Понеділок, 06 травня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Актуальність сьогодення: ми — те, що ми купуємо

Актуальність сьогодення: ми — те, що ми купуємо

Неякісні харчові продукти можуть стати причиною багатьох захворювань, а на перевірки підприємств і підприємців, які займаються виробництвом і продажем, зокрема, продуктів харчування, накладено мораторій. В перелік служб, на яких розповсюджується дія цього мораторію, потрапила і держсанепідслужба, тож відділ державного санітарно-епідеміологічного нагляду у Світловодському районі пропонує нашим читачам корисну інформацію.
^ Реклама ^

Відповідно до останніх змін в законодавчих актах в Україні продовжено мораторій на перевірки суб’єктів господарювання, в тому числі в порядку розгляду скарг. Виключення становлять випадки, коли суб’єкт господарювання самостійно звернеться до перевіряючого органу або останній отримає дозвіл на перевірку від Кабінету Міністрів України.

В перелік служб, на яких розповсюджується дія цього мораторію, потрапила і держсанепідслужба. Таким чином, на сьогодні відповідальність за виконання вимог санітарного законодавства покладена на самого суб’єкта господарювання, зокрема і у відношенні виробництва та реалізації харчових продуктів. Тому, ситуація, що склалася, вимагає особливої пильності самого споживача адже не всі виробники та реалізатори даної групи товарів сумлінно ставляться до виконання своїх обов’язків.

Між тим нагадаємо, що неякісні харчові продукти можуть стати причиною таких захворювань, як гастроентероколіти, харчові токсикоінфекції, гепатит А, сальмонельоз, дизентерія, ботулізм, гельмінтози та ін. Кожна з перелічених хвороб може надовго вивести з нормального життєвого циклу та нашкодити не тільки вашому здоров’ю, а й гаманцю адже лікування на даний час є досить затратним. Так, наприклад, по місту у 2014 році зареєстровано 147 випадків захворювання на гастроентероколіти, 12 — на сальмонельоз та 1 на дизентерію, а у січні 2015-го 2 випадки сальмонельозу та 20 гастроентероколітів. Тим часом як на Україні з початку цього року вже зареєстровано 10 спалахів гострих кишкових інфекцій. При цьому доповнимо, що викликати захворювання може не тільки неякісно виготовлений продукт, а й продукт, забруднений або зіпсований при перевезенні, зберіганні або реалізації. Тобто велике значення мають також умови, при яких здійснюється транспортування продуктів, їх зберігання, відпуск, а також дотримання особистої гігієни продавцем та наявність у нього медогляду.

То ж будемо сподіватися, що виробники харчових продуктів та ті, хто їх реалізує, будуть сумлінно виконувати покладені на них державою зобов’язання та піклуватимуться про споживачів свого продукту. Але і ми самі не будемо втрачати пильність, купуючи харчі зокрема, звертатимемо увагу на наступні моменти:

1. Наявність на вибраному продукті етикетки з назвою виробника, адресою потужностей, складом та строком реалізації;

2. Цілісність упаковки продукту, у випадку консервованої продукції відсутність бомбажу;

3. Якісні характеристики продукту (відсутність шкідників, плісняви, а також змін у консистенції, кольорі, формі, запаху);

4. Умови зберігання (харчові продукти повинні зберігатись на стелажах, полицях, вітринах, а ті, що потребують особливих умов зберігання в холодильних вітринах, шафах або на охолоджувальних полицях; сирі продукти та напівфабрикати повинні зберігатись окремо від готової продукції, а харчові продукти від побутової хімії);

5. Наявність у продавця та працівників, що здійснюють вигрузку товару, спецодягу, їх зовнішній вигляд, наявність медичних книжок з відмітками про пройдений медогляд.

Зауважимо, що у випадку, коли якість продукту викликає у вас сумнів, ви маєте право вимагати від реалізатора документ, який посвічує якість товару (декларацію виробника, висновок держсанепідекспертизи або протоколи лабораторних досліджень — у випадку реалізації продукту на ринку). І він зобов’язаний вам його надати відповідно до вимог Закону України "Про захист прав споживачів".

Також звертаємо увагу на небезпеку придбання харчових продуктів в місцях стихійної торгівлі, де в абсолютній більшості випадків ні одна з вищеперелічених вимог не витримується.

То ж будьмо пильними в тому, що і де ми купуємо!

Т. в.о.начальника відділу
Т.А.Кривошея

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top