Субота, 27 квітня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Безвідповідальне ставлення до газових приладів може стати причиною нещастя Новина з фото

Безвідповідальне ставлення до газових приладів може стати причиною нещастя
Володимир Щербина, начальник ВБО Світловодського УЕГГ

На даний час в Україні, на жаль, продовжують мати місце надзвичайні події, пов’язані з порушенням правил користування природним газом в побуті. І навіть у літній період, коли споживання газу є мінімальним, були випадки, що призвели до нещастя.
^ Реклама ^

Причиною останніх є, в першу чергу, безвідповідальність при поводженні з газовими побутовими приладами. Дане питання є досить наболілим, адже в останні роки як в Україні загалом, так і в нашій області зокрема, значно зріс рівень травматизму, повязаний з використанням природного газу в побуті.

Численні перевірки побутових, виробничих обєктів, а також об’єктів житлового фонду показують суттєві порушення при користуванні природнім та зрідженим газом. Власники житлових будинків, а також керівники організацій та установ, які користуються газовими приладами, нехтуючи при цьому вимогами діючих нормативних документів в частині безпеки газопостачання, напевно не усвідомлюють, на яку небезпеку наражають сотні людей.

Аналіз наслідків, отриманих при розслідуванні обставин і причин їх виникнення підтверджує, що, практично, майже у всіх випадках зі сторони споживачів газу допускаються порушення вимог нормативних актів. До характерних порушень належить віднести відступлення абонентами від вимог "Типової інструкції по безпечному користуванню побутовими газовими приладами і апаратами", а також самовільний монтаж окремих елементів внутрішньо-будинкової газової системи, включення в роботу опалювальних газових приладів без попередньої перевірки наявності тяги в димоході, влаштування витяжок із штучним спонуканням в приміщеннях, де експлуатуються газові прилади з відводом продуктів згорання в димохід, облаштування шиберів на опалювальних печах та кухонних вогнищах, де в окремих випадках їх встановлення взагалі не допустиме, залишення працюючими опалювальні печі і кухонні вогнища без нагляду, неналежна експлуатація димових та вентиляційних каналів, ліквідація кватирок (фрамуг) при влаштуванні вікон із метало-пластикового профілю, відсутність сигналізаторів загазованості або їх неналежне використання, тощо.

Особливо велике занепокоєння викликає надійність експлуатації та стан димових і вентиляційних каналів, а також інженерних комунікацій в житлових будинках, контроль за проведенням перевірок яких покладений на житлово-експлуатаційні організації незалежно від їх відомчого підпорядкування. Дана проблематична ситуація, що склалася на сьогоднішній день, є досить гострою, неодноразово піднімалася на нарадах за участю керівників міста, проте реальних шляхів вирішення даної проблемної ситуації на даний час немає.

З настанням похолодань ще до початку опалювального сезону більшість споживачів газу багатоповерхових житлових будинків з централізованим опаленням для обігрівання своїх помешкань використовують газові плити, які, працюючи безперервно, призводять до скупчення в приміщеннях квартири чадного газу, який може спричинити отруєння або викликати хронічну кисневу недостатність. Чадний газ (або окис вуглецю) особливо небезпечний продукт неповного згорання газу, отруйний, утворюється через відсутність у повітрі необхідної для горіння кількості кисню, а тому частіше може скупчуватись у невеликих кухнях та інших приміщеннях малого об’єму, де встановлені газові прилади. Отруєння чадним газом може статися і в оселях з пічним опаленням, де абонентами використовуються шибери, або через погану тягу в димових та вентиляційних каналах. Слід пам’ятати, що при вогкій та вітряній погоді, а також у період сильної спекотної погоди тяга в димових та вентиляційних каналах суттєво погіршується, а в окремих випадках може створитися так звана "зворотна тяга". Щоб не сталося лиха завжди майте на увазі, що перед розпалюванням, а також під час роботи газових приладів з відводом продуктів згорання в димохід, необхідно провести перевірку наявності тяги в димових та вентиляційних каналах, а при відсутності тяги користуватись газовими приладами категорично заборонено. Крім цього, звертаємо Вашу увагу на вимогах п.4.5.18 ДНАОП 0.00-1.20-98 "ПБСГУ", в яких зазначено, що у будинках, які обладнані приладами і апаратами з відводом продуктів згорання в димоходи, не допускається влаштування витяжної вентиляції з штучним спонуканням. При цьому зауважте, що вимоги даного пункту стосуються не лишень кухонь, де влаштовані газові прилади з відводом продуктів згорання в димохід та вентиляція із штучним спонуканням, а цілого будинку, в тому числі і ванних кімнат, санвузлів, коридорів, тощо.

Пам’ятайте, що димові та вентиляційні канали повинні бути вертикальними, а влаштовувати горизонтальні канали (т.зв. "лежаки") в стінах чи на горищах категорично заборонено. Слід також пам’ятати, що димові канали опалювальних печей, кухонних вогнищ і ємкісних водонагрівачів для опалення та опалювальних котлів, які працюють сезонно, підлягають періодичній перевірці та очищенню з наступною періодичністю (згідно з вимогами ДНАОП 0.00-1.20-98 "ПБСГУ"):

димові канали опалювальних печей, ємкісних водонагрівачів для опалення і опалювальних котлів, які працюють сезонно, не рідше 1 разу на рік перед початком опалювального сезону, які працюють цілий рік, 2 рази на рік (навесні і восени);

димові канали опалювально-варильних печей не рідше 2 разів на рік: перед початком опалювального сезону і навесні при настанні відлиги;

димові канали від газових проточних і ємкісних водонагрівачів для гарячого водопостачання, ресторанних плит не рідше 1 разу на 6 місяців при цегляних і комбінованих (цегляні і азбестоцементні, цегляні і керамічні) димоходах і не рідше 1 разу на рік при металевих (з товщиною стінки не менше 3 мм), азбестоцементних, гончарних, а також димоходів, виконаних із спеціальних блоків жаростійкого бетону;

забороняється встановлення на димові і вентиляційні канали козирків (зонтів) для запобіганню перевертання тяги та обмерзання оголовків.

вентиляційні канали підлягають перевірці і прочищенню одночасно з димовими.

Роботою, яка пов’язана із перевіркою і прочищенням димових та вентиляційних каналів у багатоповерхових житлових будинках займаються житлово-експлуатаційні організації або організації балансоутримувачі багатоквартирних житлових будинків, на які і покладається контроль за проведенням перевірок їх стану. В громадських будинках контроль покладається на керівників (власників) цих будинків, а у приватних будинках, що належать громадянам на правах особистої власності, перевіряти і прочищати димові та вентиляційні канали, а також ущільнення вводів-випусків інженерних комунікацій повинні власники своїми силами, якщо вони отримали відповідний інструктаж, а також памятку по очищенню димових та вентиляційних каналів.

Пам’ятайте, що дотримання елементарних правил безпечного використання газу, а також уважне ставлення до експлуатації газових приладів гарантія попередження нещасних випадків, аварій, значних матеріальних збитків, а насамперед запорука Вашого безпечного життя.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top