Субота, 27 квітня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Пенсійний фонд звітує про роботу у першому півріччі 2014 року

Пенсійний фонд звітує про роботу у першому півріччі 2014 року

Звіт начальника управління Пенсійного фонду України в м.Світловодську та Світловодському районі Короткої Марії Григорівни про роботу управління в І півріччі 2014 року.
^ Реклама ^

Робота управління в І півріччі 2014 року здійснювалася в умовах поглиблення економічної, суспільної та політичної кризи, що вплинуло, зокрема, і на динаміку надходження коштів.

В звітному періоді до управління Пенсійного фонду України в місті та районі з усіх джерел фінансування надійшло 176199,9 тис. грн. При цьому власні надходження склали 66128,7 тис. грн., або 104,4 % планових показників. Але темпи зростання власних доходів не досягли минулорічних показників, в першу чергу через вповільнення темпів зростання фонду оплати праці. Якщо в І півріччі 2013 року темп зростання становив 8,1%, то в поточному році за відповідний період лише 0,1%. Як наслідок, Пенсійний фонд недоотримав 5261,8 тис. грн. Одним з основних чинників, що стримує темп зростання фонду оплати праці, є скорочення кількості найманих працівників. Якщо в 2013 році чисельність працюючих скоротилась на 523 осіб, то в І півріччі поточного року вже 307 осіб.

Протягом звітного періоду до бюджету управління Фонду в місті та районі надійшло коштів, які адмініструє Пенсійний фонд, в сумі 1015,1 тис. грн., що становить 124,6% планового показника. З них коштів на покриття фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах по списку №1 147,5 тис. грн., або 221,0% планового показника, по списку №2 781,7 тис. грн., або 109,5%.

До спеціального фонду Державного бюджету надійшло 489,8 тис. грн. збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, або 81,6 % планових показників. Це стало наслідком зниження рівня купівельної спроможності населення через поглиблення економічної кризи в державі, нестабільність курсу гривні та внесення змін до чинного законодавства щодо запровадження додаткових податків (з квітня 2014 року відновлено сплату збору з операції купівлі готівкової й безготівкової валюти).

За рахунок вищезазначених коштів забезпечено виплату пенсій та грошової допомоги з урахуванням їх підвищень близько 21 тис. пенсіонерів міста та району. Загальна сума видатків на пенсійні виплати та інші заплановані витрати склала 180505,6 тис. грн., що на 4834,8 тис. грн. більше, ніж за відповідний період минулого року.

Протягом I півріччя 2014 року управлінням Пенсійного фонду України в місті та районі призначено пенсії 434 громадянам, встановлено 19 пенсій за особливі заслуги перед Україною, проведено 755 індивідуальних перерахунків пенсій за додатково наданими документами.

Внаслідок проведених перерахунків середній розмір пенсійної виплати в звітному періоді склав 1443,76 грн., що на 494,76 грн. перевищує встановлений прожитковий мінімум для непрацездатних осіб (949 грн.).

Попри виконання планових завдань спостерігається негативна динаміка з відшкодування роботодавцями витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за роботу в шкідливих умовах. Загальна сума боргу досягла 33701,8 тис. грн., з яких 382,2 тис. грн. (1,1%) - за економічно активними підприємствами, а решта за банкрутами. Щодо діючого боргу, то тут питання вирішується винятково за допомогою діалогу, в тому числі і в судах.

Значно гірша ситуація з підприємствами банкрутами, що роками перебувають у стадії ліквідації. Наразі, на обліку в управлінні перебувають 7 таких підприємств, яким належить 33319,6 тис. грн., або 98,9% боргу. Пенсійним фондом України внесено на затвердження зміни до Інструкції про порядок обчислення та сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України щодо порядку відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

Станом на 01.07.2014 року заборгованість зі сплати страхових внесків становить 10504,4 тис. грн., з них 96,5% - за платниками, які перебувають у різних стадіях судових процедур банкрутства, 3,3% - за платниками, у яких відсутні активи для погашення боргу, та 0,2% - за економічно активними платниками. Вся сума боргу охоплена заходами примусового стягнення в повному обсязі, зокрема:
- знаходяться на виконанні в органах державної виконавчої на користь Пенсійного фонду виконавчих листів суду на суму 43,6 тис. грн.;
- знаходиться на розгляді в суді позови на суму 319,2 тис. грн.;
- заявлено кредиторських вимог в сумі 10141,6 тис. грн.

