Субота, 27 квітня 2024

^ Реклама ^
Кримінал

Світловодська міліція за результатами роботи посіла друге місце в області Новина з фото

Світловодська міліція за результатами роботи посіла друге місце в області

20 грудня в нашій державі відзначають 23-річницю створення української міліції. Яким видався цей рік для світловодських правоохоронців ми запитали у начальника Світловодського МВ УМВС України в Кіровоградській області, підполковника Дмитра Ткачонка.
^ Реклама ^

— Дмитре Георгійовичу, з якими показниками ви зустріли своє професійне свято? Які найбільш резонансні злочини вдалося розкрити з початку року?

— За 11 місяців поточного року ми зареєстрували 7 560 заяв та повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події, що на 136 (2%) більше, ніж за аналогічний період минулого року. За цей час було скоєно 227 тяжких та особливо тяжких злочинів без урахування закритих, це — 23,9% від усіх кримінальних проваджень. Більшість злочинів — проти власності: крадіжки, шахрайства, грабежі, вони складають 65,6%.

За цей рік у Світловодському районі було скоєно 2 вбивства, вони — розкриті. Вчинено 11 грабежів, з них розкрито 8. До речі, лише у грудні упродовж трьох днів поспіль, було скоєно три грабежі. Компанія підлітків у нічний час зустрічала перехожих чоловіків, наносила їм тілесні ушкодження і грабувала. Всі особи, причетні до пограбувань, встановлені, ними виявилися місцеві хлопці віком від 16 до 18 років. Зараз тривають слідчі дії щодо притягнення їх до кримінальної відповідальності. Також було скоєно 579 крадіжок, 169 направили до суду. З квартир було скоєно 30 крадіжок, з них розкрито 13.

Останнім часом збільшилася кількість незаконних заволодінь транспортними засобами. У місті зареєстрували аж 13 угонів, розкрито лише 3, але є напрацювання ще по кільком, які ведуть до Кременчука. Зросла й кількість шахрайств. Їх було скоєно 46, вдалося направити до суду 9. В останньому випадку шахрайка пропонувала людям похилого віку придбати мед, спостерігала де люди зберігають гроші і викрадала їх. Ось буквально сьогодні (Ред. 16 грудня) у потерпілої таким чином викрали 10 тисяч гривень, залишивши банку меду. Дуже багато шахрайств здійснюється в Інтернеті: через сайт безкоштовних оголошень "Сландо" люди висилають гроші продавцям і не отримують товар. Іноді довірливі громадяни повідомляють шахраям номери банківських карток, і залишаються без грошей. Такі злочини розкрити дуже важко, бо, зазвичай, шахраї знаходяться в інших містах. Останнім часом у Світловодську були випадки, коли шахрайка, на думку заявників, застосовувала гіпноз, виманюючи гроші та золото. За описами постраждалих жінка була білява, в шапці, спідниці.

Що стосується наркозлочинів. З-поміж міст обласного підпорядкування ми маємо досить непогані показники. Загалом задокументували 68 злочинів, і найбільшу по області кількість випадків збуту наркотичних речовин — 19. У результаті спільних заходів з прокуратурою притягнуто до кримінальної відповідальності 5 осіб, які продавали наркотики. Крім того, ми виявили 6 фактів незаконних посівів наркотичних рослин, встановили факт надання приміщень для вживання наркотичних засобів, справу передано до суду.

Загалом за 11 місяців у своїй групі ми посіли друге місце по області за результатами ранжування (до уваги беруться усі показники).

— Нам відомо, що співробітники Світловодської міліції чи не з перших днів почали брати участь в АТО. Скільки ваших хлопців побувало в зоні бойових дій, чи воюють зараз?

— З початку конфлікту за різними ротаціями наші співробітники добровільно направлялися в зону проведення АТО. Спочатку це були працівники патрульної служби, потім долучилися працівники карного розшуку, дільничні інспектори. Усього в зону АТО були направлені 16 наших співробітників. Нещодавно ми зустріли командира патрульної служби Віктора Мельника, який повернувся з Сєвєродонецька. Зараз в зоні АТО перебувають ще два наших старших оперуповноважених карного розшуку — Руслан Авраменко і Віктор Клеменюк. З нашої області вже почали відправляти працівників слідчих підрозділів, тож, напевно, ми попадемо в наступну ротацію.

— По місту "ходять" чутки, що бронежилети, які для вас придбало місто, зараз зберігаються у вас на складах, а не використовуються за призначенням. Наскільки правдива ця інформація?

— Ця інформація зовсім не відповідає дійсності. Ті бронежилети, які нам закупила міська влада, вже в перших ротаціях використовувалися нашими працівниками. Зараз у Світловодську вони не зберігаються, а продовжують використовуватися вже іншими правоохоронцями, але знову ж таки, коли наші співробітники прибувають в зону проведення АТО, їм видають саме наші бронежилети. Є спеціальна база цих спецзасобів, які видаються нашим працівникам під час проведення операцій.

— На Вашу думку, які зміни потрібні в законодавстві, для більш ефективної роботи правоохоронців?

— Нещодавно народний депутат Антон Геращенко з групою депутатів подав до Верховної Ради законопроект, яким пропонується внести зміни до Кримінально-процесуального кодексу України, що було б добре, бо зміни вже на часі. Ми два роки працюємо за новим КПК, який інколи дозволяє злочинцям уникати відповідальності, є надто ліберальний і не дозволяє працівникам міліції працювати ефективно. Приміром, ми встановлюємо, що особа вчинила злочин, навіть вбивство, але не маємо права затримати цю особу, якщо не зробили це протягом кількох годин після скоєння злочину.

— Це, дійсно, важко збагнути. Дякую Вам за змістовну інформацію. Успіхів Вам!

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top