Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
ТОП-новини Відео Корисна інформація

Спецпенсіонер має вирішити до кінця березня: працювати чи звільнятися – Пенсійний фонд Новина з фото Новина з відео

Спецпенсіонер має вирішити до кінця березня: працювати чи звільнятися – Пенсійний фонд
12 березня у "Голосі України" нарешті оприлюднено підписаний Президентом України Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення". Однак при ознайомленні з ним у багатьох людей все одно виникають різні запитання.
^ Реклама ^

Відповісти на деякі з них кореспондент Укрінформу попросила заступника голови правління Пенсійного фонду Владислава Машкіна, який погодився дати бліц-інтервїю буквально за кілька хвилин до початку проведення експертної зустрічі на тему "Реформування системи пенсійного забезпечення", що відбулася в четвер у режимі відео-конференції у Комунікативному центрі Кабміну.

— Владиславе Геннадійовичу, до якої дати треба подати документи у ПФ про звільнення з посади і чи треба підтверджувати у ПФ, що спецпенсіонер вирішив залишитися працювати далі на своїй спецпосаді?

— Є стандартна процедура. Коли людина звільняється, вона повідомляє про це у Пенсійний фонд — надає копію трудової книжки з відміткою про звільнення або інший документ, який це посвідчує.

— Уточніть, будь ласка, — до якої конкретно дати?

— До кінця місяця. Однак треба мати на увазі, що ми нараховуємо пенсію наприкінці березня вже на квітень. 25 числа кожного місяця завершується виплатний період і після, зазвичай 26-27 числа у залежності від того, скільки днів у місяці і на які дні випадають вихідні, починається процедура нарахування пенсії. Але якщо навіть нарахування відбудеться з тим, що все ж таки людина працює на спецпосаді, і вона до кінця місяця повідомить про звільнення, то ми додатковими документами на виплату направимо пенсію вже у повному розмірі — як того й вимагає Закон.

— А якщо людина залишилася працювати і не подала до Пенсійного фонду жодних документів. Виплата її пенсії припиниться автоматично?

— Так, ми фактично припинимо таку виплату. У нас є дані системи персоніфікованого обліку, за якими ми бачимо, хто на якій посаді працює і одержує людина пенсію чи ні. Уся інформація про всіх працюючих у нас є, і ми автоматично проведемо відповідні розрахунки.

Якщо звільнення і повідомлення про звільнення надійде до ПФ вже у квітні, тоді будемо дивитися. Якщо ми встигнемо зробити додаткові відомості від тієї дати, коли людина повідомила про звільнення, тоді, безумовно, ми заплатимо ще у квітні. Якщо ж ні, то це відбудеться вже у наступному місяці.

— Чи має право, наприклад, колишній журналіст державного ЗМІ або інший спецпенсіонер отримувати гонорари чи виконувати певний обсяг робіт за цивільно-правовою угодою без ризику зменшення своєї пенсії. Це вважатиметься роботою?

— Безумовно. Бо за всіма угодами цивільно-правового характеру йдуть відрахування до Пенсійного фонду. Така людина вважається працюючою. Тому пенсія їй буде виплачуватися так, як і всім працюючим пенсіонерам.

— За мінусом 15 відсотків?

— Так, але якщо розмір пенсії перевищує півтора розміру прожиткового мінімуму. Наголошую, якщо людина не працює на посаді, яка дає право на спецпенсію, то на неї поширюються загальні правила для всіх працюючих пенсіонерів. А якщо працює, то відповідним чином, вона не може одержувати пенсію, оскільки її пенсійна виплата обчислена відповідно до Закону про державну службу.

— Чи мають право чорнобильці та шахтарі працювати на посадах, що дають право на спецпенсію, не втрачаючи своїх нинішніх пенсійних виплат?

— У законі чітко сказано, що працюючи на посаді, яка дає право на спецпенсію, не можна одержувати жодного виду пенсій. Виключення робиться тільки для чотирьох категорій громадян: інваліди І і ІІ групи, інваліди війни ІІІ групи, учасники бойових дій та члени сімей загиблих.

— А якщо людина вирішить перейти на звичайну трудову пенсію?

— Ніякої пенсії, працюючи на спецпосаді, вона не може отримувати. Окрім тих випадків, які я назвав щойно.

— Із 1 червня, як і пообіцяв уряд, мають бути скасовані усі нові спецпенсії. По ідеї має зникнути й такий термін, як посади, що дають право на спецпенсію. Виходить, що пенсіонер, який звільниться до 1 квітня, знову отримає право працевлаштуватися, скажімо, на свою недавню посаду. За умови, звичайно, якщо на те буде добра воля роботодавця?

— Ви маєте на увазі закон щодо скасування спеціальних пенсій, який повинен бути розроблений урядом та внесений до Верховної Ради. Ми ще працюємо над формулою, яким саме чином це відбуватиметься. Бо що таке — скасувати спецпосади? Вони є і будуть. Завжди будуть державні службовці. Але всі пенсії призначатимуться за єдиними правилами. Формула, яка буде вироблена, стане відома, коли вже остаточно уряд схвалить текст законопроекту.

Що ж до можливості повернутися через кілька місяців спецпенсіонеру на державну службу, то тут немає жодних різних тлумачень. Закон, який уже підписаний Президентом, говорить, що до кінця року всі, хто працює на спецпосадах, не мають права одержувати пенсію.




Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top