Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Аналіз окремих показників діяльності державної санітарно-епідеміологічної служби Світловодського району за 2014 рік

Аналіз окремих показників діяльності державної санітарно-епідеміологічної служби Світловодського району за 2014 рік

Протягом 2014 року епідситуація в місті Світловодську в цілому була відносно спокійною. Внаслідок проведення санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів не допущено спалахів гострих кишкових хвороб, харчових та професійних отруєнь, пов’язаних з централізованим водопостачанням, обєктами харчової промисловості, громадського харчування та іншими обєктами підвищеного епідемічного ризику (організованими дитячими колективами, лікувально-профілактичними та закритими спеціалізованими закладами).
^ Реклама ^

Про що свідчать показники інфекційної захворюваності

Знизилися показники захворюваності населення на сальмонельози у 2,4 рази, дизентерію на 8 випадків, гастроентероколіти (в сумі) на 17,5%, вірусні гепатити в цілому на 7,4%, хронічні гепатити в 2,9 рази, скарлатину у 3,8 рази, вітряну віспу - у 5,5 рази, туберкульоз органів дихання на 38,5%, в т.ч. бацилярний на 35,8%, педикульоз на 3,6%, гонорею — на 3,4%, хвороби ВІЛ у 3 рази, ГРЗ на 0,7%, грипу на 25 випадків. На рівні 2013 року залишаються показники захворюваності на вірусний гепатит С, коросту та лептоспіроз. Спокійною була епідобстановка по черевному тифу, паратифам, ієрсініозу, кампілобактеріозу, вірусному гепатиту А, менінгококовій інфекції, лептоспірозу, туляремії, малярії та ін.

Відносно стабільною залишається епідситуація по інфекціям, керованим засобами імунопрофілактики. Так, впродовж звітного періоду не реєструвалась захворюваність на дифтерію, носійство токсигенних штамів коринебактерій дифтерії, кір, поліомієліт, правець, кашлюк, епідемічний паротит та краснуху. Разом з тим, у 2014 році зареєстровано 1 випадок носія збудника атоксигенного штаму дифтерії у дитини, яка відвідує ДНЗ №18.

В той же час, в порівняні з 2013 роком, відмічається ріст захворюваності гастроентероколітами невстановленої етиології на 42,3%, вірусним гепатитом В у 3,5 разів, сифіліс на 2 випадки, носійство ВІЛ-інфекції — 1,8 разів, інфекційний мононуклеоз — 1,5 рази. Зареєстровано 1 випадок хвороби Лайма.


Дані щодо імунопрофілактики

З метою формування несприятливості до інфекційних хвороб серед жителів міста та району за 2014 рік проведено 7076 щеплень від керованих засобами імунопрофілактики інфекційних хвороб. Зареєстрована 1 несприятлива подія після проведеного щеплення вакциною БЦЖ. Також спостерігались 26 загальних та 13 місцевих поствакцинальних реакцій звичайного характеру, що допустимо і є ознакою вироблення стійкого імунітету.

Протягом 2014 року проводився контроль за рухом бакпрепаратів, умовами їх зберігання та терміном використання, вживались заходи по забезпеченню ЛПЗ міста медичними імунобіологічними препаратами, переважно за рахунок централізованого їх отримання. Так, за звітний рік за кошти місцевого бюджету МІБП закуплено туберкулін: з міського бюджету — на суму 60 942, 74 грн, з районного — на суму 44 954,98 грн (у 2013 році МІБП не закуплялись). В той же час залишається актуальною проблема централізованого постачання імунобіологічних препаратів. Зокрема, зовсім не отримувалась вакцина АКДП, гепатит В, АДП, АДПм, АП, АД-м, в обмеженій кількості отримані наступні вакцини:
- по місту: АаКДП 29,2%, Пентаксин 8,1%, ОПВ 23,2%, БЦЖ 36,1% від річної потреби;
- по району: Пентаксин 13,4%, БЦЖ 30,8% від річної потреби.

