Четвер, 18 квітня 2024
Корисна інформація

Зверніть увагу на новий порядок приєднання до газових мереж Новина з фото

Зверніть увагу на новий порядок приєднання до газових мереж

Газифікація оселі — багатоетапний процес, який складається з видачі технічних умов, виготовлення робочого проекту, виконання монтажних робіт, перевірки лабораторією зварних з’єднань, прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкту систем газопостачання, "врізки" в систему газопостачання, оформлення особового рахунку, подачі газу та інше.


З 1 січня 2013 року в Україні запроваджена принципово нова модель взаємовідносин між газорозподільними підприємствами і замовниками та введено поняття "Стандартного та нестандартного приєднання до газових мереж" згідно постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики №420 від 19.04.2012року "Про затвердження Порядку доступу до Єдиної газотранспортної системи України".

Зверніть увагу на новий порядок приєднання до газових мереж

Послуга "стандартне приєднання" передбачає, що газорозподільне підприємство бере на себе весь комплекс робіт з приєднання об’єкту газоспоживання до газових мереж. А саме: розробляє технічні умови; проводить вишукувальні роботи; розробляє проект і здійснює всі будівельно-монтажні роботи; проводить врізку, технічний нагляд, відновлює дорожнє покриття; забезпечує комплексне супроводження проекту і погоджує всі його етапи з відповідними органами. Таким чином, замовнику необхідно лише підписати з газорозподільним підприємством договір на надання послуги зі "стандартного приєднання".

Вартість послуги надається за ставками плати за стандартне приєднання, встановленими НКРЕ для кожної області окремо в залежності від категорії споживачів за статусом та "місцем проживання" об’єкту газоспоживання. В 2014році ставка плати за стандартне приєднання для Кіровоградської області становить від 7360 до 10270 грн.

Газорозподільне підприємство забезпечує в установленому порядку приєднання об’єкта замовника протягом трьохмісячного терміну з дати оплати вартості послуг з приєднання.

Послуга "стандартне приєднання" передбачає такі умови: об’єкт газоспоживання знаходиться в газифікованій місцевості, зокрема, по вулиці, де знаходиться об’єкт, прокладений газопровід; потужність об’єкту не перевищує споживання 16 метрів кубічних газу на годину; відстань від точки приєднання до об’єкта газоспоживання не повинна перевищувати: для міста 10 метрів, для сільської місцевості 25 метрів.

Зверніть увагу на новий порядок приєднання до газових мереж

Для отримання послуги зі "стандартного приєднання" замовнику необхідно: звернутися в газорозподільне підприємство з відповідною заявою; заповнити опитувальний лист; надати документи, що підтверджують право власності чи право користування замовника об’єктом газоспоживання.

Якщо об’єкт газоспоживання підпадає під умови для надання послуги зі "стандартного приєднання", протягом 15 днів газорозподільне підприємство підписує з замовником "Договір на приєднання до газових мереж".

Послуга "нестандартне приєднання" передбачає такі умови: потужність об’єкта газоспоживання перевищує ¬споживання 16 кубічних метрів газу на годину; відстань від точки приєднання до об’єкта газоспоживання перевищує: для міста 10 метрів, для сільської місцевості 25 метрів.

Надання послуги "нестандартного приєднання" передбачає, що газорозподільне підприємство бере на себе будівництво та введення в експлуатацію газових мереж зовнішнього газопостачання від місця забезпечення потужності до точки приєднання; встановлення в точці приєднання вузла обліку для проведення комерційних розрахунків, обладнаного захистом від несприятливих погодних умов та несанкціонованого доступу; підключення об`єкта замовника до газових мереж (фізичного з’єднання газопроводів зовнішнього та внутрішнього газопостачання в точці приєднання).

Замовник повинен забезпечити розробку проектно-кошторисної документації на зовнішнє газопостачання, погодження і передачу її газорозподільному підприємству, а також проект внутрішнього газопостачання (від точки приєднання до власного газового обладнання) з погодженням його з газорозподільним підприємством; забезпечити будівництво та введення в експлуатацію газових мереж внутрішнього газопостачання.

Зверніть увагу на новий порядок приєднання до газових мереж

Для замовлення цієї послуги, як і в випадку зі "стандартним приєднанням" до газових мереж, замовник повинен подати до газорозподільного підприємства заяву і правовстановлюючі документи та заповнити "опитувальний лист" щодо технічних характеристик об’єкта системи газоспоживання.
Протягом 15-ти робочих днів з дня реєстрації заяви газорозподільне підприємство має надати замовнику два види технічних умов: технічні умови на зовнішнє газопостачання обєкта замовника, тобто на будівництво мереж зовнішнього газопостачання від місця забезпечення потужності до точки приєднання до мереж; та технічні умови на внутрішнє газопостачання обєкта замовника, тобто на будівництво мереж внутрішнього газопостачання від точки приєднання до газового обладнання замовника.

На підставі виданих технічних умов, замовник забезпечує розробку, погодження та передачу газорозподільному підприємству проектно-кошторисної документації на зовнішнє газопостачання.

Після отримання від замовника відповідної документації, газорозподільне підприємство протягом 10 робочих днів надає замовнику "Договір на приєднання до газових мереж", в якому визначає термін забезпечення послуги з приєднання та вартість плати за приєднання, що розраховується на підставі розробленої проектно-кошторисної документації на зовнішнє газопостачання, з урахуванням вимог "Порядку розрахунку плати за приєднання обєктів замовників до газових мереж", затвердженого НКРЕ.

Нова процедура приєднання до газових мереж вберігає споживачів від недобросовісних посередницьких фірм, які раніше мали право надавати послугу з приєднання і зловживали довірою людей, збираючи гроші і не надаючи послуги, або значно завищуючи ціни. Також участь Світловодського УЕГГ ВАТ "Кіровоградгаз" на всіх етапах будівництва газових мереж дозволить створювати газопроводи високої якості та експлуатаційної надійності. А відтак, ми зможемо в повній мірі відповідати за безпечну експлуатацію газових мереж.

Зверніть увагу на новий порядок приєднання до газових мереж


Галина Фомуляєва,
начальник відділу ВТВ.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top