Субота, 20 квітня 2024
Релігія

Відсутність святості — причина бід, які ми переживаємо Новина з фото

Відсутність святості — причина бід, які ми переживаємо

8 серпня у міському Палаці культури відбулася зустріч громадськості з Боголєпом, єпископом Олександрійським і Світловодським. Її відкрив Юрій Котенко, міський голова, зауваживши: це — не перший подібний захід, завдяки якому ми всі духовно збагачуємося і зараз особливо потребуємо спілкування з представниками духовенства.


І хоча зустріч планувалося завершити за годину, вона тривала майже дві. Цікавою та повчальною була перша частина — розповідь Боголєпа про Сергія Радонезького, про святість, якої сьогодні бракує кожному з нас, та про наслідки її відсутності; не менш цікавою була й друга частина — запитання світловодців та відповіді єпископа на них.

Боголєп нагадав, що Сергій Радонезький — святий, що жив 700 років тому, унікальна особистість, тому память про нього збереглася до цього часу і ще житиме не одне століття. Сергій Радонезький був дуже віруючою людиною, вів аскетичний спосіб життя, до нього за благословенням зверталися навіть князі. І хоча храми, які він та його послідовники споруджували, давно знищив час, хоча цей святий не залишив жодної книги чи якихось повчальних настанов - його пам’ятають і донині. І справа тут у його святості.

"Якщо хтось вважає, що святість це прерогатива людей, яких давно немає, - сказав Боголєп, - то вони помиляються. Нам усім сьогодні не вистачає святості. Святість має стати характеристикою сучасної людини, і вона полягає у виконанні Законів Божих. Якщо людина хоче бути щасливою, вона має піднятися над своїми чисельними пристрастями, які віддаляють її від Бога. Святість не минає, вона нетлінна. Життя навколо нас залежить від нас. Ми часто запитуємо: чому нас супроводжують неприємності, чому зараз у нашій країні ллється кров, чому ми не можемо знайти порозуміння? Відсутність святості причина бід, які ми переживаємо. Від того, скільки буде святості в сімї, в державі, так ми і будемо жити. Я прошу вас замислитися над тим, про що я говорив…"

Питання і пропозиції від світловодів (друга частина зустрічі) були найрізноманітніші: комусь бракує таких же зустрічей, але з дітьми; комусь хочеться, аби про всі релігійні свята розповідалося у засобах масової інформації; хтось хоче завчасно знати розклад богослужінь у міських приходах. Не оминула увагою громадськість і унікальну подію, яка має статися днями, обрання Патріарха Української Православної Церкви, і письмово звернулася до єпископа з проханням вибрати проукраїнського претендента, адже єпископ буде брати участь у цьому заході. Обговорювалося й непросте питання співіснування Української Православної Церкви Московського та Київського патріархату.

Зрештою, всі охочі поставили свої запитання і отримали відповіді на них: хтось з ними погодився, хтось ні, але, без сумніву, громада і надалі потребує таких зустрічей, діалогів та обміну думками.

Його Преосвященству єпископу
Олександрійському і Світловодському
Боголєпу


Ваше Преосвященство, отче Боголєп!

Звертаються до Вас представники православної громадськості м.Світловодська. Сьогодні на сході України уже кілька місяців тривають військові дії з великими людськими жертвами та матеріальними втратами. Керівництво Росії веде проти України неоголошену війну.

Українців Сходу і Заходу розділяли, а не об’єднували не тільки політичні лідери, а й духовенство. Лише через 23 роки Незалежності України, пройшовши через складні випробування, ми стаємо єдиною нацією. На часі створення єдиної Української православної церкви. Становище УПЦ, хоч незалежної та самостійної в управлінні, але все ж таки у складі Московського Патріархату, протирічить політичному стану України як суверенної незалежної держави. Ми розуміємо, що з багатьох причин Москва добровільно не хоче відпускати УПЦ, бо на території України знаходяться 2/3 приходів Московського Патріархату.

Ваше Просвященство буде брати участь в обранні Митрополита, Предстоятеля української православної церкви. Ми просимо і закликаємо Вас голосувати за про-українського митрополита, щоб в подальшому він ініціював відділення УПЦ від Московського Патріархату. Ми розуміємо, що на усіх єпископів буде тиск з метою обрання про-московського Предстоятеля УПЦ. Хай Господь укріпляє Вас.

Єдина Україна єдина УПЦ.

З повагою
від православної громадськості м.Світловодська Мальцева Н.О., Шумська С.І. та інші, усього 19 підписів.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top