Четвер, 02 травня 2024

^ Реклама ^
Події

Про призов у військо та нюанси мобілізації

Про призов у військо та нюанси мобілізації

Як відомо, з метою підтримки обороноздатності держави та завершення антитерористичної операції оголошено третю чергу часткової мобілізації, що проводиться військовими комісаріатами через органи місцевого самоврядування з 22 липня. Однією із цілей третьої черги часткової мобілізації є ротація підрозділів у зоні проведення АТО.
^ Реклама ^

Протягом 45 діб (по 4 вересня) здійснюватиметься призов військовозобовязаних та техніків національної економіки для доукомлектування Збройних Сил України. За цей час Міністерство оборони, Національна гвардія України, прикордонники зможуть доукомплектувати ті частини, що сьогодні необхідні для того, аби витіснити з України бойовиків, які зараз окупували східні регіони і вбивають мирних жителів.

Як повідомляється на сайті Міноборони, під час третьої черги часткової мобілізації буде приведено у бойовий стан 15 бойових частин та 44 частини бойового забезпечення.

Про хід нинішньої черги мобілізації та нюанси її проведення — у розмові з начальником відділення офіцерів запасу Світловодсько-Онуфріївського обєднаного військового комісаріату Віктором Момотом.

— Хто з громадян підлягає призову по третій черзі часткової мобілізації?

— Під час мобілізації підлягають призову на військову службу військовозобов’язані громадяни України, які визнані військово-лікарською комісією придатними до військової служби на підставі висновку (постанови).

Не підлягають призову категорії військовозобов’язаних, які зазначені у статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Серед них: громадяни — заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України; громадяни, визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії); чоловіки, на утриманні яких перебувають пятеро і більше дітей віком до 16 років (такі чоловіки можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди тільки за місцем проживання); жінки, на утриманні яких перебувають діти віком до 16 років (такі жінки можуть бути призвані на військову службу теж в разі їх згоди і тільки за місцем проживання); зайняті постійним доглядом за особами, які його потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд; народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

Крім того, не підлягають військовому призову студенти та аспіранти, які навчаються на денній формі навчання, та ще ряд категорій громадян.

Серед військовослужбовців також є відповідні категорії, які не підлягають призову. Вони визначені Законом України “Про військовий обов’язок і військову службу”.

— Вікторе Михайловичу, наш район — аграрний. Тож багато потенційних призовників задіяні в сільськогосподарському виробництві. На кого з них розповсюджується "бронь"?

— Керівникам сільгосппідприємств потрібно звернутись до військкомату з питання бронювання працюючих, аби забезпечити виконання всіх технологічних процесів по виробництву сільськогосподарської продукції. Діють відповідна постанова Кабінету Міністрів та ряд законодавчих актів, в яких вказано перелік посад, що підлягають бронюванню. На жаль, насьогодні ще законодавчо не врегульовано питання бронювання таких категорій сільгоспвиробників як фермери, одноосібники...

— Який алгоритм дій військовозобовязаних при отриманні повістки?

— Перш за все, чоловікам потрібно знати, що вручити повістку може як представник військкомату, так і працівник сільської чи селищної ради.

Після вручення повістки військовозобовязаний має зявитись у вказаний у ній час на збірний пункт чи у військкомат. З собою мати: повістку або мобілізаційне розпорядження; військовий квиток; паспорт; водіям — водійське посвідчення. У військкоматі уточнять інформацію щодо вас і вкажуть на подальші дії.

— Чим відрізняється повістка від мобілізаційного розпорядження?

— Мобілізаційні розпорядження вручаються всім без виключення військовозобовязаним. По району їх почали видавати ще в березні і видають до цього часу. А повістка — це конкретний виклик у відповідний день та час прибути на місце збору.

— Мобілізовані відразу можуть бути відправлені в зону АТО, чи попередньо пройдуть відповідне навчання?

— Громадяни, які призвані під час мобілізації, обов’язково пройдуть бойове злагодження у складі своїх підрозділів, у ланках (відділення, взвод, рота, батальйон, військова частина) протягом періоду — від 2 тижнів до місяця.

— В наш район приїздять переселенці та біженці з Луганської та Донецької областей. Чи мобілізовуватимуть в армію військовозобовязаних з їх числа?

— Громадяни (чоловіки), які прибули на проживання в наш район зі Сходу у статусі біженців, повинні зявитись у військкомат та стати на тимчасовий військовий облік. По кожному особисто буде проведена спецперевірка та за її результатами прийметься рішення по мобілізації.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 9 квітня 2014 року №111 "Питання грошового забезпечення військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період", передбачено виплату військовослужбовцям грошового забезпечення в порядку та розмірах, установлених для осіб офіцерського складу, осіб рядового, сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом.
Крім того, відповідно до наказу міністра оборони України від 12.06.2014 р. "Про виплату винагороди військовослужбовцям Збройних Сил України", для військовослужбовців, які беруть участь у проведенні антитерористичної операції, додатково передбачено виплату премії у розмірі 100% місячного грошового забезпечення.

— Які права та пільги мають мобілізовані громадяни?

