Четвер, 28 березня 2024
Економіка

Якісний облік паливних ресурсів та енергоносіїв — головна функція служби обліку природного газу Новина з фото

Якісний облік паливних ресурсів та енергоносіїв — головна функція служби обліку природного газу

В час постійного підвищення цін на енергоносії та дефіциту власних ресурсів природного газу для всіх категорій споживачів, на першочергову роль виходить якісний облік паливних ресурсів та енергоносіїв.


В Світловодському управлінні газового господарства таку функцію покладено на службу обліку природного газу. Робота служби вимагає високого професіоналізму та відповідних знань. Напрямки обліку розподіляються на категорії: населення, промислові підприємства, суб’єкти господарювання, бюджетні установи, релігійні організації та підприємства ТКЕ. Щоб уявити собі складність завдань, які стоять перед СУЕГГ, достатньо просто поглянути на цифри:

станом на 1 липня 2014 року Світловодське управління по експлуатації газового господарства обслуговує 31046 абонентів! Постачає природний газ — 25-ти промисловим підприємствам, 220-ти суб’єктам господарювання, 85-ти бюджетним установам, 10-ти релігійним організаціям та 3-ом підприємствам теплокомуненерго. Річне споживання природного газу по Світловодському УЕГГ населенням становить 36 481 000 м.куб., промисловими підприємствами 6 281 000 м.куб., суб’єктами господарювання 1 199 000 м.куб. бюджетними установами 957 000 м.куб., релігійними установами 38 000 м.куб., та річне споживання підприємствами ТКЕ становить 19 950 000 м.куб.

Десятки тисяч абонентів, мільйони м.куб. газу все це накладає величезну відповідальність на всіх працівників підприємства. Адже будь-які помилки в цифрах можуть призвести до конфліктних ситуацій, росту соціальної напруги. Саме тому в діяльності Світловодського УЕГГ на першому місці професіоналізм та використання найсучасних технологій обліку енергоносіїв.

Початок обліку природного газу, який поставляється споживачам Світловодського УЕГГ, розпочинається з передачі об’ємів природного газу на газорозподільчих станціях, надалі ГРС, які підпорядковані управлінням магістральних газопроводів. Через високоточні вузли обліку "Флоутек" на ГРС погодинно обраховується природний газ, який далі постачається споживачам Світловодського УЕГГ через 10 ГРС.

На підприємствах та суб’єктах господарювання, які залежні від споживання природного газу, встановлені висококласні вузли обліку (ЗВТ). Залежно від потужності газового обладнання можуть бути встановлені побутові лічильники типорозміру від G-1.6 до G-10, а також промислові лічильники типорозміром від G-16 до G-1000 з електронним коректором або обчислювачем природного газу. Лічильники газу діляться на мембранні, роторні, турбінні, вихрові та ультразвукові.

Під контролем служби обліку знаходиться 26 568 побутових лічильників, 400 мембранного типу в промисловості, 26 роторних лічильників, 30 ультразвукових лічильників та 61 коректор газу. Лічильники потрібно регулярно перевіряти знімати показники та проводити діагностику. Це вже само по собі великий обсяг роботи для фахівців СУЕГГ.

Контроль за комерційними вузлами обліку проводиться провідним іженером та двома контролерами по промисловості. До служби обліку підпорядкована служба метрології, функція якої проведення монтажу-демонтажу газових лічильників у абонентів та подальша передача їх на державну перевірку в Державні органи стандартизації, метрології та сертифікації України. До цієї роботи залучені інженер-метролог, 4 висококваліфіковані слюсарі та 4 одиниці автротраспорту.

Засоби вимірювальної техніки (лічильник, манометр, термометр, перетворювач, обчислювач, коректор, датчики температури, тиску та перепаду тиску) мають бути повірені у порядку, встановленому Держстандартом України та опломбовані в місцях, передбачених заводом-виробником, а в разі їх відсутності в місцях, передбачених Газорозподільним підприємством. Термін повірки побутових мембранних лічильників один раз на 5 років. Термін повірки промислових лічильників та коректорів один раз на 2 роки.

За розрахункову одиницю протранспортованого природного газу приймається один кубічний метр (куб.м) газу, приведений до стандартних умов: температура газу (t) = 20 градусів Цельсія, тиск газу (Р) = 760 мм ртутного стовпчика (101,325 кПа).

Облік обсягів природного газу, що транспортується на умовах Договору, здійснюється згідно з Правилами обліку природного газу під час його транспортування газорозподільними мережами, постачання та споживання, затвердженими наказом Міністерства палива та енергетики від 27 грудня 2005 року № 618, зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 26 січня 2006 року за № 67/11941.

Отже, економія природного газу можлива за умови точного та надійного обліку природного газу, надійного ефективного газового обладнання з високим КПД. Сучасні витратомірні системи для комерційного обліку енергоносіїв, зокрема природного газу, забезпечують достатньо високу точність вимірювання витрати та кількості природного газу.

Спеціалісти Світловодського управління газового господарства закликають своїх споживачів економно та безпечно використовувати природний газ. Завдяки цьому Ви не тільки збережете в безпеці своє майно, заощадите кошти, а і допоможете державі в час дефіциту природного газу зберегти енергетичну незалежність та в подальшому пережити тяжкі часи становлення енергетичної самостійності.

Якісний облік паливних ресурсів та енергоносіїв — головна функція служби обліку природного газу

Якісний облік паливних ресурсів та енергоносіїв — головна функція служби обліку природного газу

Якісний облік паливних ресурсів та енергоносіїв — головна функція служби обліку природного газу

Якісний облік паливних ресурсів та енергоносіїв — головна функція служби обліку природного газу

Якісний облік паливних ресурсів та енергоносіїв — головна функція служби обліку природного газу

Микола Дзима,
провідний інженер з обліку природного газу.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top