Субота, 04 травня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Служба санепіднагляду інформує: епідемічна ситуація у Світловодську майже спокійна

Служба санепіднагляду інформує: епідемічна ситуація у Світловодську майже спокійна

В серпні 2014 року епідемічна ситуація в місті залишалась, в основному, спокійною.
^ Реклама ^

Не зареєстровано спалахів гострих кишкових захворювань, харчових та професійних отруєнь, пов’язаних із питним водопостачанням та об’єктами громадського харчування. Внаслідок проведення протиепідемічних заходів у вогнищах не допущено групових та повторних випадків (в межах інкубаційного періоду) інфекційних захворювань.

За 8 місяців 2014 року порівняно з аналогічним періодом минулого року понизився рівень захворюваності населення міста на гострі кишкові захворювання в сумі — на 27,6%, в т.ч. на гастроентероколіти в сумі — на 27,2%, гастроентероколіти встановленої етиології — на 45,1%, сальмонельоз — у 3,3 рази, не зареєстровано дезинтерії. Разом з тим, відмічається ріст захворюваності гастроентероколітами невстановленої етиології — у 1,6 рази.

Основну питому вагу серед захворівших складають діти до 14 років. Випадки захворювання гастроентероколітами організованих дітей не пов’язані з порушенням санітарно-протиепідемічного режиму в дитячих закладах. Захворювання гастроентероколітами були пов’язані з вживанням харчових продуктів, напоїв, фруктів та овочів, здебільшого придбаних в місцях стихійної торгівлі, недотриманням в ряді випадків самими захворівшими правил особистої гігієни, порушення санітарних правил при приготуванні, зберіганні харчових продуктів, недотриманням існуючих рекомендацій по догляду за дітьми до 2-х років. Підвищений рівень захворюваності гастроентероколитами невстановленої етиології повязаний з сезонним фактором — збільшилось вживання кавунів, винограду, фруктів, які вживались з недотриманням правил обробки продуктів та особистої гігієни і стали причиною передачі кишкових інфекцій. Невирішеність в місті питання ліквідації стихійної торгівлі харчовими продуктами може призвести до подальшого зростання захворюваності населення на кишкові інфекції.

Спостерігається стабілізація епідобстановки серед населення міста по групі крапельних інфекцій. Так, порівняно з 8 місяцями 2013 року, відмічається зниження показників захворюваності вітряною віспою — у 7,7 рази, скарлатиною — на 5,1%, грипом — на 25 випадків, гострими респіраторними захворюваннями — на 3,6%, туберкульозом органів дихання — в 3,6 рази.

Знизився рівень захворюваності і серед інфекційних хвороб з контактно-побутовим шляхом зараження, а саме: коростою — на 58,1%, гонореєю — на 21,7%, сифілісом — у 5,1 рази, педикульозом — на 37%.

Разом з тим, спостерігається зростання показників захворюваності населення міста на вірусні гепатити — на 11,6%. Превалює захворюваність на вірусний гепатит В та хронічний гепатит С.

Залишається загрозливою епідемічна ситуація на інфекційні хвороби, які спільні для людей і тварин. В місті зростає кількість безпритульних тварин (собак, котів), які вільно знаходяться на вулицях, ринках, у скверах, а заходи по регулюванню чисельності бродячих тварин проводяться недостатньо. Власниками домашніх тварин не дотримуються правила їх утримання в громадських місцях, в місті не відведені місця для вигулу тварин. За поточний період 2014 року через покуси тваринами за меддопомогою звернулось 69 жителів міста, з яких 25 особам були призначені антирабічні щеплення. Найбільше випадків покусів людей бродячими тваринами зареєстровано в районі Обеліску, Площі та ринку "Центральний".

На рівень інфекційної захворюваності населення впливає багато факторів, в т.ч. дотримання населенням правил особистої гігієни, безпечної статевої поведінки, здорового способу життя. Існуюча медична практика надання меддопомоги хворим, обсяг протиепідемічних заходів, які проводяться у вогнищах, постійно підкреслюють значимість і необхідність проведення заходів попереджувального плану при цих захворюваннях. При кишкових інфекціях (сальмонельоз, дизентерія, гастроентероколіти та інші ) — це користування питною водою гарантованої якості та напоями виготовленими на її основі, вживання якісних харчових продуктів, вживання овочів після попередньої їх промивки проточною водою, постійне і суворе дотримання правил особистої гігієни. При крапельних інфекціях, як попереджувальний захід, важливу роль відіграє імунопрофілактика. Вчасно проведені щеплення — це єдиний надійний спосіб створити в організмі людини імунітет, що захистить її від інфекцій та збереже здоров’я і життя в період епідемічних спалахів інфекційних хвороб.

В.о. начальника відділу державного санепіднагляду у Світловодському районі ГУ ДСЕС у Кіровоградській області
Р.О. Перепеляк

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top