П’ятниця, 29 березня 2024
Економіка

Роман Ілик — генеральний директор ОКВП "Дніпро-Кіровоград" про борги, тарифи та консервацію водоочисних споруд Новина з фото

Роман Ілик — генеральний директор ОКВП "Дніпро-Кіровоград" про борги, тарифи та консервацію водоочисних споруд

На громадських слуханнях на тему: "Організаційно-правові аспекти створення обласного ОКВП "Дніпро-Кіровоград", його тарифної політики та результатів діяльності за 2 роки", що відбулися 17 жовтня у Світловодську, головним доповідачем був Роман Ілик генеральний директор обласного комунального виробничого підприємства "Дніпро-Кіровоград". Сьогодні він надіслав на адресу нашого видання найважливіші, з його точки зору, цифри і факти, які повинна знати світловодська громада.


Про борги Світловодського водоканалу

Станом на 01.04.2012 року Кіровоградська обласна рада прийняла у спільну власність області і передала на баланс ОКВП "Дніпро-Кіровоград" кредиторську заборгованість КП "Світловодський міський водоканал" в загальному розмірі 14061,08 тис. грн., в тому числі 1542,2 тис. грн. заборгованості по заробітній платі працівникам, 4739,35 тис. грн. заборгованості до Пенсійного фонду України, 5737,56 тис. грн. заборгованість по податках, а також 2041,97 тис. грн. заборгованість про кредитам комерційного банку, плюс невідображені в балансі близько 3000 тис. грн. штрафів та пені банку за несплату кредиту. Отже близько 18,4 млн. грн. боргів.

Що ж ми мали через рік після проведеного об’єднання ОКВП "Дніпро-Кіровоград" та КП "Світловодський міський водоканал"? А мали ми наступні результати: заборгованість перед працівниками по заробітній платі, заборгованість до Пенсійного фонду та податкова заборгованість була повністю погашена ОКВП "Дніпро-Кіровоград". І це, наголошую, через один рік після проведеного об’єднання без підвищення тарифів на послуги водопостачання та водовідведення (з 01.04.2012 року тариф на послуги водопостачання та водовідведення зменшився для населення на 3% і ще більше для підприємств і підприємців міста).

При цьому, з моменту проведення об’єднання підприємств, незважаючи на необхідність погашення переданої на баланс підприємства заборгованості, з боку ОКВП "Дніпро-Кіровоград" жодного разу не було допущено порушення строків виплати заробітної плати і навіть вже тричі для всіх працівників підприємства проведено її підвищення.


Економічне обґрунтування встановлення нових тарифів на централізоване водопоста-чання та водовідведення для населення з 1.07.2014 року

У першому півріччі 2014 року ОКВП "Дніпро-Кіровоград" застосовувало тарифи на послуги централізованого водопостачання та водовідведення для категорії "населення", затверджені по-становою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг від 16.03.12 р. №126, у розмірі 4,416 грн./м3 та 3,00 грн./м3 відповідно. Зазначені тарифи відшко-дували лише 73,7% та 51,4% витратна виробництво цих послуг, відповідно. Підприємство відчу-вало постійний дефіцит обігових коштів, спричинений такою невідповідністю. За результатами роботи у січні-червні поточного року ОКВП "Дніпро-Кіровоград" понесло збитки від надання по-слуг водопостачання в розмірі 4710,9 тис.грн., від надання послуг водовідведення 4805,2 тис.грн.

Підприємство, що забезпечує життєдіяльність області було позбавлене можливості своєча-сно і в повному обсязі проводити поточні та капітальні ремонти мереж і обладнання, сплачувати податки, розраховуватися з ПАТ "Кіровоградобленерго" за використану електроенергію, розрахо-вуватися з постачальниками матеріалів та послуг, необхідних для підтримання технологічного процесу. А це ставило під загрозу стабільність надання послуг централізованого водопостачання та водовідведення у містах обласного значення.

Необхідність перегляду розміру тарифів на послуги водопостачання та водовідведення для населення обумовлена значним зростанням вартості складових тарифів на послуги централізова-ного водопостачання та водовідведення, а саме: вартості електроенергії більше, ніж на 30%, ПММ близько 60%, мінімальної заробітної плати, встановленої в Україні більше, ніж на 20%, на підставі розрахунків підприємства, виконаних згідно вимог постанови Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 року № 869 "Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги" та постанови НКРЕ від 17.02.2011 року № 243 "Про затвердження Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення" Національ-ною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг 23.05.2014 року прийнято постанову № 558 "Про встановлення тарифів на послуги централізованого водопоста-чання та водовідведення ОКВП "Дніпро-Кіровоград", якою з 01.07.2014 року встановлено розмір тарифів на послуги водопостачання 5,04 грн./м3 без ПДВ ( 6,048 грн./м3 з ПДВ), тарифів на водо-відведення 4,94 грн./м3 без ПДВ (5,928 грн./м3 з ПДВ) для всіх категорій споживачів міст Кіро-вограда, Світловодська, Олександрії та Знамянки.


Техніко-економічне обґрунтування недоцільності подальшого використання ВОС

Водопостачання міста Світловодськ здійснюється з двох поверхневих водозаборів. Частина міста забезпечується питною водою з водопровіднихочиснихспоруд (ВОС), інша з дніпровськихводоочиснихспоруд (ДВС). У північно-східній частині міста Світловодськ розташований водозабір ВОС. Споруди побу-довані за проектом інституту "Укркомунпроект" м. Харків і введені в експлуатацію в 1963 році.

Водопровідні насосні станції фактично працюють із значним недовантаженням, що приводить до нераціонального використання електроенергії.
ОКВП "Дніпро-Кіровоград" проведено економічні розрахунки основних витрат на утримання ВОС та розрахунок збільшення витрат на очищення та перекачування додаткового об’єму питної води з ДВС. Оскільки експлуатація двох водопровідних очисних споруд на сьогоднішній день є нераціональною і неефективною, найбільш доцільним рішенням буде консервація ВОС та переведення її у "гарячий" резерв.

Консервація ВОС дасть можливістьз меншити затрати на електроенергію, реагенти для очистки (коагулянт, гіпохлоритнатрію), заробітну плату.При цьому зростуть витрати на ДВС ОКВП “Дніпро-Кіровоград”. В результаті впровадження заходу очікується економія 1832,1 тис.грн. на рік.

Для безперебійного забезпечення питною водою населення міста при консервації ВОС, була виконана заміна існуючого трубопроводу Д=300 мм, який через тривалий термін експлуатації привів до майже 100 % зносу мережі, на труби ПХВ Д=200мм довжиною 3540м та встановлений регулятор тиску Д=150мм. Відновлений трубопровід дає можливість забезпечити водою в повному обсязі район Табурище.

Подача води з НС-ІІІпідйому буде здійснюватись в райони Спецстроя, Обеліск, Приморський та частково Хмельницький, що повністю забезпечує водою райони до яких на даний час вода подається з ВОС.

ЗА ТЕМОЮ: Громадські слухання з приводу діяльності водоканалу відбулися у Світловодську

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top