П’ятниця, 19 квітня 2024
Здоров'я

Епідемічна ситуація по ВІЛ-інфекції/СНІДу у Світловодську залишається напруженою

Епідемічна ситуація по ВІЛ-інфекції/СНІДу у Світловодську залишається напруженою

На території міста Світловодська та Світловодського району за поточний період 2014 року епідемічна ситуація по ВІЛ-інфекції/СНІДу залишається напруженою.


Так, за 11 місяців 2014 року зареєстровано 13 випадків ВІЛ-інфікування, в т.ч. 5 випадків СНІДу. За 11 місяців 2013 року зареєстровано зареєстровано 20 випадків ВІЛ-інфікування, в т.ч. 15 випадків СНІДу. Захворюваність на ВІЛ інфекцію СНІД за 11 місяців 2014 року склала18,9 на 100 тис. населення проти 29,6 на 100 тис. населення за 11 місяців 2013 року.

В місті Світловодську та Світловодському районі в епідпроцес дедалі більше залучається благополучний прошарок населення, а також вагітні та діти і проблема ВІЛ-інфекції набуває дедалі гострішого медико-соціального характеру. Так, в поточному році взято на облік по ВІЛ-інфекції 4 дитини, народжених від ВІЛ-інфікованих матерів, за аналогічний період минулого року — 1 дитина з позитивними результатами на носійство ВІЛ-інфекції.

СНІД — абсолютно смертельне захворювання, проти якого відсутні ефективні вакцини, лікарські засоби, тому кращими ліками від зараження можуть стати наші знання про шляхи поширення вірусу СНІДу та засоби його профілактики.

СНІД, як і інші повільні інфекції, характеризується тривалим інкубаційним періодом від 6 місяців до 5 років і більше. Існують різні форми ВІЛ-інфекції від безсимптомних до дуже тяжких клінічних форм. Збудник хвороби — специфічний вірус, який, потрапивши до організму людини, руйнує імунну систему, яка необхідна для захисту від різних інфекцій.

Ураження виникає трьома шляхами: при статевому контакті з партнером, хворим на СНІД, або ж з вірусоносієм; при переливанні крові, що містить вірус СНІДу, чи за умов використання шприців та голок, забруднених такою кров’ю; і нарешті, від ВІЛ-інфікованої жінки дитині під час вагітності або пологів.

Основним напрямком боротьби із СНІДом є запобігання йому. Важливою умовою безпеки від СНІДу є дотримання гігієнічних та моральних норм. Шприцева наркоманія, проституція, безладне статеве життя — ось ті фактори, що неймовірно підвищують ризик зараження СНІДом. Забороняється користуватися чужими бритвами, лезами, манікюрними приладами, зубними щітками, бо на них можуть зберігатися сліди інфікованої крові. В Світловодській ЦРЛ створено кабінет "Довіра", є можливість анонімного обстеження на СНІД. Одержання результатів тесту допоможе уникнути важкого відчуття невизначеності. Якщо ВІЛ-інфекція є в організмі, без належного лікування вона матиме серйозні наслідки для здоров’я. Рання діагностика дасть вам упевненість у тому, що ви не передасте ВІЛ тим, кого любите.

Зробіть усе, щоб проблема ВІЛ/СНІДу не завадила вашому життю!

Памятайте! Єдина людина, що може вберегти вас від СНІДу, — це ви самі.

Радміла Перепеляк,
головний спеціаліст відділу держсанепіднагляду,
лікар-епідеміолог Світловодського РЛВ

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top