Тиждень білоруської культури пройшов у Світловодську
На території Кіровоградщини проживає понад сто національностей. З метою збереження та розвитку звичаїв та традицій цих народів в області проводиться Тиждень національних культур "Степова веселка".
В рамках цього тижня в бібліотеці-філії №7 міста Світловодська проводився тиждень білоруської культури, адже в нашому місті налічується біля трьохсот жителів білоруської національності.
Два прапори — український та білоруський, дві карти великих дружніх держав, виготовлених своїми руками, два символи — бульба та калина прикрасили на цей час бібліотеку. Для читачів демонструвались відео про білоруську культуру, звичаї та традиції, звучали всім знайомі пісні у виконанні білоруських ансамблів "Сябри" та "Пісняри". До уваги читачів представлена книжкова виставка "Білоруська національна кухня".
А кульмінацією заходу став майстер-клас по виготовленню білоруської страви — дерунів. Деруни поширені в багатьох народів під різними назвами та в різних варіаціях. Назва страви, як правило, відображає спосіб її приготування чи вказує на головну складову — картоплю. У білорусів цю страву називають "дранікі" та "драники" відповідно.
Дранікі вважаються однією з національних страв. На відміну від України, у Білорусі дранікі часто готують з прошарком м’яса. Завідуюча бібліотекою Дуканіч Н.І. гостинно запросила найактивніших своїх читачів взяти участь у виготовленні дерунів. Відгукнулись на цей заклик Артеменко С.О., Редько Т. Ф., Лаврик Л.А., Махрова А.О., Чумак Є.П., Колотій Т.І., Різанов С. Х., Коваленко В. А., а почесну місію дегустувати страву вирішили надати білорусу за національністю Олесик М. М.
Деруни були приготовані на будь-який смак: із салом та грибами, із м’ясом, зі шкварками, із сиром, приправлені сметаною, прикрашені калиною та зеленню. А перемогла дружба, тому що за смаком всі страви були неперевершені.
Два прапори — український та білоруський, дві карти великих дружніх держав, виготовлених своїми руками, два символи — бульба та калина прикрасили на цей час бібліотеку. Для читачів демонструвались відео про білоруську культуру, звичаї та традиції, звучали всім знайомі пісні у виконанні білоруських ансамблів "Сябри" та "Пісняри". До уваги читачів представлена книжкова виставка "Білоруська національна кухня".
А кульмінацією заходу став майстер-клас по виготовленню білоруської страви — дерунів. Деруни поширені в багатьох народів під різними назвами та в різних варіаціях. Назва страви, як правило, відображає спосіб її приготування чи вказує на головну складову — картоплю. У білорусів цю страву називають "дранікі" та "драники" відповідно.
Дранікі вважаються однією з національних страв. На відміну від України, у Білорусі дранікі часто готують з прошарком м’яса. Завідуюча бібліотекою Дуканіч Н.І. гостинно запросила найактивніших своїх читачів взяти участь у виготовленні дерунів. Відгукнулись на цей заклик Артеменко С.О., Редько Т. Ф., Лаврик Л.А., Махрова А.О., Чумак Є.П., Колотій Т.І., Різанов С. Х., Коваленко В. А., а почесну місію дегустувати страву вирішили надати білорусу за національністю Олесик М. М.
Деруни були приготовані на будь-який смак: із салом та грибами, із м’ясом, зі шкварками, із сиром, приправлені сметаною, прикрашені калиною та зеленню. А перемогла дружба, тому що за смаком всі страви були неперевершені.
Світловодська ЦБС
Фото: автора