П’ятниця, 19 квітня 2024
Релігія

Протоієрей Віталій Коваленко: "Нехай ваш піст прикраситься достойними плодами покаяння…" Новина з фото

Протоієрей Віталій Коваленко: "Нехай ваш піст прикраситься достойними плодами покаяння…"

Дорогі брати і сестри, ми входимо у період Різдвяного, або Пилипового, поста, що триватиме з 28 листопада 2014р. до 6 січня 2015р.


Згідно Тіпікону на 14 листопада (27 за новим стилем):

"Должни есмы в сей Четыредесятнице сохраняти в кийждо седмице три дни, постящеся от елея и вина - понедельник, среду и пяток".

Отже, заборонено вживання їжі тваринного походження протягом всього поста, олію дозволено в усі дні, окрім понеділка, середи та п’ятниці. Рибу, згідно уставу, вкушають 29 листопада, 4, 6,10, 13, 17, 18, 24 грудня, 2, 3 січня, якщо ці дати співпадають із вівторком або четвергом, виключенням є 4 грудня, Введення Божої Матері до храму, адже незалежно від дня тижня дозволяються рибні страви.

Також, хотів би наголосити, що "утримання від їжі саме по собі є недостатнім для того, щоб зробити піст достойним, адже необхідно, щоб в іншому теж відповідала поведінка, тобто і розмову, і звернення, і зближення ми повинні мати з тими, від кого можливо отримати користь (ред.- духовну), таким чином, щоб утримання від їжі було доповненням до подвижництва (свт. Василь Великий).

Для правильного дотримання поста слід знати деякі правила:

1. Не потрібно допускати, щоб "від надмірного ослаблення дійшла вона (ред. - плоть) до неможливості слідувати за умом" (свт. Василь Великий), адже за словами прп.Іоанна Кассіана до самогубців чи посібників цього слід відносити того, хто не змінює суворих правил утримання і тоді, коли потрібно підкріпити ослабленні сили прийняттям їжі.

2. За словами того ж святого не ревність до благочестя, а нерозумність доведе той, хто не змінює суворих правил навіть тоді, коли дається дозвіл на прийняття відповідної їжі.

3. Піст є бездієвим для тих, хто хоче через нього заслужити похвалу людську або поститься не угодно Богу.

4. Істиний піст - відчуження зла, утримання язика, придушення гніву, відчуження пристрастей, злих слів, обману (свт. Іоанн Златоуст).

5. Хто поститься, має бути спокійним, тихим, смиренним… Повинен творити молитву і сповідування перед Богом (свт. Іоанн Златоуст).

6. Добрим постом є той, що звершується з метою подолання пристрастів, приведення душі у стан смирення, зневаги до гордості, придушення гніву, відчуження злопам’ятства, звершення богомислення, молитви та очищення (свт. Григорій Палама).

7. Якщо самочинно ослабимо своє тіло до того, що ослабиться і дух, то таке обмеження є безроссудним (прп. Серафім Саровський).

Слід зазначити, що під час поста не потрібно чекати часу прийому їжі, щоб нею без міри насичуватися - таким чином втрачається сама суть і призначення поста.

Тож, бажаю Всім, щоб Ваш піст прикрасився достойними плодами покаяння і ще більшим наближенням до Божественного.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top