— Як я вже говорив, на сьогодні мобілізовані громадяни отримують грошове забезпечення в повному обсязі, з урахуванням усіх надбавок та премій, на рівні військовослужбовців контрактної служби (відповідно до посад та військових звань), а не на рівні військовослужбовців строкової служби, як передбачалося раніше. Військовозобов’язані, які були призвані на військову службу під час мобілізації, в особливий період, набувають нового юридичного статусу — військовослужбовців, внаслідок чого на них розповсюджуються пільги, передбачені Законами України "Про військовий обов’язок і військову службу", "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їх сімей", Кодексу законів про працю та інших нормативно-правових актів.

Час перебування громадян України на військовій службі зараховується до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.

За всіма громадянами, які призвані під час мобілізації на військову службу, гарантовано зберігаються місце роботи, посада, середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування та форм власності.

Передбачається також одноразова грошова допомога, яка буде виплачуватися на день демобілізації.

Збережено право на підприємницьку діяльність для приватних підприємців, при їх призові на військову службу під час мобілізації. При цьому, державна реєстрація підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців не припиняється.

Передбачено ще ряд пільг та соціальних гарантій, що стосуються як мобілізованих громадян, так і військовослужбовців.

— Постійно від наших мобілізованих земляків, та й по телебаченню, в багатьох друкованих ЗМІ озвучується інформація про недостатнє харчування військових, брак амуніції, медпрепаратів, зброї. Що робиться на рівні держави стосовно виправлення такої ситуації?

— Дійсно, протягом останніх років, через обмеженість фінансування потреб Збройних Сил України, наприклад, закупівля засобів індивідуального бронезахисту не здійснювалась та їх запаси не створювались.На сьогодні налагоджене вітчизняне виробництво бронежилетів "Корсар 4" та укладені договори щодо їх постачання для потреб Збройних Сил України. Завершено процедури закупівлі польового обмундирування, взуття та інших матеріально-технічних засобів. Міністерством оборони України проводиться робота з внесення змін до нормативно-правових актів щодо здійснення харчування військовослужбовців, які залучені до проведення антитерористичної операції, за льотною нормою, що дозволить суттєво урізноманітнити раціон продуктів харчування.

Що ж стосується безпосередньої організації внутрішнього порядку, побуту, тилового та медичного забезпечення за місцем проходження служби, то це — повністю в компетенції командира відповідної військової частини і повинно здійснюватися згідно вимог Статутів Збройних Сил України.

— Яка відповідальність передбачена за ухилення від мобілізації?

— Всім, хто перебуває на військовому обліку, з моменту оголошення мобілізації, забороняється змінювати місце проживання без дозволу посадової особи.
За неявку у військкомат за повісткою загрожує адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 85 до 119 грн.

За порушення законодавства про мобілізацію передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 17 до 51 грн.

А за умисне знищення приписного свідоцтва або військового квитка — штраф у розмірі від 17 до 51 грн.

За ухилення від призову за мобілізацією в ст. 336 Кримінального кодексу України прописана відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від двох до пяти років.

У разі змін у складі сім’ї, таких як народження дитини, військовозобовязаний повинен надати документи про це у військкомат. Адже, якщо в сім’ї троє та більше дітей, чоловік має право на відтермінування від призову на військову службу під час мобілізації.

Слід сказати, що підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобовязані громадяни України, які на підставі висновку (постанови) військово-лікар-ської комісії придатні до військової служби. Вік військовозобовязаних, які підлягають мобілізації: для солдатів — сержантів — від 18 до 60 років; для офіцерів — до 60 років; для полковників — до 65 років.

— Разом з мобілізованими за повістками багато наших земляків пішли воювати добровільно?..

— Так, починаючи з березня, у військкомат звертаються чоловіки, які виявляють бажання добровільно служити в Національній гвардії. Вони відправляються в Кіровоградський батальйон територіальної оборони та в батальйон МВС в місто Кіровоград, а після місячних зборів — в зону АТО. Ми підтримуємо звязок з ними, запитуємо про потреби, щоб надати допомогу засобами індивідуального захисту, гуманітаркою. Велика вдячність цим хлопцям за те, що вони патріотично настроєні, небайдужі, мужні, адже йдуть захищати свою землю від агресора не за примусом.

— І наостанок — щодо безпеки жителів нашого району. Як пройшло формування загонів Світловодсько-Онуф-ріївського батальйону територіальної оборони?

— Перш за все, хочу нагадати для чого такий батальйон створено. Основні його завдання — забезпечення функціонування органів державної влади та місцевого самоврядування, охорона та оборона важливих соціальних обєктів, боротьба з диверсійно-розвідувальними групами, іншими озброєними формуваннями агресора та антидержавними незаконно утвореними збройними формуваннями, підтримання правового режиму воєнного стану. В нашому районі при кожній сільській та селищній раді створено підрозділи територіальної оборони. Складені списки добровольців віком від 18 до 60 років. В середньому по кожній територіальній громаді до складу загонів входить по 40-50 чоловік. У разі введення військового стану здійснюватиметься чергування по населених пунктах. Якщо члени територіальної (громадської) оборони — військовозобовязані, то в разі необхідності вони будуть мобілізовані в Збройні Сили України. Будемо сподіватися, що до цього не дійде.

Розмову вела
Руслана Сорока,
сел. Онуфріївка

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top