П’ятниця, 19 квітня 2024
Корисна інформація

Нехтування правилами безпеки під час використання газу призводить до непоправних трагедій!

Нехтування правилами безпеки під час використання газу призводить до непоправних трагедій!
Володимир Щербина, начальник ВБО Світловодського УЕГГ

Сьогодні питання безпечного використання газу в побуті є актуальним. Нехтування правилами безпеки під час використання газу призводить до непоправних трагедій! Як наслідок гинуть люди!


Так за 2014 рік на території України при використанні газу в побуті сталося 74 нещасні випадки, 136 осіб постраждало, з них загинуло - 61 (внаслідок отруєння чадним газом 53, внаслідок вибуху газоповітряної суміші 8).

Безпека залежить від кількох основних чинників: у першу чергу від стану системи газопостачання та газового обладнання в житлових будинках, технічне обслуговування яких здійснює газове господарство. Тобто, власники помешкань повинні постійно наглядати за газовим обладнанням та в разі необхідності звертатися до газопостачального підприємства для його обслуговування та ремонту, яке в свою чергу повинно якісно провести обслуговування внутрішньобудинкової системи газопостачання. Також газове господарство повинно вживати заходи щодо запобігання самовільному втручанню абонентів у систему газопостачання. Світловодським УЕГГ в 2014 році виявлено та відключено 41 газову плиту, 1901 проточний водонагрівач, 120 опалювальних прилади, які встановлено самовільно з порушенням правил.

З іншого боку, безпечне споживання газу визначається технічним станом вентиляційних каналів, своєчасність перевірок яких повинна повністю забезпечуватись власником або балансоутримувачем будинків. Через поступове старіння стану димових та вентиляційних каналів житлового фонду порушується їх герметичність, що не ліпшим чином впливає на тягу. Тому перед опалювальним сезоном власники або балансоутримувачі будинків повинні організовувати чергову перевірку та прочищення вентиляційних каналів. Відповідно до "Правил безпеки систем газопостачання України" обстеження димових та вентиляційних каналів проводиться тільки спеціалізованою організацією. Результати оформляються відповідним актом, які передаються до газового господарства.

У випадку виявлення несправних і непридатних до подальшої експлуатації димових та вентиляційних каналів, представник організації, яка виконує перевірку, зобов’язаний попередити власника під розписку про заборону користування газовими приладами та негайно надати газопостачальній організації акт перевірки для відключення газових приладів від системи газопостачання. Газопостачальна організація у свою чергу, зобов’язана терміново припинити газопостачання до газових приладів.

Третім чинником є суворе дотримання правил роботи газових приладів самими споживачами. Нерідко, не задумуючись, мешканці квартир самовільно втручаються в систему газопостачання, конструкцію газових приладів та ДВК. А представників згаданих служб не впускають у власні помешкання.

А як розцінити використання побутових газових плит для обігріву приміщення? Як зрозуміти використання у багатоповерхових будинках балонів зі скрапленим газом?! Такі "подвиги" несвідомих громадян смертельна небезпека для оточуючих!

Пам’ятайте! Порушення правил експлуатації газових приладів та неналежний догляд за ними є причиною смертельних нещасних випадків!

На що необхідно звертати увагу при користуванні газовими приладами:

1. При появі запаху газу негайно перекрийте крани пальників газової апаратури та перед нею, відкрийте кватирки (вікна, фрамуги тощо), не запалюйте вогонь, не вмикайте і не вимикайте електроприлади, не користуйтесь електродзвониками, викличте службу "104".

2. Перед користуванням газовими приладами неодмінно провентилюйте приміщення.

3. При відсутності або слабкій тязі у вентиляційних каналах не користуйтеся газовими приладами це смертельно небезпечно.

4. По закінченні користування газом закрийте крани на газових приладах і перед ними. Не залишайте увімкнені пальники.

5. При пошкодженнях газового обладнання дзвоніть у газопостачальну організацію.

6. Не дозволяйте ремонтувати газові прилади стороннім особам!

Володимир Щербина,
начальник служби ВБО

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top