Четвер, 18 квітня 2024
Корисна інформація

Єдиний соціальний внесок і мобілізація

Єдиний соціальний внесок (далі — ЄСВ) не нараховується на виплати, які компенсуються з бюджету мобілізованим працівникам.


За працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більше одного року, зберігаються місце роботи, посада і компенсуються з бюджету середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, в яких вони працювали на час призову, незалежно від підпорядкування й форми власності. Виплата таких компенсацій із бюджету в межах середнього заробітку здійснюється за рахунок коштів державного бюджету України в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Варто звернути увагу, що єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не нараховується на виплати, які компенсуються з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізіції, на особливий період. Враховуючи зазначене, особа одночасно перебуває в трудових відносинах із підприємствами, установами й організаціями, а також на обліку у військовій частині.

Отже, у Звіті про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб і суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів (додаток 4 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України № 454 від 09.09.2013 року) (далі-Звіт), суми середньої заробітної плати і календарні дні перебування в трудових відносинах осіб, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, визначаються з урахуванням такого.

У таблиці 5 до Звіту дата мобілізації не зазначається.

У таблиці 6 до Звіту інформація про особу відображається з обов’язковим зазначенням реквізітів:
11 "Місяць та рік, за який проведено нарахування";
15 "Кількість календарних днів перебування в трудових цивільно-правових відносинах протягом звітного місяця";
17 "Загальна сума нарахованої заробітної плати, доходу (загалом із початку звітного місяця)".
Реквізити 18 і 19 у таблиці 6 до Звіту не заповнюються.

Військові частини й органи, які виплачують грошове забезпечення військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової та альтернативної служби), особам рядового і начальницького складу, заповнюють таблицю 4 до Звіту.

Більш детально про це можна довідатися в спільному листі Державної фіскальної служби і Пенсійного фонду України № 127/7/99-99-17-03-01-17, №19426/05-10 від 22.07.2014 року "Про надання роз’яснень щодо нарахування та відображення у звіті про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів сум нарахованого середнього заробітку мобілізованим працівникам, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період".

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top