проведення державної реєстрації народження дитини є визначені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, документи, що підтверджують факт народження.
^ Реклама ^

У разі народження дитини поза закладом охорони здоров’я документ, що підтверджує факт народження, видає заклад охорони здоров’я, який проводив огляд матері та дитини. У разі якщо заклад охорони здоров’я не проводив огляд матері та дитини, документ, що підтверджує факт народження, видає медична консультаційна комісія в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Порядок утворення медичної консультаційної комісії та положення про неї затверджуються центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я.

Медична консультаційна комісія видає документ про народження у разі встановлення факту народження жінкою дитини.

За відсутності документа закладу охорони здоров’я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження.

Згідно з положенням частини першої статті 17 Закону державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров’я або судово-медичною установою, чи рішення суду про встановлення факту смерті особи і певний час або оголошення її померлою.

Наказом міністерства охорони здоров’я України від 08.08.2006р. №545 "Про впорядкування ведення медичної документації, яка засвідчує випадки народження і смерті", зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006р. за №1150/13024, затверджено форми первинної облікової документації, зокрема медичного свідоцтва про народження (форма №103/о), лікарського свідоцтва про смерть (форма №106/о) та фельдшерської довідки про смерть (форма №106-1/о).

Виходячи з положень Закону, вказані документи визначені, як підстави для проведення державної реєстрації народження та смерті у Правилах державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000р. №52/5, зареєстрованих наказом Міністерством юстиції України 18.10.2000р. за №719/4940 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 24.12.2010р. №3307/5).

Водночас інформуємо, що Міністерство юстиції України звернулося до Міністерства охорони здоров’я України щодо вирішення в межах законодавчо визначених повноважень питання щодо встановлення форм медичних документів, що підтверджують народження та смерть на територіях, на яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, у тому числі у зв’язку з проведенням антитерористичної операції, як підстав для проведення державної реєстрації народження (смерті) або визначення особливостей процедури підтвердження вищевказаних випадків народження та смерті.

Марина Шаповал,
начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану
по місту Світловодську реєстраційної служби Світловодського міськрайонного управління юстиції.


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top