Залишок виконавчих документів зі стягнення єдиного соціального внеску на користь управління Фонду в місті та районі станом на 01.07.2014 року становить 3067,7 тис. грн., з них 750,4 тис. грн. дієвий, і зменшився в порівнянні до 01.10.2013 року на 447,1 тис. грн., або 37,3%. Борг економічно активних платників на 100% опрацьовано в судовому порядку.

Одним із резервів виконання планових показників є надходження коштів від детінізації та легалізації трудових відносин. Відповідно до балансу трудових ресурсів кількість незайнятого населення складає 11133 осіб, а 846 офіційно працевлаштованим громадянам встановили заробітну плату менше мінімальної.

Спільно з соціальними партнерами проведено 290 спільних перевірок, за результатами яких виявлено 84 неоформлених найманих працівників у фізичних осіб-підприємців, з яких залучено до сплати єдиного соціального внеску 71 особу та 216 особам роботодавцями збільшено заробітну плату. В результаті додатково від легалізації заробітної плати надійшло 26,4 тис. грн., а від підвищення заробітної плати 18,7 тис. грн., що в середньому складає 64 грн. на одну особу.

Проведено 30 перевірок суб’єктів підприємницької діяльності. В результаті до бюджету Фонду додатково залучено 5,3 тис. грн. Питома вага перевірок, по яких виявлено порушення, в загальній кількості перевірок становить 43%.

Забезпечено розвиток електронного документообігу з громадянами, юридичними особами та фізичними особами підприємцями, зокрема, засобами веб порталу інформаційних послуг Пенсійного фонду України. В управлінні зареєстровано 508 користувачів веб порталу.

Управлінням Фонду в місті та районі проводились комплексні заходи по інформуванню населення щодо системи пенсійного страхування, роз’яснення нормативно правових актів, тощо. Так, було проведено 284 зустрічей в трудових колективах, на яких були присутні 1093 працюючих громадян, 38 виїзних прийоми, на яких побувало 70 мешканців міста та району. На сторінках друкованих видань опубліковано 47 матеріалів, на міському каналі телебачення проведено 21 виступ, на радіо студії вийшло в ефір 23 виступи. Протягом I півріччя 2014 року на "гарячі" телефонні лінії управління Фонду в місті та районі з різних питань звернулося 718 осіб. Забезпечено постійне інформаційне наповнення веб-сайту головного управління Фонду в області, міськвиконкому, райдержадміністрації. Протягом звітного періоду у розділах сайту головного управління розміщено 28 та на сайтах міськвиконкому та районної державної адміністрації 137 інформаційних та роз’яснювальних матеріалів.

На виконання постанови правління Пенсійного фонду України від 21.02.2012 № 4-3 "Деякі питання удосконалення прийому та обслуговування осіб, що звертаються до органів Пенсійного фонду України" та з метою спрощення процедури отримання послуг в управлінні, скорочення строків та підвищення якості їх надання працює зал комплексного обслуговування громадян за принципом "єдиного вікна".
В звітному періоді до управління Фонду в місті та районі надійшло 134 звернення громадян, що на 10% менше проти відповідного періоду минулого року, в т.ч. 1 письмове, що менше відповідного періоду минулого року на 7 звернень. На всі звернення надано обгрунтовані, вичерпні відповіді.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 1 березня поточного року "Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету" №65 розроблено і затверджено відповідні заходи. Їх виконання тісно пов’язане з умовами дії в Пенсійному фонді України тимчасового розпису доходів і видатків на ІІ квартал, та передбачали проведення тільки першочергових обов’язкових платежів.

Здійснювалась аналітична та організаційна робота з питань кадрового менеджменту, підвищення кваліфікації працівників. Осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційного правопорушення за звітний період в управлінні не було.

Наповнення бюджету та своєчасна і в повному обсязі виплата пенсій, підвищення якості обслуговування пенсіонерів, інших громадян, покращення інформування населення щодо своєї діяльності і надалі будуть одними з пріоритетних напрямків в роботі управління Фонду в місті та районі.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top