В зв’язку з цим виконання плану профщеплень серед підлеглих категорій знаходиться на незадовільному рівні, зокрема:
- по місту: вакцинація дітей 1 року і старших проти кашлюка, дифтерії, правця 17,0%, ревакцинація дітей 18-ти місяців і старше проти дифтерії, правця та кашлюка 3,4%, ревакцинація дітей 6 років проти дифтерії та правця 0%, ревакцинація дітей в 14 років проти дифтерії та правця — 0,5%, ревакцинація дітей старше 14 років та 18 річок проти дифтерії та правця — 0%, ревакцинація дорослих проти дифтерії, правця 1,2%, ревакцинація дорослих проти дифтерії 0%;
- по району: вакцинація дітей 1 року і старших проти кашлюка, дифтерії, правця 20,4%, ревакцинація дітей 18-ти місяців і старше проти дифтерії, правця та кашлюка 1,7% ревакцинація дітей 6 років проти дифтерії та правця 0%, ревакцинація дітей в 14 років проти дифтерії та правця — 0,5%, ревакцинація дітей старше 14 років проти дифтерії та правця 1,9% та ревакцинація 18 річок проти дифтерії та правця 0%, ревакцинація дорослих проти дифтерії, правця 0,1%.


Профілактика сказу та антирабічне лікування

За 2014 рік зареєстровано 113 звернень громадян за меддопомогою з приводу покусів тваринами: з них 71 домашніми тваринами, 32 бродячими (проти 141 звернень за аналогічний період 2013 року). Призначене антирабічне лікування 33 чол., у 2013 році — 56 чол. Відмічається зменшення кількості звернень з приводу покусів на 19,9%. Зменшилась на 41,1 % і кількість осіб, яким призначено антирабічне лікування.


Показники роботи відділу

З метою попередження ускладнення епідобстановки по інфекційним захворюванням проведено епідеміологічні обстеження 965 вогнищ проти 1592 вогнищ за 2013 рік. Проводились профілактичні дезінфекційні заходи в вогнищах інфекційних захворювань та лабораторний контроль дотримання санепідрежиму на об’єктах, де зареєстровано випадки інфекційних захворювань. За 2014 рік випадків захворювань серед контактних в вогнищах інфекційних захворювань не зареєстровано.

Планові обстеження об’єктів проведено згідно постанови від 30.11.2011р. №1405 "Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності для санітарного та епідемічного благополуччя населення та визначається періодичністю здійснення планових заходів державного нагляду (контролю)" до вступу в дію Закону Президента про мораторій на перевірки. Так, за 2014 рік фахівцями держсанепідслужби проведено 263 обстеження об’єктів нагляду, в т.ч. планово 75, позапланово 188, із них: за епідпоказами та за епідпитаннями 160, згідно запитів прокуратури 1, згідно розпоряджень доручень інших державних органів в т.ч. ДСЕН) 4, згідно звернень громадян 3, перевірка виконання постанов та приписів 12, за заявами юридичних та фізичних осіб — 9.

За результатами обстежень керівникам надано 73 приписи, винесено 36 постанов про обмеження: з них 34 про обмеження використання води в якості питної з індивідуальних та громадських колодязів, 2 про обмеження реалізації (1 овочів та фруктів, 1 пестицидів). Винесено 46 постанов про накладення штрафів та 2 постанови про відсторонення від роботи 85 осіб.

Фахівцями держсанепідслужби підготовлено 19 дозвільних документів, з них — 10 висновків державної санітарно-епідеміологічної експертизи на діючі об’єкти та 9 експлуатаційних дозволів. Проведено значний об’єм організаційної роботи. Зокрема, підготовлено та направлено 1844 інформацій та листів з питань, що стосуються санепідблагополуччя на території міста і району, з них: в міськ- та райдержадміністрацію - 184; в Світловодську міжрайонну прокуратуру 25; на промислові, сільськогосподарські підприємства, фізичним та юридичним особам — 162; до Олександрійського міжрайонного управління Головного управління держсанепідслужби у Кіровоградській області 1392.

Проводилась санітарно-освітня робота з питань профілактики інфекційних захворювань, харчових отруєнь, ботулізму, формування здорового способу життя, в т.ч з використанням засобів масової пропаганди. Так, фахівцями відділу за звітний рік підготовлено та опубліковано 45 статей в міських, районних газетах та на сайтах, 12 виступів по місцевому телебаченню, 28 виступів по міськрадіомережі, проведено 75 лекція).

Т.в.о. начальника відділу
Т.А.Кривошея

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top